LIVE TEXT  Războiul din Ucraina, ziua 363. Giorgia Meloni, premierul italian, vizită la Kiev. Putin, discurs plin de atacuri la adresa UE şi SUA, dar nicio menţiune despre vizita lui Biden în Ucraina / Reacţia liderului de la Casa Albă / Rusia a pierdut 144.440 de soldaţi în război, dar îşi măreşte arsenalul nuclear şi nu mai dă socoteală nimănui

Joe Biden „i-a luat faţa” lui Vladimir Putin şi a punctat la imagine, sosind luni în Ucraina, dar este de aşteptat ca ambii să-şi lanseze mesajele marţi, cu 3 zile înainte de marcarea unui an de la invadarea Ucrainei de către Rusia.

12575 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 363. Giorgia Meloni, premierul italian, vizită la Kiev. Putin, discurs plin de atacuri la adresa UE şi SUA, dar nicio menţiune despre vizita lui Biden în Ucraina / Reacţia liderului de la Casa Albă / Rusia a pierdut 144.440 de soldaţi în război, dar îşi măreşte arsenalul nuclear şi nu mai dă socoteală nimănui

Premierul italian Giorgia Meloni a ajuns la Kyiv. FOTO Twitter

UPDATE 23:00 Maia, protejata lui Biden

UPDATE 21:30 Putin prezintă Dumei suspendarea New Start

Preşedintele rus Vladimir Putin a prezentat în Duma de Stat legea privind suspendarea participării Rusiei la tratatul New Start (nu îşi mai lasă verificat arsenalul nuclear de către celelalte puteri mondiale), a raportat preşedintele Dumei, Viaceslav Volodin, după cum prezintă agenţia de presă Tass. Legea, a adăugat Volodin, va fi examinată mâine de Camera Inferioară a Rusiei.

UPDATE 20:30 Kiev: 12 morţi într-un raid rusesc în Herson

Numărul morţilor în urma unui atentat rusesc care a lovit o staţie de autobuz în oraşul Herson a crescut la cel puţin 12 în Ucraina, spune Prima Doamnă Olena Zelenska. „Kherson. Un oraş bombardat zilnic de ruşi. O staţie de transport public a fost lovită astăzi - un atac asupra civililor care aveau planuri, se grăbeau să ajungă undeva sau doar trăiau. Cel puţin 12 morţi. Atacatorul şi-a luat viaţa doar pentru că poate, până este oprit”, a scris ea pe Twitter.

UPDATE 19:30 Biden a intrat în scenă la Varşovia ca un start rock, pe muzică, şi n-a avut milă de invadatori

UPDATE 18:30 Preşedintele Dumei: Vom mări arsenalul nuclear

„Ne-am suspendat participarea la acest tratat ca răspuns la acţiunile partenerilor noştri şi suntem liberi să facem tot ce este necesar pentru a asigura securitatea teritoriului nostru”, iar pentru aceasta, „este necesară creşterea numărului de focoase nucleare”.

Astfel, preşedintele Comisiei de Apărare a Dumei din Rusia, Andrei Kartapolov, la câteva ore după anunţul lui Putin privind oprirea aderării la New Start.

„Dacă este necesar, Rusia va creşte numărul focoaselor nucleare aflate în puterea sa. Vom avea nevoie de o creştere a sistemelor şi rachetelor care pot transporta aceste focoase şi o vom face pentru că este dreptul nostru”.

UPDATE 18:10 Presa din SUA: Xi Jinping pregăteşte o vizită la Moscova, pentru a pune capăt conflictului din Ucraina

Potrivit unei dezvăluiri a ziarului american Wall Street Journal, preşedintele chinez Xi Jinping pregăteşte o vizită la Moscova în următoarele luni, cu intenţia de a-şi exercita influenţa pentru a pune capăt conflictului din Ucraina şi pentru a-l convinge pe omologul său rus Vladimir Putin să nu folosească arme nucleare.

În special, Xi Jinping ar dori să-şi folosească vizita în Rusia pentru a lansa o iniţiativă chineză privind negocieri de pace extinse, o iniţiativă anunţată weekendul trecut la München de şeful de politică externă a Partidului Comunist Chinez, Wang Yi, şi despre care cancelariile occidentale par sceptice.

Potrivit unor surse din ziarul american, liderul chinez ar putea călători la Moscova în aprilie sau la începutul lunii mai, când Rusia va sărbători Ziua Victoriei asupra Germaniei naziste.

UPDATE 18:00 Regina Danemarcei, speriată de Putin

UPDATE 17:00 Moldovenii tremură de frica ruşilor

UPDATE 16:00 Stoltenberg, comentariu despre Putin 

„Regret decizia de astăzi a Rusiei de a-şi suspenda participarea la Tratatul Nou Început. Rusia a încălcat şi a abandonat acordurile privind controlul armelor în ultimii ani. Odată cu decizia de astăzi privind New Start, întreaga arhitectură globală de control al armelor este demontată. Încurajez cu fermitate Rusia să-şi reconsidere decizia şi să respecte acordurile existente”, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, în conferinţa de presă cu ministrul de externe ucrainean, Dmitro Kuleba, şi înaltul reprezentant al UE pentru politica externă şi de securitate, Josep Borrell.

UPDATE 15:20 Putin a ignorat total vizita lui Biden la Kiev: nici măcar un pasaj în cele aproape două ore ale discursului său

În cele aproape două ore din discursul său despre Starea Naţiunii, preşedintele rus Vladimir Putin nici măcar nu a menţionat în vreun pasaj vizita făcută ieri de preşedintele american Joe Biden la Kiev. Putin a ignorat total evenimentul, fără a cruţa în acelaşi timp atacurile asupra politicii Statelor Unite şi Occidentului care, în opinia sa, intenţionează să provoace o „înfrângere strategică” Rusiei.

Rusia va răspunde oricărei provocări, pentru că suntem o singură ţară, un singur popor. Suntem încrezători în puterea noastră, adevărul este cu noi”. Astfel Vladimir Puin şi-a încheiat discursul despre starea naţiunii la Adunarea Federală după aproape două ore.

Preşedintele rus Vladimir Putin a cerut Ministerului Apărării şi Rosatom să fie pregătiţi pentru testele de arme nucleare. „Nu le vom folosi niciodată mai întâi, dar dacă Statele Unite o fac, trebuie să fim pregătiţi. Nimeni nu ar trebui să se facă iluzii: paritatea strategică nu trebuie ruptă”, a spus Putin.

Rusia suspendă aplicarea START, ultimul tratat de reducere a armelor nucleare încă în vigoare cu SUA, deoarece nu le permite inspectorilor americani să viziteze site-urile nucleare ruseşti, în timp ce Washingtonul intenţionează să provoace „o înfrângere strategică” Fly. Acest lucru a fost declarat de preşedintele Vladimir Putin în discursul său privind starea naţiunii. „Suspensăm tratatul, dar nu ne retragem din el”, a subliniat Putin.

UPDATE 15:00 Atacul de tip hack, perturbări în mass-media de stat în timpul difuzării discursului lui Putin

Mass-media de stat rusă a suferit întreruperi în difuzarea discursului preşedintelui Vladimir Putin către naţiune, a informat Reuters, spunând că reporterii săi din mai multe locuri nu au putut accesa site-ul Companiei de radio şi televiziune de stat din Rusia (Vgtrk) sau platforma de transmisie în direct Smotrim pentru anumite perioade, în timpul discursului. Potrivit agenţiei de ştiri de stat Ria Novosti, defecţiunea a fost cauzată de un atac cibernetic (DDoS).

UPDATE 14:55 6 morţi şi 12 răniţi în bombardamentele ruseşti din Kherson

UPDATE 14:30 Secretarul general al NATO îl îndeamnă pe Putin să reconsidere suspendarea tratatului New Start 

 
Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a îndemnat Rusia să îşi reconsidere decizia de a suspenda aderarea la tratatul New Start, potrivit Reuters. 
 
Oficialul a spus că NATO plănuieşte să organizeze o întâlnire cu experţi în achiziţii de armament pentru a se asigura că Ucraina are armele de care are nevoie.
 
O victorie a Rusiei în Ucraina ar fi "periculoasă pentru întreaga lume", iar Occidentul nu poate lăsa să se întâmple acest lucru, a declarat Stoltenberg.
 
În cadrul unei conferinţe de presă, Jens Stoltenberg a declarat că, dacă Moscova ar cuceri Ucraina, ar arăta că "agresiunea funcţionează şi că forţa este recompensată".
 
"Ar fi periculos pentru propria noastră securitate şi pentru întreaga lume, aşa că trebuie să susţinem şi să ne intensificăm sprijinul pentru Ucraina", a adăugat el.
 
El a dezminţit afirmaţia făcută de Putin în discursul său, potrivit căreia Rusia nu a început războiul, spunând că ţara este "agresorul" şi că nu este atacată de nimeni.
 
Stoltenberg a adăugat că Ucraina este "victima agresiunii ruseşti" şi că Occidentul sprijină "autoapărarea" acesteia.
 
"Preşedintele Putin este cel care a început acest război imperial de cucerire şi Putin este cel care continuă să escaladeze războiul", a spus el. "El a crezut că poate distruge Ucraina şi ne poate diviza, dar a subestimat determinarea poporului ucrainean de a-şi apăra patria şi unitatea noastră."
 
El a continuat să spună că NATO nu vede niciun semn că Putin se pregăteşte pentru pace - de fapt, liderul a arătat clar că "se pregăteşte pentru mai mult război", cerând ajutorul Coreei de Nord şi Iranului.
 
De asemenea, Stoltenberg şi-a reiterat îngrijorarea că China intenţionează să sprijine ţara cu "arme letale".
 

UPDATE 14:00 Premierul Meloni a ajuns la Kiev pentru discuţii cu Zelensky

Premierul italian Giorgia Meloni se îndreaptă marţi spre Kiev pentru discuţii cu preşedintele ucrainean Volodymyr Zelensky, potrivit presei locale.

Meloni, care a preluat mandatul în octombrie, şi-a exprimat în repetate rânduri dorinţa de a vizita Ucraina pentru a demonstra sprijinul guvernului său după invazia Rusiei de acum aproape exact un an.

Italia, membră a NATO, a furnizat bani şi arme pentru a ajuta Ucraina, iar la începutul acestei luni a fost de acord să trimită sisteme mobile de rachete sol-aer pe care le-a dezvoltat împreună cu Franţa.

 

UPDATE 13:40 SUA denunţă "absurditatea" discursului anti-Occident al lui Putin

Un oficial american de rang înalt a calificat marţi drept "absurdă" acuzaţiile preşedintelui Vladimir Putin potrivit cărora Rusia a fost ameninţată de Occident ca justificare pentru invadarea Ucrainei.

"Nimeni nu atacă Rusia. Există un fel de absurditate în ideea că Rusia ar fi fost sub o formă de ameninţare militară din partea Ucrainei sau a altcuiva", a declarat reporterilor consilierul pentru securitate naţională al Casei Albe, Jake Sullivan. 

 

UPDATE 13:20 Preşedintele rus şi-a arătat "irelevanţa şi confuzia" în discurs - oficial ucrainean 

Vladimir Putin şi-a demonstrat "irelevanţa şi confuzia" în discursul de marţi în faţa Adunării Federale Ruse, potrivit lui Mykhailo Podolyak, un oficial din biroul preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski.
 

UPDATE 13:00 Rusia îşi suspendă participarea în ultimul tratat nuclear rămas în vigoare

Preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat marţi, în discursul său în faţa parlamentarilor, că Rusia îşi suspendă participarea la tratatul New START cu Statele Unite, care limitează arsenalele nucleare strategice ale celor două părţi. 
"În acest sens, mă văd nevoit să anunţ astăzi că Rusia îşi suspendă participarea la tratatul privind armele strategice ofensive", a declarat Putin, după aproape un an de la începerea războiului din Ucraina.
 
Noul tratat START a fost semnat la Praga în 2010, a intrat în vigoare în anul următor şi a fost prelungit în 2021 pentru încă cinci ani, imediat după ce preşedintele american Joe Biden şi-a preluat mandatul.
 
 Tratatul limitează numărul de focoase nucleare strategice pe care Statele Unite şi Rusia le pot desfăşura, precum şi desfăşurarea de rachete şi bombardiere terestre şi submarine pentru a le lansa.
 
Rusia deţine cel mai mare stoc de arme nucleare din lume, cu aproape 6.000 de focoase, potrivit experţilor. Împreună, Rusia şi Statele Unite deţin aproximativ 90% din focoasele nucleare din lume - suficient pentru a distruge planeta de mai multe ori. 

 

UPDATE 12:00  SUA reacţionează la acuzele lui Putin

Un oficial american de rang înalt a calificat marţi drept „absurde” acuzaţiile preşedintelui Vladimir Putin potrivit cărora Rusia a fost ameninţată de Occident ca justificare pentru invadarea Ucrainei.
 
„Nimeni nu atacă Rusia. Există un fel de absurditate în ideea că Rusia ar fi fost sub o formă de ameninţare militară din partea Ucrainei sau a altcuiva”, a declarat reporterilor consilierul pentru securitate naţională al Casei Albe, Jake Sullivan.

UPDATE 11:00 Discurs LIVE Putin 

Principalele declaraţii

  • Mulţumesc soldaţilor şi tuturor celor implicaţi în război. Mă înclin vouă şi rudelor soldaţilor
  • Mulţumesc celor din Zaporojie, Herson, Doneţk, Lugansk ca v-aţi prezentat la referendum şi aţi cerut ce-i al vostru chiar şi atunci când aveau loc lupte în regiunile voastre
  • Este evident că Occidentul va încerca să destabilizeze populaţia rusă.
  • Suntem atacaţi ca valori, ca biserică Rusească. Priviţu ce fac cu propriile popoare. Spun ca pedofilia e o normalitate, legalizează căsătoriile de acelaşi sex. Religia spune clar - căsătoria trebuie sa fie între un bărbat şi o femeie. Rusia nu va promova altceva! Oamenii vor ajunge sa fie scoşi din minţi de degradarea promovată. Noi - ne vom apărea următoarele generaţii.
  • Cei care ştiu ceva istorie, ştiu ca ceea ce reprezintă azi Ucraina, sunt părţi ale ţării noastre (Rusiei)
  •  Responsabilitatea pentru începerea războiului şi numărul de victime este în totalitate al Occidentului şi a Kievului.
  • Tot Occidentul a distrus industria ucraineană, a furat bogăţiile naturale şi au sărăcit populaţia. Numărul victimelor, escaladarea conflictului, pentru asta sunt responsabile elitele din Vest.Acum folosesc populaţia din Ucraina drept carne de tun.
  • Occidentul duce o luptă cu Rusia şi se foloseşte de Ucraina, de terorişti, de diavol însuşi.
  • Vor sa termine Rusia odată pentru totdeauna. Noi vom reacţiona corespunzător. 
  • Occidentul este cel care a creat un focar de instabilitate, şi în trecut şi acum - cu acţiuni împotriva Estului, pentru a înlătura rivalii. Nu e nimic nou. Istoria se repetă. Vorbim despre rusofobie
  • Suntem deschişi la un dialog deschis cu Europa. Dar acţiunile NATO în Europa (sistemele de apărarea antiaeriană etc) arată intenţiile Occidentului
  • Nicio ţară din lume nu are atâţia militari ca SUA. Au soldaţi pe toată planeta, cu un  motiv precis
  • Rusia a făcut tot posibilul să rezolve pe cale paşnică situaţia din Donbas dar Occidentul s-a pregătit pentru un alt scenariu
  • Rusia a încercat să găsească o soluţie decentă pentru a salva viaţa ucrainenilor, dar comportamentul cu două feţe al autorităţilor ucrainene este de vină, nu vor putea şterge vreodată ruşinea. Ele îşi mint propriul popor
  • Kievul a purtat discuţii cu Occidentul despre livrarea de arme înaintea operaţiunii militare speciale 
  • Noi ne aflăm într-o perioadă dificilă, fix înaintea unor evenimente istorice
  • Repet - ei înşişi au creat acest razboi iar noi ne folosim forţele ca sa oprim aceasta lupta a Occidentului! Noi ne protejam ţara. La conferinţa de la München am auzit multe învinuiri la adresa Rusiei, dar toţi au uitat ce a făcut Occidentul in ultimii 10 ani. Au aruncat in haos regiuni intregi!! Americanii ne-au dat cifrele pe care le folosim şi le avem 
 

UPDATE 10:15 Statul Major General ucrainean a raportat marţi că Rusia a pierdut 144.440 de soldaţi în Ucraina de la începutul invaziei, cu un număr estimat de 760 de soldaţi pierduţi luni

 
Potrivit raportului, Rusia a pierdut, de asemenea, 3.326 de tancuri, 6.562 de vehicule de luptă blindate, 5.210 vehicule şi rezervoare de combustibil, 2.338 de sisteme de artilerie, 471 de sisteme de rachete cu lansare multiplă, 243 de sisteme de apărare aeriană, 299 de avioane, 287 de elicoptere, 2.023 de drone şi 18 ambarcaţiuni.

UPDATE 9:00 Trei civili au fost ucişi şi alţi cinci răniţi în regiunea Doneţk

UPDATE 8:15 Un soldat ucrainean a comparat tancurile germane Leopard 2 cu un Mercedes

El se numără printre zecile de soldaţi ucraineni pe care Germania îi antrenează pe simulatoare Leopard 2 şi apoi pe tancurile propriu-zise pe cel mai mare teren de antrenament militar al său, din Munster, înainte de a le trimite în Ucraina.
 
Luna trecută, Germania a acceptat să furnizeze tancurile, considerate a fi unele dintre cele mai bune din arsenalul occidental, depăşind reticenţele legate de trimiterea de armament greu pe care Kievul îl consideră crucial pentru a învinge Rusia, dar pe care Moscova îl consideră o provocare periculoasă.
 
"Este crucial să folosim această armă modernă cu înţelepciune, ea va aduce un progres şi vom câştiga în cele din urmă", a declarat soldatul în vârstă de 57 de ani.
 
Întrebat despre diferenţa dintre sistemele occidentale şi cele sovietice, el a spus: "Vă puteţi imagina că este ca diferenţa dintre un Mercedes şi un Jiguli" - referindu-se la o maşină sovietică vândută sub marca Lada în Occident.
 
Versiunea de tancuri pe care Germania o va trimite, produsă de Krauss-Maffei Wegmann, cântăreşte peste 60 de tone, are un tun de 120 mm şi poate lovi ţinte la o distanţă de până la 4 km.
 
Ministrul ucrainean de externe a declarat luna trecută că se aşteaptă să primească între 120 şi 140 de tancuri occidentale într-un "prim val" de livrări de la o coaliţie de 12 ţări, inclusiv Leopard 2 german, cu timpul necesar pentru instruire.
 
Ministrul german al apărării, Boris Pistorius, s-a declarat impresionat de trupele ucrainene.
 

UPDATE 8:00 Putin, discurs important despre războiul din Ucraina, după ce Biden a mers la Kiev 

 
Preşedintele rus Vladimir Putin ar urma să ţină marţi un discurs în care va prezenta obiectivele pentru cel de-al doilea an al invaziei sale în Ucraina, la o zi după ce preşedintele american Joe Biden s-a plimbat pe străzile Kievului promiţând că va fi alături de Ucraina atâta timp cât va fi nevoie.
 

UPDATE 7:15 Lukaşenko intenţionează să formeze o forţă militară voluntară. Civilii sunt chemaţi la arme - Reuters

 

UPDATE 02:00 - UE lansează proiectul de sprijin pentru digitalizarea Ucrainei în valoare de 17,4 milioane de euro

Uniunea Europeană alocă 17,4 milioane de euro pentru digitalizarea Ucrainei. Proiectul intitulat „Transformare digitală pentru Ucraina”, va sprijini dezvoltarea serviciilor şi infrastructurii digitale, precum şi guvernarea de zi cu zi.

UPDATE 01:00 - Statul Major: Rusia a lansat 22 de lovituri aeriene,  trei atacuri cu rachete în ultimele 24 de ore

Statul Major al Forţelor Armate ale Ucrainei a raportat că trupele ruse au efectuat 22 de lovituri aeriene şi trei atacuri cu rachete împotriva Ucrainei în ultimele 24 de ore. Rusia a lansat, de asemenea, peste 30 de atacuri folosind sisteme de lansare de rachete multiple.
 

UPDATE 00:30 Putin are un oaspete din China

Wang Yi, şeful diplomaţiei Partidului Comunist Chinez, va sosi marţi la Moscova şi este de aşteptat să arate autorităţilor ruse planul de pace al Beijingului pentru Ucraina, arată agenţia Tass, citând „o sursă apropiată organizatorilor vizitei”. China este bănuită că facce joc dublu. În timp ce spune că vrea pace, ar vinde arme Rusiei, susţin oficiali occidentali. China este una dintre marile puteri pe care Rusia se bazează că n-o va abandona la greu.

UPDATE 00:00 Putin, în faţa camerelor parlamentare; Biden - la Varşovia

În discursul adresat naţiunii pe care îl va susţine în faţa camerelor parlamentare adunate, marţi, 21, preşedintele rus Vladimir Putin „va acorda o atenţie deosebită” problemei operaţiunii speciale din Ucraina care a început în urmă cu un an.

Anunţul a fost făcut de purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, într-un interviu acordat lui Rossiya.

„Vieţile noastre sunt acum concentrate în jurul subiectului operaţiunii militare speciale, care implică toată viaţa noastră, într-un fel sau altul, precum viaţa continentului. Deci putem anticipa că preşedintele va acorda o atenţie deosebită”.

UPDATE 23:30 După orele petrecute în Ucraina, Biden a ajuns luni seară în Polonia

UPDATE 23:00 Rusia petrece pe stadion

Marţi, 21 februarie, Vladimir Putin va ţine un discurs „despre situaţia actuală” în faţa Camerelor reunite.

A doua zi, la începutul sărbătorii marcate de Ziua Apărătorului Patriei, fostă Ziua Forţelor Armate (23 februarie), va avea loc o mega-adunare pe stadionul „Lujniki” din Moscova, aşteptată de „cel puţin” 80.000 de persoane.

Pe 24, unele ziare au emis ipoteza unui nou discurs al lui Putin la televiziunea de stat, în direct, dar încă nu există o confirmare oficială.

„Programul include, printre alte activităţi: participarea la concertul-adunare „Gloria apărătorilor patriei” care va avea loc pe 22 februarie la Moscova; organizarea de festivaluri de reconstituire dedicate armelor ruseşti, eroilor epici ruşi, victoriilor ruseşti; cântece corale şi flash mob-uri cu poezii şi cântece militare; lecţii de curaj pe care soldaţii armatei ruse le vor conduce în şcoli şi universităţi; felicitări şi felicitări pe reţelele de socializare în sprijinul soldaţilor răniţi”, spun organizatorii.

Cu excepţia surprizelor, Putin va vorbi despre sprijinul pentru populaţie şi va ataca neocolonialismul occidental, lăudând eroismul şi specificul rusesc. O reţetă care funcţionează la ruşi.

Preşedintele rus şi-a arătat "irelevanţa şi confuzia" în discurs - oficial ucrainean 
Vladimir Putin şi-a demonstrat "irelevanţa şi confuzia" în discursul de marţi în faţa Adunării Federale Ruse, potrivit lui Mykhailo Podolyak, un oficial din biroul preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici