Războiul din Ucraina, ziua 590. 52 de persoane au murit, în urma unui nou atac rusesc / Kievul aprobă o creşterea cheltuielilor pentru apărare /Ca să-şi poată face de cap, Rusia vrea încetarea interzicerii testelor nucleare

  • Cel puţin 52 de persoane au fost ucise într-un atac rusesc care a lovit, joi, o băcănie în apropiere de Kupiansk.
  • În urma atacului, Volodimir Zelenski, şi-a reiterat apelul pentru mai multă apărare antiaeriană.
  • Rusia ridică majoritatea interdicţiilor privind exporturile de motorină
  • O companie germană de armament comandă "zeci de mii" de obuze pentru Ucraina
2902 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 590. 52 de persoane au murit, în urma unui nou atac rusesc / Kievul aprobă o creşterea cheltuielilor pentru apărare /Ca să-şi poată face de cap, Rusia vrea încetarea interzicerii testelor nucleare

Volodimir Zelenski, Facebook

UPDATE 22:45 Zelenski spune că atacurile asupra Harkovului sunt "brutale" şi că armata trebuie să depăşească "iarna dificilă"

Volodimir Zelenski a condamnat atacurile "brutale" ale Rusiei asupra Ucrainei din această săptămână.

În discursul său nocturn de la Kiev, el a transmis condoleanţe celor peste 50 de persoane care au murit în urma atacurilor cu rachete din regiunea Harkov în ultimele două zile.

Liderul ucrainean a mai spus că "depăşirea dificultăţilor" pe câmpul de luptă în această iarnă este "crucială".

Zelenski a declarat că a organizat o şedinţă de guvern în care s-a discutat "tot ceea ce ţine de protecţia fizică a instalaţiilor, reconstrucţia, respectarea ordinelor şi cursul de acţiune în cazul diferitelor urgenţe".

Stadiul pregătirii pentru iarnă în anumite regiuni va începe săptămâna viitoare, a spus el.

UPDATE 21:30 Biden şi Xi ar putea să se întâlnească luna viitoare

Joe Biden a declarat că o întâlnire cu preşedintele chinez Xi Jinping la San Francisco, luna viitoare, este o "posibilitate".

Oficiali americani au declarat că oficiali de la Casa Albă au în vedere organizarea unei întâlniri faţă în faţă între cei doi lideri, care nu s-au mai văzut de la summitul G20 din 2022 de la Bali.

UPDATE 20:30 SUA expulzează doi oficiali ai ambasadei Rusiei

SUA a anunţat că a expulzat doi oficiali ai ambasadei ruse.

Această decizie vine după ce Moscova a expulzat luna trecută doi diplomaţi americani.

Departamentul de Stat al SUA a declarat că trimite un mesaj clar că "acţiunile inacceptabile" împotriva personalului său din Rusia vor avea consecinţe.

UPDATE 19:30 O companie germană de armament comandă "zeci de mii" de obuze pentru Ucraina

Armata ucraineană va fi întărită cu o "comandă majoră" de obuze de artilerie de la un producător german de arme, în cadrul unui acord cu guvernul.

Compania Rheinmetall, cu sediul la Dusseldorf, a declarat că a înregistrat comanda pentru zeci de mii de obuze de 155 mm pentru Ucraina, precum şi obuze pentru armata germană.

Livrarea este programată pentru 2024, a precizat, fără a oferi o dată exactă.

UPDATE 18:00 Ucraina aprobă o creşterea cheltuielilor pentru apărare

Ucraina a aprobat majorarea cu 303 miliarde de grivne (6,8 miliarde de lire sterline) a cheltuielilor pentru apărare pentru restul anului, au anunţat parlamentarii.

Suma se va adăuga la bugetul pentru securitate şi apărare pentru 2023, care se ridică deja la 1.670 de miliarde de grivne, aproximativ 26,6% din PIB.

Potrivit Ministerului de Finanţe, 225 de miliarde de grivne vor fi folosite pentru susţinerea financiară a personalului militar şi 78 de miliarde de grivne pentru achiziţionarea de echipamente militare şi alte cheltuieli necesare.

UPDATE 17:00 Austria îl convoacă pe ambasadorul rus după atacul "atroce" de la Harkov

Ambasadorul Rusiei în Austria a fost convocat după ce un atac cu rachete asupra unui sat din regiunea ucraineană Harkov a ucis ieri peste 50 de persoane.

Kremlinul a negat responsabilitatea pentru acest atac, repetând că nu vizează civili.

Ministerul austriac de Externe a transmis: "Ambasadorul Rusiei la Viena tocmai a fost convocat din cauza atacului atroce cu rachete de ieri asupra unui sat din regiunea Harkov, care a făcut zeci de victime nevinovate. Atacurile asupra civililor sunt o crimă de război. Cei responsabili trebuie să fie traşi la răspundere".

UPDATE 16:00 Maia Sandu afirmă că Grupul Wagner a plănuit o lovitură de stat în Moldova

Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a afirmat că Grupul Wagner se află în spatele unei tentative de lovitură de stat dejucate care urmărea să o înlăture de la putere, ca parte a unei campanii de destabilizare a ţării.

UPDATE 15:00 - Zelenski transmite condoleanţe familiei copilului ucis la Harkov

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a scris pe Telegram un mesaj de condoleanţe pentru familia copilului ucis în această dimineaţă la Harkov. „Un atac rusesc în această dimineaţă. Un copil a fost ucis, avea zece ani... Condoleanţe familiei şi prietenilor. Peste 20 de persoane au fost rănite. Tuturor răniţilor li se acordă asistenţa necesară. Sunt recunoscător tuturor celor care ne ajută oamenii. Şi le mulţumesc tuturor soldaţilor noştri care, în ciuda tuturor, merg înainte, distrug ocupanţii şi fac dreptate Ucrainei. Rezilienţa noastră, mişcarea noastră şi pierderile zilnice ale ocupanţilor sunt ceea ce ar trebui să fie răspunsul la teroarea rusă”, a spus el.

UPDATE 14:00 - Rusia ridică majoritatea interdicţiilor privind exporturile de motorină

Guvernul rus a declarat că a ridicat interdicţia privind exporturile de motorină prin porturi, eliminând majoritatea restricţiilor impuse pe 21 septembrie. Restricţiile la exporturile de benzină sunt încă în vigoare. Motorina este cel mai mare produs petrolier exportat din Rusia, cu aproximativ 35 de milioane de tone anul trecut, din care aproape trei sferturi au fost transportate prin conducte.

Rusia a exportat, de asemenea, anul trecut 4,8 milioane de tone de benzină. În urma ştirilor, preţurile globale ale petrolului şi-au inversat câştigurile şi au început să scadă. Astăzi, contractele futures pe ţiţeiul Brent au scăzut cu 0,08%, până la 84,01 dolari pe baril, şi erau pe drumul spre cel mai mare declin săptămânal din martie.

„Guvernul a ridicat restricţiile privind exporturile de motorină livrată în porturile maritime prin conducte, cu condiţia ca producătorul să furnizeze cel puţin 50% din motorina produsă pe piaţa internă”, a spus guvernul rus într-un comunicat.

UPDATE 13:00 - Versiunea lui Putin despre moartea lui Prigojin

Ţarul exclude un impact din exterior şi regretă lipsa autopsiilor amănunţite care să verifice prezenţa alcoolului şi a drogurilor în rămăşiţe: „La domiciliul şefului lui Wagner erau kilograme de cocaină”, este versiunea lui Putin, spusă pe scenă, la întâlnirea „Clubul de discuţii Valdai” de la Soci.

Versiunea lui Vladimir Putin despre moartea lui Prigojin este simplă: a fost vina lui, poate se jucau cu o grenadă de mână, poate chiar erau beţi.

UPDATE 12:00 - Ajutor din Suedia

UPDATE 12:00 - Racheta din Harkov distruge maşina unui echipaj portughez, jurnaliştii nu sunt răniţi

Vehiculul echipajului postului de televiziune portughez RTP a fost distrus de atacul rusesc cu rachetă din această dimineaţă, în centrul oraşului Harkov, jurnaliştii nefiind răniţi, relatează presa ucraineană. Reporterii portughezi trebuiau să ajungă în satul Groza, unde ieri o rachetă rusă a ucis 52 de civili. A fost lovit şi hotelul jurnaliştilor, un hotel popular printre trimişii şi reprezentanţii diferitelor organizaţii internaţionale, a informat RBC-Ucraina.

UPDATE 11:30 - Mesajul unui europarlamentar român

UPDATE 11:00 - Atacul de la Hroza: numărul morţilor creşte la 52

Numărul morţilor din atacul de ieri asupra satului Hroza, din regiunea Harkiv, a crescut la 52. Aşa a declarat şeful regiunii Oleg Sinegubov la Radio Svoboda, precizând că „şase persoane sunt internate în unităţi sanitare. Rănile sunt destul de grave. O persoană a murit în spital, drept urmare, deocamdată, numărăm 52 de victime ale acestui act terorist”. Hroza este o aşezare mică cu aproximativ 300 de oameni. Până acum s-au putut identifica 35 dintre persoanele ucise în atac. „O cincime din populaţie a murit în urma acestui atac cu rachete asupra civililor. Atragem atenţia că nu au existat semne de prezenţă a militarilor, aceştia sunt exclusiv civili, oameni paşnici”, a menţionat şeful regiunii. 

UPDATE 10:40 - Şoigu: accelerăm producţia de bombardiere tactice

Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a cerut accelerarea producţiei de bombardiere tactice Su-34 pentru a sprijini ofensiva Rusiei în Ucraina, apare într-o notă a Ministerului Apărării de la Moscova. „Aceste avioane lucrează cel mai mult, efectuând patru până la cinci zboruri pe zi”, a spus Şoigu în timpul unei vizite la o fabrică de avioane din Novosibirsk, Siberia. Potrivit declaraţiei, ministrul rus „a instruit conducerea fabricii să accelereze producţia şi lucrările de reparaţii” ale Su-34, „ţinând cont de faptul că acestea sunt la mare căutare”. Uzina de aviaţie din Novosibirsk realizează, în special, producţia în serie, repararea şi modernizarea bombardierelor Su-34. Kremlinul şi-a reorientat întreaga politică şi economie spre efortul de război, majorând bugetul de cheltuieli militare cu 68% pentru 2024 faţă de anul precedent, până la 10,8 trilioane de ruble (106 miliarde de euro, la cursul actual).

UPDATE 10:30 - Adunarea Federală Rusă va discuta încetarea interzicerii testelor nucleare

„Consiliul Dumei de Stat a Rusiei va discuta la următoarea şedinţă revocarea ratificării Tratatului de interzicere completă a testelor nucleare (CTBT), în conformitate cu interesele naţionale ale Rusiei”. Acest lucru a fost anunţat de Viaceslav Volodin, preşedintele Dumei de Stat a Rusiei, pe canalul său de Telegram, precizând că discuţia va constitui „un răspuns la adresa Statelor Unite care nu au ratificat încă tratatul”.

UPDATE 10:00 - Rachetă pe o clădire din centrul oraşului Harkov: mai mulţi răniţi. Printre ei, un bebeluş de 11 luni

O rachetă rusă a lovit cartierul Slobidski, situat în zona centrală a oraşului Harkov. Nu se cunoaşte dacă există morţi, dar cu siguranţă sunt răniţi. Racheta a lovit o clădire de pe un bulevard înconjurat de case.

UPDATE 09:40 Războiul, aproape de România

UPDATE 09:00 Ucraina: explozii la Kiev şi în Mikolaiv

O explozie a fost auzită la primele ore ale zilei de astăzi în capitala Ucrainei, Kiev. Acest lucru a fost relatat de presa locală, care a scris şi despre două explozii în portul din sudul oraşului Mikolaiv.

UPDATE 04:00  - Forţele ruse bombardează regiunea Sumy

Rusia a bombardat opt ​​comunităţi de-a lungul graniţei Ucrainei cu Oblastul Sumi pe 5 octombrie, trăgând de 22 de ori pe parcursul zilei, a informat Administraţia Militară a Regiunii Sumi pe Telegram. Au fost înregistrate cel puţin 131 de explozii. O persoană a fost ucisă. 

 

UPDATE 02:00 - Reuters: Sprijinul public al SUA pentru furnizarea de arme Ucrainei este în scădere

Sprijinul pentru furnizarea de arme Ucrainei este în scădere în rândul americanilor din ambele partide politice majore, potrivit unui nou sondaj Reuters/Ipsos. Sondajul a relevat că doar 41% dintre respondenţi au fost de acord cu afirmaţia că Washingtonul „ar trebui să furnizeze arme Ucrainei”.

 

Ştirea iniţială - Bombardament rusesc masiv în apropiere de Kupiansk 

Cel puţin 51 de persoane au fost ucise într-un atac rusesc care a lovit, joi, o băcănie în apropiere de Kupiansk, a declarat ministrul ucrainean de interne Ihor Klymenko, scrie CNN.

Ultimul deces a survenit după ce una dintre persoanele rănite a murit în timp ce primea îngrijiri medicale.

Bilanţul morţilor ar putea creşte, deoarece molozul este încă în curs de curăţare, potrivit lui Dmytro Chubenko, purtător de cuvânt al Parchetului din regiunea Harkov.

La scurt timp, forţele ruseşti au bombardat o cafenea şi un magazin din satul Hroza din districtul Kupiansk, potrivit lui Oleh Syniehubov, şeful administraţiei militare din regiunea Harkov. Hroza se află la aproximativ 40 de kilometri de linia frontului din apropiere de Kupiansk.

În urma atacului, preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, şi-a reiterat apelul pentru mai multă apărare antiaeriană.

„Cred că astăzi este imposibil să protejezi oamenii, mai ales în timpul iernii, cu excepţia apărării aeriene, să protejezi oamenii care au murit în mod absolut tragic din cauza acestui atac terorist inuman”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici