Războiul din Ucraina, ziua 272. Tunurile antiaeriene din Sevastopol trag către drone provenite din Ucraina/ Guvernul japonez va furniza generatoare şi lanterne solare ca ajutor de urgenţă în valoare de 2,57 milioane de dolari / Putin vrea o nouă rundă de mobilizare, afirmă consilierul ministerului de Interne ucrainean

  • Zeci de bombe au căzut peste regiunea Herson, în zonele proaspăt eliberate de armata ucraineană
  • Macron şi Zelenski au discutat telefonic despre avariile produse la cea mai mare centrală nucleară din Europa precum şi soluţii
  • Bombardamentele ruseşti nu vizează doar infrastructurile critice, ci şi populaţia civilă
  • Tunurile antiaeriene din Sevastopol trag către drone provenite din Ucraina
  • Gazprom ameninţă că va reduce fluxurile de gaz către Europa prin Ucraina
  • SUA vor oferi Ucrainei 4,5 miliarde de dolari drept sprijin bugetar direct
16480 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 272. Tunurile antiaeriene din Sevastopol trag către drone provenite din Ucraina/ Guvernul japonez va furniza generatoare şi lanterne solare ca ajutor de urgenţă în valoare de 2,57 milioane de dolari / Putin vrea o nouă rundă de mobilizare, afirmă consilierul ministerului de Interne ucrainean

UPDATE 20:06 - SUA vor oferi Ucrainei 4,5 miliarde de dolari drept sprijin bugetar direct

SUA vor începe să plătească fondurile în următoarele câteva săptămâni, ceea ce va ajuta Ucraina să îmbunătăţească stabilitatea economică şi să sprijine serviciile guvernamentale esenţiale, a declarat secretarul Trezoreriei, Janet Yellen, pe 22 noiembrie.

 

UPDATE 19:40 -  Tunurile antiaeriene din Sevastopol trag către drone provenite din Ucraina. 

 

 

UPDATE 19:02 - Gazprom ameninţă că va reduce fluxurile de gaz către Europa prin Ucraina

Gazprom a declarat pe 22 noiembrie că aproximativ 52 de milioane de metri cubi de gaze destinate să fie transportate prin Ucraina către Moldova sunt păstrate în Ucraina. Kievul a negat acuzaţiile.

UPDATE 18:00 Guvernul japonez a anunţat că va furniza Ucrainei generatoare şi lanterne solare ca ajutor de urgenţă în valoare de 2,57 milioane de dolari

 
„Pana de curent pe scară largă a avut loc în diferite zone din Ucraina, cauzată de distrugerea unei mari părţi a instalaţiilor de infrastructură energetică. În timp ce vremea se răceşte în Ucraina, ajutorul are o importanţă semnificativă ca sprijin pentru cei care nu pot folosi instalaţiile de încălzire şi echipamentele de iluminat din cauza penei de curent”, se arată în declaraţie.
 
Japonia va continua să „susţină şi să fie alături” de poporul ucrainean „care se confruntă cu greutăţi”, mai transmit autorităţile.
 
 

UPDATE 17:00 Consilierul ministrului ucrainean de Interne, detalii despre planurile Rusiei: Putin vrea o nouă rundă de mobilizare 

 
Anton Gerashchenko, consilier al ministrului ucrainean de Interne, a afirmat că Rusia se pregăteşte pentru o a doua rundă de mobilizare în ianuarie, cu planuri de a recruta până la 700.000 de rezervişti. 
 
Moscova a chemat peste 300.000 de soldaţi pentru a lupta în Ucraina în septembrie, o mişcare care a determinat sute de mii de bărbaţi ruşi să fugă din ţară pentru a evita să fie recrutaţi.
 
Într-un tweet, Gerashchenko a spus, marţi, că acei 300.000 de bărbaţi care au fost deja recrutaţi au fost ucişi, răniţi sau demoralizaţi. 
 

UPDATE 16:00 Kremlinul a luat foc: Percheziţiile de la mănăstirea Kiev sunt un act de război împotriva Bisericii Ruse 

Kremlinul denunţă că percheziţiile efectuate la Mănăstirea Peşterilor din Kiev de către serviciile de informaţii şi securitate ucrainene drept „acţiune militară împotriva Bisericii Ortodoxe Ruse”.
 
Purtătorul de cuvânt Dmitri Peskov a făcut declaraţiile anti-Kiev, fiind citat de agenţia Interfax.
 
În această dimineaţă, transmite Ukrinform, Serviciul de Securitate al Ucrainei a desfăşurat o operaţiune de contrainformaţii în mănăstire împreună cu poliţia naţională şi cu garda naţională „în cadrul activităţii SBU de a contracara activităţile subversive ale serviciilor speciale ruse din Ucraina”. 
 

UPDATE 14:40 UE va oferi încă 2,5 miliarde de euro Ucrainei

Anunţul a fost făcut marţi de către şefa executivului blocului, Ursula von der Leyen 

UPDATE 13:00 Gazprom a anunţat că va începe să taie livrările prin Ucraina începând de luni, dacă dezechilibrul de tranzit prin Ucraina pentru Moldova va persista 

UPDATE 12:30 Ucraina îl va chema pe ambasadorul Ungariei pentru a cere scuze după ce premierul său, Viktor Orbán, a apărut în public purtând o eşarfă înfăţişând un teritoriu ucrainean ca parte a Ungariei, a anunţat Ministerul de Externe

 
Orbán a fost fotografiat asistând la un meci de fotbal purtând o eşarfă despre care ziarul, Ukrainska Pravda, a spus că a arătat o hartă a „Ungariei Mari”, incluzând teritoriul care acum face parte din statele vecine Austria, Slovacia, România, Croaţia, Serbia şi Ucraina. 
 

UPDATE 11:45 Rusia „nu mai plănuieşte” să răstoarne guvernul ucrainean

Rusia a declarat că „nu mai are în vizor” o schimbare de guvern în Ucraina.
 
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că ţara sa „nu intenţionează ca ”operaţiunea specială” să schimbe guvernul din Ucraina”, relatează Sky Newses.
 
Acest lucru este în contrast cu începutul invaziei din 24 februarie, când Moscova urmărea să răstoarne guvernul ucrainean şi să instaleze un regim favorabil Rusiei.
 

UPDATE 11:00 Întreruperile de curent vor dura probabil până în martie 2023

Cel mai probabil, ucrainenii vor trăi cu pene de curent cel puţin până la sfârşitul lunii martie, a declarat luni şeful unui important furnizor de energie, în timp ce guvernul a început evacuările gratuite pentru locuitorii din Kherson către alte regiuni.
 
Jumătate din infrastructura energetică a Ucrainei a fost avariată de atacurile ruseşti, a declarat preşedintele Volodymyr Zelenskiy, lăsând milioane de oameni fără electricitate şi apă, în timp ce iarna se instalează şi temperaturile scad sub zero grade.

UPDATE 09:30 UNHCR: 6.595 de civili morţi în Ucraina de la începutul războiului

Peste 6.500 de civili au fost ucişi şi peste 10.000 au fost răniţi în Ucraina de la începutul invaziei forţelor ruse, a anunţat Oficiul Înaltului Comisar al Naţiunilor Unite pentru Drepturile Omului (UNHCR), potrivit Ukrinform. „Din 24 februarie 2022, când a început atacul armat al Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei, până la 20 noiembrie 2022, Oficiul Înaltului Comisar al Naţiunilor Unite pentru Drepturile Omului a înregistrat 16.784 de civili morţi sau răniţi în ţară. 6.595 de persoane au fost ucise şi 10.189 de răniţi, inclusiv copii, atât pe teritoriul controlat de guvernul ucrainean, cât şi pe teritoriul controlat de forţele ruse şi grupurile armate afiliate, a anunţat UNHCR într-un comunicat.

„UNHCR consideră că cifrele reale sunt considerabil mai mari, deoarece primirea informaţiilor din unele locaţii în care au avut loc ostilităţi intense a fost întârziată şi multe rapoarte încă aşteaptă confirmarea. Aceasta se referă, de exemplu, la Mariupol (la Doneţk), Izium (Harkov), Lisiceansk, Popasna şi Sievierodonetsk (Lugansk), unde sunt menţionate numeroase victime civile”, conchide comunicatul.

UPDATE 09:00 Mass-media: Nu există probleme de securitate nucleară în Zaporojie

„Fără probleme imediate de securitate nucleară la uzina Zaporojie, în ciuda bombardamentelor”. Ştirea a fost dată de The Kyiv Independent, explicând că experţii Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică au constatat că, în ciuda atacurilor suferite în weekend, „echipamentele-cheie au rămas intacte”.

UPDATE 08:00 Nou raid rusesc asupra Hersonului, un mort şi 4 răniţi

Cel puţin o persoană a murit şi alte patru au fost rănite într-un raid rusesc asupra oraşului proaspăt eliberat Herson şi a satului Antonivka, din apropiere. Şeful adjunct al biroului prezidenţial ucrainean, Kirilo Timoşenko, a relatat pe Telegram, citat de Ukrainska pravda.

UPDATE 07:30 Ucrainenii îşi ascund ingenios tancurile de dronele ruşilor

UPDATE 07:00 Vereşciuk: Locuitorii din Herson au fost evacuaţi 

Locuitorilor din Kherson li se oferă să evacueze pentru iarnă. „Ţinând cont de situaţia dificilă de securitate din oraş şi de problemele cu infrastructura, este posibilă evacuarea pentru perioada de iarnă în regiuni mai sigure ale ţării.

Guvernul oferă evacuarea gratuită în Krivoi Rog, Mikolaiv şi Odesa, cu un posibil transfer suplimentar în Regiunea Kirovohrad, Regiunea Hmelniţki sau regiunile de vest ale Ucrainei”, a declarat viceprim-ministrul Irina Vereşciuk. Rezidenţii evacuaţi vor primi gratuit cazare la adăpost, asistenţă umanitară, hrană şi asistenţă medicală.

UPDATE 03:00 AIEA: Nu există îngrijorări în privinţa menţinerii nivelului de securitate la centrala nucleară Zaporojie, în ciuda bombardamentelor severe

Experţii Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică au descoperit că, în ciuda unui nivel ridicat de bombardamente la centrala nucleară Zaporojie în weekend, echipamentele cheie au rămas intacte şi nu au existat probleme imediate privind siguranţa nucleară.

UPDATE 01:00 Polonia face apel la decizia curţii de a anula o amendă impusă Gazprom pentru construirea gazoductului Nord Stream 2

Autoritatea pentru protecţia consumatorului din Polonia vrea ca toate firmele implicate în proiect să plătească pentru subjugarea energetică forţată comisă cu bună ştiinţă de Rusia.

Rezumatul zilei

  • Oraşele mari ucrainene se confruntă cu tot mai dese pierderi de energie. Guvernul a luat decizia să raţionalizeze resursele ramase. Cel mai grav sunt afectate gospodăriile care nu au curent, apă şi lumină.
  • Rusia lansează constant baraje de artilerie pentru a împiedica avansul trupelor ucrainene.
  • Preşedintele ucrainean Voldomir Zelenski a făcut un apel către NATO în care le-a solicitat sprijinul în apărarea centralei nucleare Zporojie, aflată sub controlul ruşilor. Preşedintele ucrainean se teme că ruşii ar putea produce un accident intenţionat şi scenariul Cernobîl s-ar putea repeta.
Ucraina îl va chema pe ambasadorul Ungariei pentru a cere scuze după ce premierul său, Viktor Orbán, a apărut în public purtând o eşarfă înfăţişând un teritoriu ucrainean ca parte a Ungariei, a anunţat Ministerul de Externe
 
Orbán a fost fotografiat asistând la un meci de fotbal purtând o eşarfă despre care ziarul, Ukrainska Pravda, a spus că a arătat o hartă a „Ungariei Mari”, incluzând teritoriul care acum face parte din statele vecine Austria, Slovacia, România, Croaţia, Serbia şi Ucraina. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici