Războiul din Ucraina, ziua 309. Italia este pregătită să devină un garant al păcii între Ucraina şi Rusia / Ploaie de rachete în Kiev şi în Herson: peste 120! / Lvov, cel mai mare oraş din vestul Ucrainei, lăsat în beznă / Războiul este într-o fază moartă, spune şeful serviciilor de informaţii ucrainene / SUA confirmă: Rusia este blocată la Bahmut / Putin apelează la Xi

  • Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat miercuri, în discursul său anual în faţa Parlamentului ucrainean, că războiul de agresiune al Rusiei împotriva ţării sale a consolidat unitatea Europei şi că "nimeni din Occident nu se teme şi nu se va teme vreodată de Rusia".
  • Ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a declarat miercuri că este convins că Moscova îşi va atinge obiectivele în Ucraina datorită "răbdării" şi "perseverenţei".
  • Italia este pregătită să devină un garant al păcii între Ucraina şi Rusia
8898 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 309. Italia este pregătită să devină un garant al păcii între Ucraina şi Rusia / Ploaie de rachete în Kiev şi în Herson: peste 120! / Lvov, cel mai mare oraş din vestul Ucrainei, lăsat în beznă / Războiul este într-o fază moartă, spune şeful serviciilor de informaţii ucrainene / SUA confirmă: Rusia este blocată la Bahmut / Putin apelează la Xi

 

UPDATE 21:17 - Media:Un tribunal francez îl arestează pe miliardarul ucrainean Zhevago, se ia în considerare extrădarea

Un tribunal francez l-a arestat pe 28 decembrie pe omul de afaceri şi fostul parlamentar ucrainean Kostiantyn Zhevago, până când va decide cu privire la cererea Ucrainei de extrădare a miliardarului, a informat pe 29 decembrie ziarul online ucrainean Ukrainska Pravda, citând Biroul de Investigaţii de Stat al Ucrainei.

UPDATE 20:12 - Comandant american în retragere: „ATACMS este exact ceea ce are nevoie Ucraina”

Ben Hodges, un fost comandant al Armatei SUA în Europa, a declarat pentru Politico că Ucraina are nevoie de rachete sol-suprafaţă MGM-140 Army Tactical Missile System (ATACMS) fabricate în SUA.

UPDATE 18:50 - Biroul de Investigaţii de Stat acuză doi colaboratori pentru trădare în absenţă 

Doi foşti oficiali locali din regiunea Herson, care au luat partea Rusiei în timpul ocupaţiei ruse, sunt acuzaţi în lipsă de trădare pentru că au ajutat Kremlinul să stoarcă bani de la localnici şi de la întreprinderi, a declarat Biroul de Investigaţii de Stat.

UPDATE  18:15 -  Atacul rusesc cu rachetă din 29 decembrie a ucis două persoane

Un alt atac rusesc cu rachete în masă a ucis două persoane şi a rănit şapte persoane în mai multe regiuni, au declarat autorităţile. Un atac rusesc din 29 decembrie asupra Harkivului a ucis doi şi a rănit unul, a declarat guvernatorul Oleh Syniehubov.

UPDATE  17:03 - Wallace: Marea Britanie va sprijini Ucraina cu 2,8 miliarde de dolari în 2023

Marea Britanie va angaja 2,77 miliarde de dolari în ajutor Ucrainei în 2023, a declarat secretarul britanic al Apărării, Ben Wallace. „Încă un sprijin în valoare de 2,3 miliarde de lire sterline anul viitor, şi prin asta ne asigurăm că au sistemele de arme de care au nevoie şi, în acest moment, Regatul Unit va merge să-i ajute să-l cumpere din altă parte din lume”, a spus Wallace.

 

 

UPDATE 17:00 - Italia este pregătită să devină un garant al păcii între Ucraina şi Rusia

 
Premierul italian George Meloni a declarat că Roma este pregătită să acţioneze ca garant al unui tratat de pace între Ucraina şi Rusia. În acest sens, ea intenţionează să viziteze Kievul până pe 24 februarie 2023
 
„Trebuie să lucrăm concret. Sunt necesare semnale din ambele părţi. Astăzi nu există semnale semnificative, dar m-am bucurat în timpul conversaţiei cu Zelensky să aud că are intenţia de a lua iniţiative în această direcţie. Italia este pregătită să acţioneze ca un garant al procesului de pace, aşa că intenţionez să vizitez Kievul până pe 24 februarie ”, a declarat premierul italian în cadrul unei conferinţe de presă în urma rezultatelor anului (citat de TASS).
 
Pe 22 decembrie, The Wall Street Journal a raportat că preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski pregătea un plan de pace pentru rezolvarea conflictului. Potrivit ziarului, echipa preşedintelui ucrainean intenţionează să prezinte planul mai aproape de 24 februarie, aniversarea începerii operaţiunii speciale. Planul de pace se va baza pe zece condiţii prezentate de domnul Zelensky în noiembrie la summitul G20. Printre condiţii: retragerea trupelor ruse şi recunoaşterea suveranităţii Ucrainei în cadrul graniţelor din 1991.
 
Kremlinul a dat asigurări că planul de pace este imposibil până când Ucraina va recunoaşte regiunile anexate ca fiind ruse. Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a numit planul lui Vladimir Zelenski iluzoriu. Ministerul de Externe a criticat , de asemenea , propunerea Ucrainei de a organiza un „summit pentru pace” la ONU în 2023. Departamentul rus a considerat această propunere o idee nebună.

 

 

UPDATE 16:00 - Putin a introdus răspunderea penală pentru profanarea panglicii Sf. Gheorghe

Preşedintele rus Vladimir Putin a semnat o lege care incriminează profanarea panglicii Sf. Gheorghe. Documentul i-a asigurat, de asemenea, statutul de simbol al gloriei militare a Rusiei şi al Victoriei poporului sovietic în Marele Război Patriotic. Legea este publicată pe portalul oficial de internet al informaţiilor juridice.Potrivit legii, panglica Sf. Gheorghe poate fi folosită numai în scopul memoriei istorice - în timpul evenimentelor comemorative în cinstea gloriei militare, precum şi pentru educaţia militaro-patriotică şi spirituală şi morală a cetăţenilor ruşi.Profanarea publică a panglicii Sf. Gheorghe va fi pedepsită cu amendă de 3 milioane de ruble. sau închisoare de până la trei ani. Aceleaşi acţiuni pe internet sau comise de un grup de persoane prin acord prealabil sunt pedepsite cu amendă de 2-5 milioane de ruble. sau închisoare de până la cinci ani.

 

 

UPDATE 15:00 Momentul în care ucrainenii au interceptat o rachetă rusească deasupra Kievului

Astăzi, „peste 120 de rachete” au fost lansate împotriva Ucrainei de către Rusia, pentru „distrugerea infrastructurii critice şi uciderea civililor în masă”, a afirmat consilierul preşedintelui ucrainean Volodimir Zelensky, Mihailo Podoliak. Capitala Kiev a fost, de asemenea, vizată. Apărarea antiaeriană ucraineană a intrat în acţiune. Aici, momentul în care o rachetă rusească este interceptată de sistemele de apărare ale Kievului.

UPDATE 14:00 Putin şi Xi vor vorbi prin videoconferinţă mâine

Preşedintele rus Vladimir Putin şi preşedintele chinez Xi Jinping vor purta mâine discuţii pe „cele mai fierbinţi probleme regionale”, a informat purtătorul de cuvânt al purtătorului de cuvânt, Dmitri Peskov. „Pregătim o comunicare între preşedintele Putin şi preşedintele Xi, care va avea loc mâine dimineaţă, ora Moscovei. Va fi prin videoconferinţă, există o legătură închisă între cei doi şefi de stat”, a explicat el. Potrivit lui Peskov, prima parte a conversaţiei va fi publică, apoi conversaţia va continua cu uşile închise. Şefii de stat vor discuta despre relaţiile bilaterale ruso-chineze.

UPDATE 13:40 Habeck: Invazia rusă se va încheia cu înfrângere militară

Invazia rusă a Ucrainei se va încheia cu înfrângere militară. „Preşedintele rus Vladimir Putin pierde acest război pe câmpul de luptă”, pentru că armata ucraineană primeşte arme din Europa, NATO şi Statele Unite şi le foloseşte cu pricepere şi strategic, cu inteligenţă şi eroism”, a declarat ministrul german al Economiei şi vicecancelar, Robert Habeck. „Nimeni nu şi-ar fi putut imagina că 2022 se va încheia aşa”, a spus el într-un interviu acordat Dpa. „Susţin faptul că Germania, împreună cu aliaţii, sprijină Ucraina pentru ca aceasta să poată câştiga războiul”, a adăugat el.

UPDATE 13:20 Kiev, 54 doborâte din 69 de rachete lansate astăzi de ruşi

Apărarea aeriană ucraineană a doborât 54 din cele 69 de rachete de croazieră lansate în această dimineaţă de armata rusă, a spus comandantul şef ucrainean Valeri Zaluzhnîi, raportat de Ukrainska Pravda. „În această dimineaţă, agresorul a lansat rachete de croazieră aeriene şi maritime, rachete ghidate antiaeriene pentru sistemul de apărare aeriană S-300 la infrastructura energetică a ţării noastre”, adaugă Zaluzhnîi.

UPDATE 13:00 Apărarea antiaeriană rusă a fost activată la 500 km de graniţă

Apărarea aeriană a fost activată în cartierul rus Engels, în regiunea Saratov, la sute de km de graniţa cu Ucraina şi un „obiect neidentificat a fost distrus”, a raportat de guvernatorul Roman Busargin, precizând că „nu există nicio ameninţare la adresa siguranţei locuitorilor”. Săptămâna trecută, o dronă ucraineană a vizat o bază aeriană din zona Engels, la aproximativ 500 km de graniţă: atacul şi a fost dejucat, dar fragmente din drona distrusă au omorât trei soldaţi ruşi.

UPDATE 12:40 Moscova: Ideea Kievului privind summitul pentru pace e „nerealistă”

„Kievul a sugerat încă o iniţiativă nerealistă cu privire la un „summit pentru pace” al ONU. Este o campanie de relaţii publice de inspiraţie americană, menită să prezinte Kievul drept un „făcător de pace” gata să caute o soluţie politică la criza ucraineană”, a comentat purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, în briefingul cu presa.

UPDATE 12:30 Ruşii, învinşi pe front: alungaţi de un atac bine coordonat

UPDATE 12:00 40% dintre cetăţenii capitalei sunt fără curent electric

40% dintre locuitorii Kievului sunt fără electricitate după atacul cu rachetă, a declarat primarul Kievului, Vitali Klitschko, oferind o actualizare a situaţiei pe Telegram. „Inginerii energetici lucrează în prezent pentru a restabili puterea”, explică el.

UPDATE 11:00 90% din oraşul Lvov fără electricitate, după noul bombardament rusesc

Lvov, cel mai mare oraş din vestul Ucrainei, a rămas fără electricitate în proporţie de 90%, după bombardarea de către Rusia a infrastructurii energetice a Ucrainei, în mijlocul iernii şi cu doar câteva zile înainte de noul an. „90% din oraş este fără electricitate, tramvaiele şi troleibuzele nu mai circulă în oraş şi pot fi întreruperi de apă”, a declarat primarul din Lviv, Andrii Sadovi, la Telegram.

UPDATE 10:30 Consilierul lui Zelenski: peste 120 de rachete trase

Astăzi, „peste 120 de rachete” au fost lansate împotriva Ucrainei de către Rusia pentru „distrugerea infrastructurii critice şi uciderea civililor în masă”, afirmă consilierul preşedintelui ucrainean Volodimir Zelensky, Mihailo Podoliak, prin intermediul reţelelor de socializare, relatează CNN pe site-ul său. Sirenele de alarmă au sunat în toată ţara în această dimineaţă, iar sistemele de apărare aeriană au fost activate la Kiev, Harkov, Mikolaiv, Jitomir şi Poltava, printre altele.

UPDATE 10:00 Rachete ruseşti la Lvov, Harkov, Odesa: oraşe în pană

Explozii sunt raportate de guvernatori şi primari, precum şi la Kiev şi la Lvov (în vestul Ucrainei), care este departe de linia frontului, la Harkov, (în est), Odesa (în sud), Sumî (în nord-est). Agenţiile ucrainene informează despre acest lucru. Au fost anunţate întreruperi de curent în regiunile Odesa, Dnipropetrovsk şi Krivoi Rog. Consilierul prezidenţial Mihailo Podoliak a scris pe Twitter că peste 120 de rachete au fost lansate în Ucraina în această dimineaţă din Rusia: „Peste 120 de rachete lansate de „lumea rusă rea”, pentru a distruge infrastructura critică şi a ucide civili în masă”.

UPDATE 09:30 Ploaie de rachete la Kiev şi la Herson: Apărarea antiaeriană activă

„După un atac nocturn cu drone, Rusia a atacat masiv Ucraina cu rachete de croazieră din mare şi din aer din diferite direcţii, dar tunurile antiaeriene ucrainene au funcţionat”, transmite comandamentul Forţelor Aeriene ale armatei ucrainene, care a invitat cetăţenii să caute adăpost. În ultimele ore, au fost semnalate atacuri, printre alte zone, la Kiev, Jitomir, Odesa şi, de asemenea, Herson, oraşul recent recuperat de la ucraineni.

UPDATE 09:00 Explozii la Kiev

La Kiev sunt raportare explozii. Sistemul de apărare aeriană este în acţiune. O alertă care implică întreaga ţară este în desfăşurare.

UPDATE 08:00 Lavrov: nu avem dialog în „formula păcii” propusă de Zelenski

Rusia nu va vorbi cu nimeni pe baza „formularii de pace” propusă de liderul ucrainean Volodimir Zelenski, a declarat ministrul rus de externe Serghei Lavrov, într-un interviu acordat RIA Novosti, adăugând că Kievul nu este pregătit pentru dialog. „Este evident că Kievul nu este pregătit pentru dialog. Propunând tot felul de idei şi „formule de pace”, Zelenski hrăneşte iluzia de a obţine, cu ajutorul Occidentului, retragerea trupelor noastre de pe teritoriul rusesc al regiunilor Donbass, Crimeea, Zaporojie şi Herson, plata daunelor de către Rusia, admiterea vinovăţiei în instanţele internaţionale etc. Cu siguranţă, nu vom vorbi cu nimeni în aceşti termeni”, a spus Lavrov.

UPDATE 07:30 Serviciile ucrainene: războiul este într-o fază moartă

Şeful agenţiei de informaţii militare a Ucrainei, Kirilo Budanov, a făcut o afirmaţie similară cu ceea ce a avut de spus Institutul pentru Studierea Războiului despre Bahmut, deşi a extins-o la întreaga ţară. Budanov spune că luptele din Ucraina sunt în impas, deoarece nici Ucraina, nici Rusia nu sunt capabile să facă progrese semnificative. „Situaţia este blocată... Nu se mişcă”, a declarat Budanov, într-un interviu. El a spus că Rusia se află într-un impas, dar că Ucraina „nu poate să-i învingă în toate direcţiile în mod cuprinzător”, în timp ce aşteaptă arme.

UPDATE 07:20 Consilierul lui Zelenski: după moartea lui Putin va fi mai rău

„Oamenii noştri cred că moartea lui (preşedintele rus Vladimir) Putin este sfârşitul tuturor. Absolut nu? Va fi mai rău decât cu Putin”. Acest lucru a declarat consilierul preşedintelui ucrainean, Oleksij Arestovich. Potrivit acestuia, conform Latynina TV (canalul de youtube al adversarei ruse Iulija Latynina), după posibila moarte a liderului Kremlinului, ar urma să mai existe un război cu Rusia.

UPDAET 07:00 Zelenski: Au fost luni groaznice, dar nu ne-am pierdut umanitatea

„Nu ne-am pierdut umanitatea, chiar dacă am trecut prin luni groaznice. Şi nu o vom pierde, chiar dacă ne aşteaptă un an dificil. Vom obţine victoria. Şi chiar trebuie să o facem împreună”, a comentat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, în discursul său video de aseară. 

UPDATE 06:00 Primarul Harkov: Oraşul nostru este din nou atacat

Primarul din Harkov, Ihor Terekhov, a declarat că oraşul a fost atacat de ruşi de două ori. Nu au fost raportate victime.

UPDATE 00:00 Zelenski: războiul a întărit unitatea Europei

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, în discursul său anual în parlamentul ucrainean, a susţinut că războiul purtat de Rusia împotriva ţării sale a întărit unitatea Europei şi că „nimeni din Occident nu se teme şi nu se va teme niciodată de Rusia”. „Ucraina a aderat la Uniunea Europeană. Am văzut că este posibil”, a spus Zelenski din camera Parlamentului. „Şi acum Europa se protejează. Europa depăşeşte crizele. Şi asta în ciuda resurselor enorme aruncate de Rusia pentru a ne distruge continentul. Pentru prima dată în istorie, unele ţări europene au reconsiderat ideea de a rămâne neutre şi rezistă agresiunii împreună cu noi, împreună cu Ucraina”, a adăugat el.

23.21 - Zelenski: Până în prezent au fost eliberate peste 1.800 de oraşe şi sate

Ucraina a reuşit să elibereze peste 1.800 de oraşe şi sate de ocupanţii ruşi. Zelenski a spus acest lucru în discursul său anual adresat Radei Supreme (Parlamentul). Adăugând: „Mulţumesc tuturor statelor care ne ajută să depăşim tirania rusă chiar pe câmpul de luptă”, după cum a scris Ukrinform. „Soldaţii ucraineni i-au alungat pe invadatori din Kiev şi acesta a fost primul punct de cotitură în războiul pe scară largă, a arătat puterea rezistenţei noastre”, a spus din nou preşedintele ucrainean, amintind că soldaţii au eliberat Insula Şerpilor.

UPDATE 07:00 SUA: Rusia este blocată la Bahmut

Analiştii de la Institutul SUA pentru Studierea Războiului cred că Rusia a ajuns într-un impas în Bahmut. 

UPDATE 06:00 Avertisment de atacuri aeriene la Kiev

În jurul orei 6:00, joi, 29 decembrie, au sunat alarme de raid aerian în capitala ucraineană Kiev, precum şi în regiunile sudice Herson şi Mikolaiv şi în regiunea de vest a Zitomir. „A fost anunţată o alertă aeriană în capitală! Vă rog să mergeţi la adăpost!” a publicat pe Telegram administraţia militară a oraşului Kiev. Până acum, nu au existat atacuri confirmate.

Lavrov: Rusia îşi va atinge obiectivele "cu răbdare şi perseverenţă"

Ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a declarat miercuri că este convins că Moscova îşi va atinge obiectivele în Ucraina datorită "răbdării" şi "perseverenţei".

"Sunt convins că, datorită perseverenţei, răbdării şi determinării noastre, vom apăra obiectivele nobile care sunt vitale pentru poporul şi ţara noastră", a declarat Serghei Lavrov, şeful diplomaţiei ruse, într-un interviu difuzat miercuri la televiziunea naţională.

El a reiterat poziţia Moscovei potrivit căreia, pentru ca discuţiile să fie reluate, Kievul ar trebui să recunoască anexarea de către Rusia a patru regiuni ucrainene.

"Prioritatea noastră absolută sunt patru noi regiuni ruseşti", a spus Lavrov. "Acestea ar trebui să devină libere de ameninţarea nazismului cu care se confruntă de mulţi ani".

Ştirea iniţială

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat miercuri, în discursul său anual în faţa Parlamentului ucrainean, că războiul pe care Rusia îl poartă împotriva ţării sale a întărit unitatea Europei şi că "nimeni din Occident nu se teme şi nu se va teme vreodată de Rusia".

"Ucraina a fost cea care a unit Uniunea Europeană. S-a dovedit că este posibil", a declarat Zelenski de la tribuna parlamentului.

"Iar acum Europa se protejează singură. Europa depăşeşte crizele. Şi asta în ciuda resurselor enorme aruncate de Rusia pentru a ne distruge continentul. Pentru prima dată în istorie, unele ţări europene au reconsiderat noţiunea de a rămâne neutre şi se opun agresiunii împreună cu noi, împreună cu Ucraina", a adăugat el. "Am ajutat Europa şi cea mai mare parte a lumii să simtă că a fi neutru acum este, îmi pare rău, dar este imoral", a declarat Zelenski.

Zelenski le-a mulţumit militarilor ucraineni, numindu-i "eroi" şi a spus că armele puternice pe care le-a primit Ucraina i-au consolidat avantajul.

De asemenea, Zelenski i-a mulţumit lui Biden, ambelor partide din Congres "şi fiecărei familii americane pentru sprijinul istoric acordat Ucrainei, pentru sprijinul acordat cetăţenilor noştri". 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici