LIVE-TEXT  Războiul din Ucraina, ziua 296. Parlamentul bulgar a adoptat acordul privind livrarea de arme, echipamente şi muniţii către Ucraina / Moscova a pierdut 2.510 soldaţi în ultimele patru zile / UE şi Ucraina semnează un acord de 100 milioane euro pentru reabilitarea şcolilor afectate de război / Kievul şi alte regiuni, sub tirul rachetelor

  • Guvernul german a declarat că a trimis câteva rachete suplimentare pentru sistemele de apărare antiaeriană IRIS-T furnizate anterior Ucrainei.
  • Zelenski şi generalii ucraineni avertizează asupra unei noi ofensive ruse anul viitor.
  • General ucrainean: nu va exista un acord de încetare a focului de Anul Nou.
  • O bază aeriană rusă din Kursk a fost lovită de o dronă.
  • ONU documentează cel puţin 441 de crime de război ale ruşilor.
  • Armata ucraineană a bombardat un depozit de muniţii situat pe teritoriul separatist al Republicii Populare Lugansk.
8885 afișări

UPDATE 17:55 Parlamentul bulgar a adoptat în cele din urmă acordul privind livrarea de arme, echipamente şi muniţii către Ucraina

 
Documentul a fost aprobat cu 166 de voturi pentru şi 48 împotrivă, cu opoziţia Partidului Socialist Bulgar şi a partidului ultranaţionalist „Renaşterea”, anunţă sursa citată.
 
Reuters a relatat că parlamentul bulgar votase pe 9 decembrie pentru aprobarea unei liste de arme propuse de guvernul interimar al ţării. Lista este clasificată, dar se înţelege că livrarea va consta în principal în arme de calibru mic şi muniţie.
 
Până vineri inclusiv, Bulgaria era una dintre puţinele ţări din Uniunea Europeană care nu trimisese sprijin militar Kievului. Parlamentarii votaseră pentru prima dată în favoarea acordării de asistenţă militară Ucrainei la 3 noiembrie.
 
Ministrul bulgar interimar al Apărării Dimitar Stoyanov a declarat că ţara sa nu va livra deocamdată armament greu, cum ar fi S-300, S-125 şi alte sisteme de rachete antiaeriene, precum şi avioane de luptă SU-25 şi MiG-29. „Ar trebui să înlocuim mai întâi echipamentele”, a  declarat oficialul.
 

UPDATE 17:30 Croaţia refuză să participe la misiunea UE de instruire a militarilor ucraineni 

Parlamentul Croaţiei a respins la limită, vineri după-amiază, un proiect care prevedea participarea ţării la Misiunea Uniunii Europene de susţinere a armatei ucrainene, inclusiv prin instruirea militarilor în state europene. 
 

UPDATE 17:15 Croaţia refuză să participe la misiunea UE de instruire a militarilor ucraineni 

 
Parlamentul Croaţiei a respins la limită, vineri după-amiază, un proiect care prevedea participarea ţării la Misiunea Uniunii Europene de susţinere a armatei ucrainene, inclusiv prin instruirea militarilor în state europene. 
 
Parlamentul de la Zagreb nu a putut întruni majoritatea de două-treimi necesară pentru aprobarea participării Croaţiei la Misiunea UE de susţinere a armatei ucrainene, informează agenţia Reuters. Pentru a fi fost aprobat, proiectul trebuia să fi primit cel puţin 100 de voturi din totalul de 151, dar a primit doar 97 de voturi favorabile.
 
 
Preşedintele Zoran Milanovic, comandantul suprem al forţelor armate croate, se opune asistenţei militare directe oferite Ucrainei, inclusiv unui plan de instruire a 100 de militari ucraineni pe teritoriul Croaţiei. Pe fondul disputelor dintre preşedinte şi Guvern, a fost sesizat Parlamentul, care a respins proiectul. Zeci de parlamentari au lipsit de la vot. Opoziţia a argumentat că nu vrea să fie ostatică în disputele dintre preşedinte şi Guvern.
 
Uniunea Europeană a înfiinţat în octombrie Misiunea de asistenţă militară pentru Ucraina (EUMAM), care se va ocupa inclusiv de instruirea militarilor ucraineni în state europene, în principal în Polonia.
 
Preşedintele Croaţiei, Zoran Milanovic, a respins cererea Guvernului de la Zagreb privind participarea la Misiunea UE, argumentând că naţiunea croată nu trebuie să se implice în război. Milanovic subliniază că participarea la Misiunea UE ar încălca legea fundamentală, întrucât nu există nicio bază legală de a defini Ucraina drept aliat, dat fiind că nu face parte nici din Uniunea Europeană, nici din Alianţa Nord-Atlantică. 
 
 

UPDATE 17:00 Uniunea Europeană a aprobat noi sancţiuni împotriva Rusiei 

 

UPDATE 16:30 Sursă ucraineană: locuitorii din Crimeea sunt trimişi în colonii din Rusia 

Rezidenţii din Crimeea urmăriţi penal sunt transportaţi în colonii din Rusia, relatează proiectul media ucrainean Grati citat de Sky News. 
Potrivit membrilor Grati un pensionar din Crimeea a fost condamnat la doi ani într-o colonie din Daghestan, care se află în extremitatea sudică a Rusiei, pentru profanarea unui loc de înmormântare a unui soldat rus.
 
Un alt rezident a fost condamnat la doi ani şi jumătate pentru pliante anti-război şi trimis tot într-o colonie din afara peninsulei anexate de Rusia.
 
Cel puţin şapte rezidenţi din Crimeea au fost trimişi în închisori din regiuni ruseşti.
 
Informaţiile nu au putut fi verificate din surse independente. 

UPDATE 16:00 UE şi Ucraina semnează un acord de 100 milioane euro pentru reabilitarea şcolilor afectate de război 

 
Comisia Europeană şi Guvernul Ucrainei au semnat un pachet de sprijin în valoare de 100 de milioane de euro pentru reconstrucţia şi reabilitarea unităţilor şcolare afectate de războiul de agresiune la scară largă purtat de Rusia împotriva Ucrainei.
 

UPDATE 15:20 O femeie paramedic de la Crucea Roşie a fost ucisă în atacul din Kherson 

 
O femeie paramedic de la Crucea Roşie se numără printre persoanele ucise în atacul de vineri asupra oraşului Herson, potrivit coordonatorului umanitar al ONU, Denise Brown. 
Patru persoane au fost ucise într-un atac asupra unei clădiri din oraşul Herson, a declarat guvernatorul regional.
 
Clădirea era folosită de autorităţile locale, grupuri de voluntari şi organizaţii umanitare pentru a distribui ajutoare. Printre victime este o femeie care lucra pentru Crucea Roşie.
 
„Este şocant să ştim că un loc folosit pentru a sprijini civilii, în special persoanele în vârstă, care au nevoie de asistenţă din cauza războiului, a fost lovit. Gândurile mele se îndreaptă, de asemenea, către colegii acestei femei curajoase care a murit astăzi la datorie, lucrând ca paramedic în cadrul Societăţii ucrainene de Cruce Roşie", a declarat Denise Brown, potrivit Sky News. 
 

UPDATE 15:00 Statul Major General, noi date despre numărul soldaţilor trimişi la moarte de către Rusia 

Noi pierderi majore pentru Rusia în ceea ce priveşte capabilităţile militare, umane şi de atac. Cifrele cresc de la zi la zi: 2.510 soldaţi ruşi au murit doar în ultimele patru zile. 
 
Autorităţile ucrainene anunţă că Moscova a pierdut 97.270 de soldaţi în Ucraina de la începutul invaziei, de pe 24 februarie. 
 
Statul Major General al Ucrainei a raportat vineri că Rusia a pierdut, de asemenea, 2.980 de tancuri, 5.952 de vehicule blindate de luptă, 4.563 de vehicule şi rezervoare de combustibil,1.946 de sisteme de artilerie, 410 sisteme de rachete cu lansatoare multiple, 211 sisteme de apărare aeriană, 281 de avioane, 264 de elicoptere, 1.648 de drone şi 16 ambarcaţiuni.
 
Acum patru zile, Statul Major General anunţa că Rusia pierduse 94.760 de soldaţi în Ucraina din 24 februarie.  
 

UPDATE 14:30 Forţele Aeriene ucrainene: ruşii au folosit pentru prima dată bombardiere strategice 

Reprezentanţii Forţelor Aeriene ucrainene susţin că vineri ruşii au folosit pentru prima dată bombardiere strategice în unul dintre cele mai mari atacuri aeriene asupra Ucrainei de la începutul războiului. 

UPDATE 13:20 VIDEO Ruşii prăduiesc iar Ucraina. Cea mai recentă ţintă: muzeul din Kherson

Ministerul ucrainean al Apărării anunţă că ruşii au jefuit aproape 40 de muzee din Ucraina.
 
Ţinta recentă a „lăcomiei” şi prăduirii este Muzeul Regional de Istorie Locală din Kherson, care avea în colecţia sa aproximativ 180.000 de exponate. Acum, rafturile unora dintre sălile sale sunt complet goale.
 

UPDATE 12:30 Mai multe feroviare, anulate în urma bombardamentelor

UPDATE 11:40 Întreruperi de energie electrică de urgenţă introduse în toată Ucraina. 

Autorităţile ucrainene au introdus întreruperi de urgenţă ale energiei electrice în întreaga ţară din cauza atacurilor cu rachete ruseşti asupra instalaţiilor energetice din 16 decembrie, a declarat Kyrylo Timoşenko, adjunctul şefului biroului preşedintelui.
 
Timoşenko a declarat că instalaţiile energetice au fost lovite în mai multe oblasturi ucrainene în timpul ultimului atac masiv cu rachete al Rusiei asupra Ucrainei.
 
Rusia a lansat cel de-al şaptelea atac de amploare care vizează infrastructura energetică din Ucraina în dimineaţa zilei de 16 decembrie.
 
Cel puţin două persoane au fost ucise şi cinci au fost rănite în urma atacului, potrivit guvernatorului regiunii Dnipropetrovsk, Valentyn Reznichenko.
 

UPDATE 10:00 „Metroul este oprit pe toate (trei) liniile. Staţiile de metrou funcţionează ca adăposturi”, a declarat primarul, citat de publicaţia ucraineană kyivindependent.com. 

 
Vineri, Rusia a lansat al şaptelea atac masiv cu rachete pe teritoriul Ucrainei. Sunt raportate explozii la Kiev, Harkov, Poltava, Zaporizhzhia şi Kryvyi Rih.
 
Kharkiv şi Poltava, două capitale regionale ucrainene, au rămas fără electricitate, în contextul în care Rusia continuă să lanseze atacuri masive cu rachete asupra Ucrainei.
 
Primarul din Harkov, Ihor Terejov, a declarat că oraşul a rămas fără electricitate. El a adăugat că „centrele de invincibilitate”, care asigură electricitate şi acces la internet, sunt operaţionale. 
 
Primarul din Poltava, Oleksandr Mamai, a confirmat o pană de curent în oraş, făcând apel la locuitori să îşi păstreze calmul şi să aştepte detalii suplimentare.
 
Anterior, guvernatorul regiunii Kiev, Oleksiy Kuleba, a declarat că apărarea antiaeriană a doborât o rachetă rusească.
 
Kuleba a adăugat că Rusia „atacă masiv Ucraina”. 

UPDATE 9:00 Invadatorii ruşi au iar capitala Ucrainei în vizor: cel puţin trei explozii vineri dimineaţa, metroul este oprit, oamenii se adăpostesc 

UPDATE 08:00 Putin spune că Rusia se descurcă economic, în condiţiile sancţiunilor

UPTATE 07:00 Summit-ul UE: Creşterea apărării aeriene şi a ajutorului pentru iarnă

Uniunea Europeană îşi menţine angajamentul de a oferi sprijin politic şi militar Ucrainei, în special prin Facilitatea europeană pentru pace şi misiunea de asistenţă militară a UE în sprijinul Ucrainei, precum şi prin intensificarea asistenţei bilaterale, în special a capacităţilor de apărare aeriană şi de asistenţă la deminare”. Sunt concluziile adoptate de Consiliul European.

UPDATE 00:00 -  Armata ucraineană a bombardat un depozit de muniţii situat pe teritoriul separatist al Republicii Populare Lugansk.

Imaginile video încărcate pe reţelele de socializare arată că are loc o explozie uriaşă, luminând cerul nopţii în timp ce explodează. Sursele locale online au speculat că explozia a distrus un depozit în care se depozitează muniţii pentru armata rusă. Un martor a spus că a localizat incidentul la aproximativ o oră de mers la est de Bakhmut.

 

 

Rusia avertizează SUA asupra "consecinţelor" furnizării de sisteme Patriot Ucrainei

Administraţia Vladimir Putin a avertizat, joi seară, că vor fi "consecinţe" dacă Statele Unite confirmă acţiunea "provocatoare" de trimitere a unor sisteme antiaeriene avansate de tip Patriot în Ucraina 
 

Germania, alături de Ucraina 

 
Germania continuă să sprijine Ucraina într-un moment dificil: ruşii continuă să ucidă, fără discriminare, civili.
 
De asemenea, în cursul săptămânii trecute, Germania a furnizat Ucrainei 34 de ambulanţe, 18 camioane „cu sistem de caroserie swap", 12 vehicule blindate de recuperare, precum şi 78.500 de cartuşe pentru lansatoare de grenade şi artilerie, potrivit guvernului german.
 
Anterior, la 10 decembrie, ambasada Germaniei în Ucraina a declarat că Agenţia Federală Germană pentru Ajutor Tehnic (THW) va furniza Ucrainei 470 de generatoare electrice „de diferite clase de putere” în valoare de 19,5 milioane de euro. 
 
Ambasada mai anunţă că cele 150 de generatoare s-ar afla deja în Ucraina. Un număr de generatoare vor fi furnizate operatorului reţelei de stat ucrainene Ukrenergo.
 
De la începutul invaziei în Ucraina, soldaţii ruşi au folosit 5.000 de rachete, adica circa 15 atacuri pe zi. 
 
Ministrul britanic al Apărării, Ben Wallace, nu exclude posibilitatea de a furniza Ucrainei rachete de croazieră Storm Shadow (rază - 560 km), însă, potrivit acestuia, decizia finală nu a fost încă luată 
 

Ajutoare pentru Ucraina: la Kiev au ajuns patru excavatoare şi zeci de generatoare electrice 

 
Autorităţile din Kiev au primit sub formă de ajutor patru excavatoare şi 130 de generatoare din SUA pentru a lupta împotriva întreruperilor de energie electrică. 
 
Ucrainenii au primit utilaje şi generatoare din Statele Unite ale Americii pentru a întări infrastructura energetică a oraşului, pe fondul unor probleme majore în întreaga ţară provocate de bombardamentele ruseşti. Primarul capitalei ucrainene, Vitali Klitschko, a declarat că oraşul „a primit utilaje şi generatoare de la guvernul american pentru a opera unităţile cu cazane şi staţiile de alimentare cu căldură", potrivit CNN.
 
Proiectul de securitate energetică, condus de USAID, a livrat patru excavatoare şi peste 130 de generatoare pentru a ajuta Ucraina să-şi reconstruiască infrastructura energetică, a anunţat Klitschko pe Telegram. Excavatoarele „au fost deja livrate şi vor fi puse în curând la lucru", a adăugat primarul.
 
Noile echipamente, vor permite autorităţilor „să efectueze rapid şi eficient excavarea solului şi, astfel, să accelereze efectuarea lucrărilor de urgenţă", a explicat primarul.
 
11 kilometri de reţele de încălzire avariate de atacurile cu rachete au fost înlocuite în acest an, a precizat Klitschko.  
 
ro-ruşii: Bombe în Doneţk
Doneţk a fost lovit de „cel mai masiv atac din 2014”, a declarat Alexei Koulemzine, şeful administraţiei pro-ruse. Bombardarea ucraineană a regiunii separatiste din estul Ucrainei a lăsat cel puţin 9 civili răniţi, a adăugat Koulemzine.
 

 Canada reintroduce sancţiunile împotriva turbinelor Nord Stream

 
După excluderea temporară de la sancţiuni a unităţilor pentru gazoductul Nord Stream, autorităţile canadiene readus în discuţie restricţiile deoarece suspendarea acestora nu mai serveşte scopului iniţial.
 
Putin a arătat că nu a fost niciodată intenţia sa de a restabili funcţionarea completă a Nord Stream 1, iar conducta în sine a fost dezafectată, motiv pentru care guvernul canadian a decis să anuleze scutirea temporară de sancţiuni care au permis returnarea în Germania a turbinelor reparate la Montreal”, au declarat ministrul canadian de externe Melanie Joly şi ministrul resurselor naturale, Jonathan Williams, într-o declaraţie comună.
 
Conducta de sub Marea Baltică a fost închisă pentru reparaţii pe 31 august, dar nu a fost repornită. A fost grav avariată o lună mai târziu, când a fost lovită de o serie de explozii. Guvernele europene bănuiesc că spărturile conductei respective, precum şi cele de la Nord Stream 2 au fost cauzate de sabotaj.
 
Putin a numit „nebuneşti” afirmaţiile occidentale că Rusia s-a aflat în spatele exploziilor.
 

Moscova: Sistemul Patriot expune SUA

 
Livrarea sistemelor de apărare aeriană Patriot către Kiev va creşte riscul implicării directe a SUA în conflictul ucrainean, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova.
 

Ministerul rus de Externe: Toate armele occidentale din Ucraina sunt ţinte legitime

 
Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a declarat joi că toate armele furnizate Ucrainei de Occident sunt ţinte legitime pentru Rusia şi vor fi distruse sau confiscate. 
 
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici