LIVE TEXT  Războiul din Ucraina, ziua 317. Încetarea temporară a focului a fost încălcată / Cele două părţi se acuză reciproc în privinţa armistiţiului / Zelenski a discutat cu cancelarul Germaniei / SUA oferă ajutor militar în valoare de 3 miliarde de dolari

Vladimir Zelenski şi oamenii lui, Joe Biden (SUA) şi Charles Michel (UE) nu cred o iotă în spiritul religios al lui Vladimir Putin, care, înmuiat de venirea Crăciunului, l-ar fi determinat să decreteze, unilateral, un armistiţiu de 36 de ore care începe vineri, la ora 12.00.

13378 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 317. Încetarea temporară a focului a fost încălcată / Cele două părţi se acuză reciproc în privinţa armistiţiului / Zelenski a discutat cu cancelarul Germaniei / SUA oferă ajutor militar în valoare de 3 miliarde de dolari

Războiul din Ucraina, ziua 317. Armistiţiul lui Putin intră în vigoare la ora 12.00 / Decizia unilaterală, criticată la unison / SUA întăresc apărarea Ucrainei cu echipamente de miliarde de dolari

UPDATE 23:00 Primarul din Melitopol: explozie lângă staţie

O explozie puternică a avut loc în apropierea gării Melitopol, din sudul Ucrainei, ocupată temporar de ruşi, în regiunea Zaporojie, a anunţat primarul exilat Ivan Fedorov, pe Telegram. „Locuitorii raportează o explozie puternică în apropierea gării”, a precizat edilul, citat de Ukrainska Pravda.

UPDATE 22:00 Ştia Abramovici despre război? Rusul şi-a înstrăinat averea, înainte de începerea invadării Ucrainei

UPDATE 21:00 Casa Albă: 3 miliarde de ajutor militar pentru Ucraina

Statele Unite vor oferi Ucrainei un ajutor militar în valoare de 3 miliarde de dolari, anunţă Casa Albă.

UPDATE 20:00 Kievul preia controlul asupra Mănăstirii Peşterilor

Guvernul ucrainean a preluat controlul asupra Mănăstirii Peşterilor, unul dintre cele mai importante situri din Ortodoxie, fost sediu al ortodocşilor afiliaţi Patriarhiei Ruse, a anunţat Ministerul Culturii de la Kiev. Bisericii Ortodoxe Ucrainene i s-a acordat apoi permisiunea de a celebra o Liturghie la Catedrala Adormirii Domnului din complexul Mănăstirii, cu ocazia Crăciunului Ortodox de mâine.

UPDATE 19:00 Kiev: Risc de atacuri ruseşti de Crăciun, evitaţi locurile aglomerate

„Avem informaţii că, de Crăciunul Ortodox, ruşii pregătesc atacuri teroriste asupra bisericilor din teritoriile ocupate temporar. Îi invit pe cetăţeni să fie atenţi şi, dacă este posibil, să se abţină de la vizitarea locurilor aglomerate”, este alarma trasă pe Telegram de vicepremierul ucrainean Irina Vereşciuk, citată de presa ucraineană, în ciuda armistiţiului unilateral de 36 de ore decis de Moscova de Crăciun.

UPDATE 18:30 Zelenski a vorbit cu Scholz, mulţumindu-i pentru Patriot şi Marder

„Am avut o conversaţie telefonică cu cancelarul german Olaf Scholz. Am mulţumit pentru pachetul puternic de apărare, care include câteva zeci de vehicule Marder şi sistemul Patriot. Am discutat despre continuarea cooperării pentru a consolida armata ucraineană”. Acest mesaj a fost scris pe Twitter de către preşedintele ucrainean.

UPDATE 18:00 Hackerii ruşi au încercat să lovească trei laboratoare nucleare din Statele Unite

Hackerii legaţi de grupul cunoscut sub numele de „Cold River” au încercat, între lunile august şi septembrie, să străpungă sistemele a trei laboratoare naţionale de cercetare nucleară din Statele Unite, Brookhaven, Argonne şi Lawrence Livermore, potrivit site-ului Guardian. În acea perioadă, Vladimir Putin a ameninţat că va folosi arme nucleare, pentru a apăra teritoriul Rusiei.

UPDATE 17:30 Letonia: dorim să întărim rezilienţa Moldovei. Miniştrii de externe au discutat despre cooperare

Letonia se va angaja să „consolideze rezistenţa Moldovei” împotriva ameninţărilor pe care le reprezintă Rusia şi să coopereze în procesul său de integrare europeană. Acest lucru a declarat ministrul de externe al Letonia, Edgars Rinkēvičs, la finalul întâlnirii bilaterale cu omologul său moldovean, Nicu Popescu, desfăşurată ieri la Riga. În cadrul întrevederii lor, cei doi miniştri au discutat despre relaţiile bilaterale dintre Letonia şi Moldova, integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană, impactul agresiunii ruse împotriva Ucrainei asupra Moldovei şi alte probleme de actualitate legate de situaţia securităţii din regiune, inclusiv criza energetică şi cea a migraţiei.

Rinkevičs a subliniat că Letonia îşi va pune la dispoziţie abilităţile şi experienţa pentru a întări capacitatea de răspuns a Moldovei la atacurile hibride şi dificultăţile din domeniul aprovizionării cu energie pe care ţara se confruntă de la începutul conflictului din Ucraina. Letonia a fost, în ordine cronologică, ultima ţară baltică vizitată de ministrul Popescu. Anterior, Estonia şi Lituania şi-au exprimat un interes puternic pentru cooperarea cu Moldova, în special în domeniile digitizării şi securităţii cibernetice.

UPDATE 17:00 Kievul acuză: ruşii atacă, în ciuda armistiţiului

Rusia a bombardat Kramatorsk, în ciuda încetării focului anunţată ieri de Kremlin, a denunţat preşedinţia ucraineană, după ce şi Moscova a acuzat forţele Kievului că au atacat poziţii ale armatei sale în ziua în care a intrat în vigoare armistiţiul unilateral de 36 de ore pentru Crăciunul Ortodox.

UPDAET 16:50 Ambasada Rusiei: Trimiterea de vehicule blindate din Germania este un pas către escaladare

Ucraina, ambasada Rusiei: trimiterea de vehicule blindate din Germania este un pas spre escaladare

UPDATE 16:30 Moscova: Rusia respectă armistiţiul, dar Kievul continuă să bombardeze

Ministerul rus al Apărării spune că forţele ucrainene continuă să bombardeze aşezările şi posturile militare, după ce Rusia a introdus încetarea focului, a declarat purtătorul de cuvânt Igor Konaşenkov. „În ciuda respectării de către forţele ruse la încetarea focului astăzi, 6 ianuarie, de la ora 12, ora Moscovei, regimul de la Kiev a continuat să bombardeze aşezările şi poziţiile trupelor ruse”, a spus el.

UPDATE 16:30 Miza capturării oraşului Bahmut: minele de sare

UPDATE 15:40 Zelenski a discutat cu Kristersson privind aderarea la UE

„Întâlnire online cu prim-ministrul suedez Ulf Kristersson. Am vorbit în detaliu despre situaţia din prima linie şi riscurile escaladării acesteia, precum şi despre nevoile de bază ale Ucrainei de a-şi consolida forţele de apărare. Ne aşteptăm ca sub preşedinţia suedeză a Consiliului UE să putem începe negocierile privind aderarea Ucrainei. Acesta este un puternic motivator pentru armata noastră şi o dorinţă comună a societăţii noastre. Credem că va fi un stimulent puternic pentru unitate în cadrul UE. Sunt recunoscător pentru asistenţa umanitară şi îl invit pe Ulf Kristersson să continue dialogul pe toate domeniile în timpul unei întâlniri personale la Kiev”.

UPDATE 15:10 Ankara: „Eforturi intense pentru negocieri, există risc de escaladare”

Turcia nu exclude o escaladare a războiului din Ucraina în următoarele luni şi, de asemenea, din acest motiv, îşi va continua eforturile intense „pentru a începe un proces de negociere complet, de la încetarea focului la schimbul de prizonieri, la exportul de cereale şi la securtiatea nucleară”, a explicat purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei turce, Ibrahim Kalin.

UPDATE 15:00 Atac aerian asupra unei staţii de pompieri din Herson. Un pompier a murit, alţi patru sunt răniţi

Un pompier din Herson a murit în urma unui atac aerian al ruşilor. Atacul s-a produs cu o oră înainte de intrarea în vigoare a armistiţului anunţat de preşedintele Rusiei, Vladimir Putin. Atacul a vizat o staţie de pompier.

UPDATE 14:30 Ministerul rus al Apărării a acuzat trupele ucrainene că au bombardat poziţiile sale militare din regiunea ocupată Doneţk, chiar în momentul în care a intrat în vigoare o încetare temporară a focului declarată de Moscova.

Agenţia de ştiri de stat Tass relatează că oficiali instalaţi de Moscova în autoproclamata Republică Populară Doneţk (RPD) au scris pe un canal Telegram că "şase obuze de calibru 155 mm au fost trase" de "tunuri de artilerie NATO de 155 mm".

UPADTE 14:00 Alertă de raid aerian în Ucraina. Localnicii sunt sfătuiţi să nu participe la slujbele de Crăciun

Sirenele de raid aerian s-au declanşat vineri în mai multe zone din Ucraina, în ciuda încetării temporare a focului anunţată de ruşi. Totuşi, încă nu au fost raportate atacuri cu rachete şi drone. Localnicii sunt sfătuiţi să nu participe la slujbele de Crăciun pe rit vechi.

UPDATE 13:00 Preşedintele belarus Alexander Lukaşenko a vizitat o bază militară în care sunt staţionate trupe ruseşti, a anunţat vineri Ministerul Apărării.

UPDATE 12:00 Armistiţiul din Ucraina a intrat în vigoare. Ucrainenii se tem că este o capcană a ruşilor

Armistiţiul de 36 de ore anunţat joi de preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a intrat în vigoare. Totuşi, ucrainenii nu au acceptat propunerea ruşilor deoarece se tem că este o capcană.

UPDATE 11:00 Imagini recente din satelit arată impactul luptelor din oraşul Bakhmut din estul Ucrainei.

Imaginile realizate miercuri dezvăluie distrugeri extinse ale clădirilor, locuinţelor, infrastructurii şi câmpurilor din Bakhmut şi din apropiere, a declarat compania de tehnologie spaţială Maxar.
 
 

UPDATE 10:00 Anunţul lui Putin potrivit căruia forţele ruseşti vor efectua o încetare a focului de 36 de ore cu ocazia Crăciunului ortodox rus, pe 7 ianuarie, este probabil o operaţiune de informare menită să afecteze reputaţia Ucrainei, potrivit Institutului pentru Studiul Războiului din SUA.

Grupul de reflecţie a precizat că oficialii ucraineni şi occidentali consideră acest lucru ca fiind o ipocrizie, având în vedere că forţele ruseşti continuă să lovească infrastructura ucraineană şi militară pe 25 decembrie, când mulţi ucraineni ortodocşi sărbătoresc, de asemenea, şi Anul Nou.

UPDATE 09:00 Un aliat al lui Putin se luptă pentru a controla minele de sare şi ghips de lângă oraşul ucrainean Bakhmut, afirmă SUA

Un aliat apropiat al preşedintelui rus, Vladimir Putin, este interesat să preia controlul asupra sării şi ghipsului din minele de lângă oraşul ucrainean Bakhmut, potrivit unui oficial de la Casa Albă.

UPDATE 08:00 Zelenski respinge încetarea focului rusesc, spunând că războiul se va încheia "când soldaţii voştri vor pleca”

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a respins din start un ordin al Rusiei privind un armistiţiu cu ocazia Crăciunului ortodox rusesc, care începe vineri la prânz şi se încheie sâmbătă la miezul nopţii. El a spus că este un truc pentru a opri progresul forţelor ucrainene în regiunea Donbas din estul ţării şi pentru a aduce mai multe forţe ale Moscovei.

UPDATE 07:00 Departamentul de Stat al SUA califică drept "cinică" propunerea de încetare a focului

La Washington, preşedintele american Joe Biden, departamentul de stat şi Pentagonul au întâmpinat cu scepticism ordinul lui Putin. Biden a declarat că a crezut că Putin "încearcă să găsească nişte oxigen".

UPDATE 00:30 Zelenski, despre armistiţiul lui Putin: O acoperire pentru a opri avansul nostru în Donbass

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat că omologul său rus, Vladimir Putin, foloseşte aşa-numitul „armistiţiu” pentru a opri, cel puţin pentru o vreme, avansul forţelor armate ale Ucrainei în est.

„Acum vor să folosească „Crăciunul ortodox” ca acoperire pentru a opri avansul băieţilor noştri în Donbass pentru o vreme şi pentru a aduce echipamente, muniţii şi resurse mai aproape de poziţiile noastre. Care va fi rezultatul? Doar încă o creştere a numărului de pierderi”, a spus Zelensk, în discursul său de seară.

Şi Joe Biden susţine că Putin urmăreşte să câştige timp, opinie împărtăşită şi de oficialul UE Charles Michel, care îl pune la zid şi îl numeşte „ipocrit” pe liderul de la Kremlin.

UPDATE 00:00 Din SUA, un nou ajutor militar la Kiev de aproape 3 miliarde de dolari

Noul ajutor militar pe care Statele Unite se pregătesc să îl trimită Ucrainei se ridică la 2,85 miliarde de dolari. Acest lucru a fost anticipat de oficialii administraţiei Biden care au cerut să rămână anonimi până la definirea tuturor detaliilor pachetului, care probabil va fi anunţat oficial mâine. Printre ajutoare, aşa cum a anunţat într-o notă comună preşedintele Joe Biden şi cancelarul german Olaf Scholz, Washingtonul va oferi Kievului, pentru prima dată, „câteva zeci” de vehicule blindate Bradley.

Bradley-urile sunt vehicule de luptă blindate, folosite pentru a transporta infanterie pe câmpurile de luptă. Vehiculul are şenile în loc de roţi, dar se poate manevra uşor. Bradleys poate transporta până la 10 militari. Pachetul de ajutor va include, de asemenea, Humvee, vehicule MRAP rezistente la mine şi o cantitate mare de rachete şi muniţie de artilerie.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici