Războiul din Ucraina, ziua 672. UE propune o soluţie bazată pe datorie pentru finanţarea Ucrainei. Centrul Naţional de Rezistenţă: Supravegherea se intensifică în Crimeea ocupată după lovitura de la Feodosia.

  • Statul Major General: Rusia a pierdut 355.750 de soldaţi în Ucraina de la începutul invaziei.
  • Centrul Naţional de Rezistenţă: Supravegherea se intensifică în Crimeea ocupată după lovitura de la Feodosia.
  • O dronă a fost doborâtă deasupra regiunii Rostov, susţine un oficial rus.
  • UE propune o soluţie bazată pe datorie pentru finanţarea Ucrainei.
  • Franţa livrează a doua navă pentru a ajuta Ucraina la exportul de cereale.
2847 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 672. UE propune o soluţie bazată pe datorie pentru finanţarea Ucrainei. Centrul Naţional de Rezistenţă: Supravegherea se intensifică în Crimeea ocupată după lovitura de la Feodosia.

Războiul din Ucraina, ziua 672. UE propune o soluţie bazată pe datorie pentru finanţarea Ucrainei. Centrul Naţional de Rezistenţă: Supravegherea se intensifică în Crimeea ocupată după lovitura de la Feodosia.

UPDATE Zelenski: Ucraina şi-a triplat producţia de armament în 2023

Ucraina şi-a triplat producţia internă de echipamente şi arme în 2023 faţă de anul precedent, a declarat preşedintele Volodimir Zelenski.

Pe fondul incertitudinii crescânde în ceea ce priveşte ajutorul militar din partea unor parteneri cheie precum SUA, Ucraina caută să îşi crească propria capacitate de producţie de arme.

Vorbind în cadrul unei întâlniri cu angajaţii din industria de apărare ucraineană, Zelenski a declarat că a avut loc, de asemenea, o creştere "extrem de semnificativă" a producţiei interne de muniţie, în special pentru artilerie.

Producţia de muniţie pentru drone este "extinsă în mod sistematic", a spus Zelenski. În 2024, "o atenţie deosebită va fi acordată producţiei de explozibili şi praf de puşcă".

De asemenea, statul va continua să simplifice procedurile birocratice pentru importul de arme

UPDATE Bombardamentele ruseşti lasă 70% din Herson fără electricitate

Bombardamentele ruseşti asupra Khersonului din 26 decembrie au "deteriorat grav" infrastructura energetică a oraşului, lăsând 70% dintre consumatori fără alimentare cu energie electrică, a raportat guvernatorul regiunii Kherson, Oleksandr Prokudin, la 27 decembrie.

UPDATE Politico: Rusia încearcă să se folosească de prizonierii de război ucraineni pentru a provoca tulburări în ţară

Familiile prizonierilor de război au declarat pentru Politico că, după luni de tăcere, au primit brusc apeluri de la membrii familiilor lor aflaţi în custodie rusă, în care prizonierii de război îşi încurajau familiile să protesteze împotriva guvernului, susţinând că "Kievul nu vrea să ne primească înapoi".

De-a lungul războiului, armata rusă a fost acuzată în repetate rânduri de maltratarea prizonierilor de război ucraineni şi de încălcarea dreptului umanitar internaţional.

Iaţenko a declarat pentru Politico că până la 90% dintre prizonierii de război ucraineni întorşi în ţară au fost torturaţi sau privaţi de hrană şi somn. Comunicarea cu familiile lor era aproape imposibilă.

Rapoarte recente indică faptul că Rusia a recrutat zeci de mii de cetăţeni ucraineni în regiunile ocupate ale Ucrainei, forţându-i să lupte împotriva propriei ţări.

Oficialii ucraineni au declarat în decembrie că Rusia deţine în prezent cel puţin 3.500 de prizonieri de război ucraineni, deşi se crede că numărul acestora este mai mare. Rusia şi Ucraina au efectuat numeroase schimburi de prizonieri în 2022, dar numărul acestora a scăzut în 2023, ultimul caz având loc în august.

UPDATE 2 morţi şi 3 răniţi în atacul rusesc de peste noapte la Odesa

Atacul cu drone efectuat în cursul nopţii de Rusia asupra oraşului Odesa a ucis două persoane şi a rănit alte trei, inclusiv un adolescent de 17 ani, potrivit informaţiilor actualizate publicate de guvernatorul regiunii Odesa, Oleh Kiper.

UPDATE Rusia încearcă să ocolească Avdiivka, evitând luptele în interiorul oraşului

”Avdiivka rămâne un obiectiv principal al forţelor ruse din zonă”, a declarat generalul de brigadă Oleksandr Tarnavskyi, ”dar probabil că acestea doresc să evite să intre efectiv în oraş şi să se angajeze în tipul de lupte de stradă brutale care au fost văzute în bătălia pentru Bakhmut”.

UPDATE 465 de cazuri documentate de utilizare de către Rusia a armelor chimice în Ucraina începând cu 24 februarie 2022

Ucraina a înregistrat 465 de cazuri de utilizare de către Rusia a muniţiilor care conţin substanţe chimice otrăvitoare de la începutul invaziei, în luna februarie a anului trecut, a raportat Statul Major General al Forţelor Armate ucrainene la 27 decembrie.

Forţele ruse îşi intensifică utilizarea armelor chimice în Ucraina, cu 81 de cazuri documentate numai în luna decembrie, potrivit Statului Major General.

Cel mai adesea, Rusia ar folosi grenade, cum ar fi K-51, RGR şi Drofa-PM, pe care le aruncă din drone de atac.

Armata ucraineană a înregistrat la 14 decembrie utilizarea de către Rusia a unui nou tip de grenade speciale cu gaz RG-VO care conţin o substanţă chimică necunoscută.

Unităţile de infanterie navală ruseşti au confirmat recent că folosesc arme chimice interzise în satul Krynky, situat la 30 de kilometri nord-est de Kherson, a declarat Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) la 23 decembrie.

În luna august, trupele ruseşti au tras două baraje de artilerie cu muniţii care conţineau o substanţă chimică asupra trupelor ucrainene.

Serviciul de frontieră al Ucrainei a afirmat în mai că armata rusă a tras muniţii cu aerosoli iritanţi şi grenade chimice în apropiere de Avdiivka, în regiunea Doneţk.

Protocolul de la Geneva din 1925 interzice utilizarea armelor chimice şi biologice în război.

UPDATE 4 morţi şi 20 de răniţi în urma atacurilor ruseşti împotriva Ucrainei în ultima zi

Trupele ruseşti au atacat Odesa cu drone kamikaze în cursul nopţii, ucigând o persoană şi rănind cel puţin trei, inclusiv un adolescent de 17 ani, au scris Forţele de Apărare din sudul Ucrainei.

UPDATE ISW: Este puţin probabil ca presupusa capturare a Marinkăi de către Rusia să permită progrese operaţionale rapide

Posibila capturare de către Rusia a oraşului Marinka din regiunea Doneţk reprezintă un câştig tactic limitat şi nu permite niciun avans operaţional semnificativ, cu excepţia cazului în care forţele ruse şi-au îmbunătăţit considerabil capacitatea de a efectua mişcări rapide mecanizate de înaintare, "ceea ce nu dau semne că ar fi făcut", a declarat Institutul pentru Studiul Războiului (ISW).

UPDATE Statul Major General: Rusia a pierdut 355.750 de soldaţi în Ucraina de la începutul invaziei 

Rusia a pierdut 355.750 de soldaţi în Ucraina de la începutul invaziei sale, la 24 februarie 2022, a raportat Statul Major General al Forţelor Armate ucrainene la 27 decembrie.

Acest număr include 790 de pierderi suferite de forţele ruse în ultima zi.

Potrivit raportului, Rusia a pierdut, de asemenea, 5.913 tancuri, 10.973 de vehicule de luptă blindate, 11.1140 de vehicule şi rezervoare de combustibil, 8.376 de sisteme de artilerie, 934 de sisteme de rachete cu lansare multiplă, 616 sisteme de apărare aeriană, 329 de avioane, 324 de elicoptere, 6.471 de drone, 23 de nave şi ambarcaţiuni şi un submarin.

UPDATE Forţele Aeriene: Ucraina a doborât 32 de drone ruseşti peste noapte

Unităţile ucrainene de apărare aeriană au doborât 32 din cele 46 de drone ruseşti Shahed lansate spre diverse ţinte în noaptea de 27 decembrie, a anunţat Forţele Aeriene.

Dronele care nu au fost interceptate au lovit zone din linia întâi, în principal în regiunea Kherson, a precizat Forţele Aeriene.

Armata rusă a lansat valuri de drone din două direcţii, Balaklava, în Crimeea ocupată, şi Primorsko-Akhtarsk, în Krasnodar Krai, Rusia. Atacurile au început în jurul orei locale 19:00, ora locală, pe 26 decembrie şi au continuat până la ora 3:50 a.m., pe 27 decembrie.

Unităţi ucrainene de apărare aeriană, inclusiv aviaţie tactică, unităţi de rachete antiaeriene şi grupuri mobile de foc, au fost desfăşurate în oblasturile Mykolaiv, Kherson, Odesa, Dnipropetrovsk, Vinnytsia, Zaporizhzhia, Khmelnytskyi şi Kirovohrad.

Guvernatorul regiunii Dnipropetrovsk Oblast, Serhii Lysak, a raportat că 13 drone au fost doborâte deasupra regiunii şi a declarat că atacurile din această noapte nu s-au soldat cu răniţi sau victime.

UPDATE Centrul Naţional de Rezistenţă: Supravegherea se intensifică în Crimeea ocupată după lovitura de la Feodosia

Autorităţile ocupante din Feodosia au intensificat eforturile de supraveghere locală în urma unui atac cu rachete ucrainene care a distrus o navă de debarcare rusă, a raportat Centrul Naţional de Rezistenţă la 26 decembrie.

Ministerul rus al Apărării a confirmat pe 26 decembrie că forţele ucrainene au lovit nava Novocherkassk, o navă de debarcare andocată la Feodosia, în Crimeea ocupată. Presa locală a relatat apoi că alte două nave ruseşti au părăsit portul după atac.

Centrul a relatat că autorităţile de ocupaţie au înconjurat centrul Feodosiei şi că efectuau investigaţii asupra locuitorilor de pe străzi.

"Ocupanţii caută informatori despre care cred că supraveghează portul şi încearcă, de asemenea, să prevină scurgerile de informaţii despre amploarea pagubelor suferite de infrastructura portuară", a precizat Centrul.

În timp ce Ministerul rus al Apărării a declarat că nava Novocherkassk a fost doar "avariată", comandantul Forţelor Aeriene ucrainene, Mykola Oleshchuk, a lăsat să se înţeleagă că nava a fost distrusă în urma atacului cu rachete. Purtătorul de cuvânt al Forţelor Aeriene ucrainene, Iurii Ihnat, a declarat, de asemenea, că mărimea exploziei a însemnat că muniţia de la bordul navei a explodat probabil.

UPDATE O dronă a fost doborâtă deasupra regiunii Rostov, susţine un oficial rus

Forţele ruse de apărare aeriană au interceptat o dronă deasupra regiunii Rostov, a afirmat guvernatorul Vasili Golubev la 27 decembrie.

Golubev a declarat că drona a fost doborâtă în primele ore ale zilei de 27 decembrie şi că încă se investighează consecinţele la sol. Nu au fost raportate informaţii despre victime sau pagube.

Raportul urmează unui val de atacuri ruseşti împotriva Ucrainei în perioada 26-27 decembrie, inclusiv un atac asupra unei gări din Kherson care a ucis un ofiţer de poliţie şi atacuri cu drone în mai multe regiuni.

Oficialii ucraineni nu au comentat afirmaţia lui Golubev.

Kievul a vizat în mod repetat infrastructura militară din Rusia şi din teritoriile ocupate de Rusia. De obicei, nu comentează afirmaţiile privind atacurile cu drone în Rusia.

UPDATE UE propune o soluţie bazată pe datorie pentru finanţarea Ucrainei

Uniunea Europeană creează un plan bazat pe datorie în valoare de până la 20 de miliarde de euro pentru a finanţa Ucraina, a relatat FT la 26 decembrie.

La începutul lunii decembrie, creditorii UE nu au reuşit să ajungă la un acord privind Ucraina în valoare de 50 de miliarde de euro. Pe măsură ce cheltuielile de război continuă să urce în balon, Kievul are nevoie de tot mai mult ajutor pentru a evita o criză fiscală.

Washingtonul se luptă, de asemenea, să asigure mai multe fonduri pentru Ucraina, întrucât un pachet de 61 de miliarde de dolari destinat Kievului rămâne împotmolit în Congres. Până în prezent, SUA au aprobat un ajutor de 113 miliarde de dolari pentru Ucraina, inclusiv aproape 47 de miliarde de dolari în ajutor militar direct.

Noua strategie a UE implică emiterea de către statele membre a unor garanţii suverane la bugetul UE, permiţând Comisiei Europene să emită 20 de miliarde de euro în noi datorii destinate Kievului.

Schema este similară cu structura utilizată în 2020, când UE a încercat să obţină finanţare ieftină pentru finanţarea răspunsurilor la pandemia Covid.

La 19 decembrie, preşedintele Volodymyr Zelensky, aflat la Kiev, a declarat reporterilor că intenţionează să reducă cheltuielile guvernamentale, deoarece vor fi necesare fonduri semnificative pentru noi eforturi de mobilizare.

Ucraina riscă o recesiune economică gravă în 2024, dacă susţinătorii săi occidentali nu vor reuşi să adune suficiente fonduri pentru a umple o gaură masivă în bugetul său, a declarat ministrul de finanţe Serhiy Marchenko pentru Politico în noiembrie.

UPDATE 2 nave ruseşti au părăsit Feodosia, din Crimeea ocupată, după lovitura ucraineană

Două nave ruseşti au părăsit Feodosia la câteva ore după ce forţele ucrainene au lovit portul din Crimeea ocupată de Rusia, a relatat pe 26 decembrie Crimeea.Realities de la Radio Free Europe/Radio Liberty.

La începutul zilei, Ministerul rus al Apărării a confirmat că nava rusă de debarcare Novocherkassk, andocată la Feodosia, a fost "avariată" de un atac cu rachete ucrainene.

Comandantul Forţelor Aeriene ucrainene, Mykola Oleshchuk, a anunţat că nava a fost lovită mai devreme, pe 26 decembrie, dar a lăsat să se înţeleagă că a fost distrusă, nu avariată, ceea ce pare să fie susţinut de înregistrările video de la faţa locului.

Filiala rusă a Radio Free Europe/Radio Liberty a raportat că o altă navă care s-a scufundat parţial împreună cu Novocherkassk a fost nava de antrenament UTS-150, citând date din satelit de la Planet care arată Feodosia după atac.

Cel puţin doi ofiţeri s-ar fi aflat pe nava de debarcare Novocherkassk în momentul atacului, potrivit site-ului de ştiri independent rusesc Agentstvo. Acesta a relatat că Nikolay Stepanenko, comandantul navei, a afirmat pentru Agentstvo că nu au existat victime.  

În jurul orei locale 3 dimineaţa, canalele Telegram din Crimeea au raportat explozii în zona Feodosia din estul Crimeei. Canalele Telegram au afirmat că o navă cu muniţie iraniană ar fi fost aruncată în aer şi că în port a izbucnit un incendiu.
 
Potrivit presei afiliate Rusiei, locuitorii au declarat că au auzit bubuituri puternice şi au văzut coloane de fum, iar traficul pe podul din Crimeea a fost blocat.
 
Serghei Aksyonov, şeful autorităţilor ruse de ocupaţie din Crimeea, a declarat că o persoană a fost ucisă în atac, iar alte două au fost rănite. De asemenea, mai multe clădiri din apropiere au fost avariate. Presa rusă a relatat că preşedintele rus Vladimir Putin a fost informat despre "pagubele" suferite de navă.
 
Autorităţile ruse de reprezentare au revizuit ulterior numărul răniţilor la patru.
 
Novocherkassk este o navă de dimensiuni medii, cu o lungime de aproape 113 metri, proiectată pentru debarcări amfibii, care poate transporta vehicule blindate, potrivit unei fişe informative a armatei americane, citată de CNN. Are un echipaj de 87 de persoane şi poate găzdui aproape 240 de persoane.
 
Statul Major General al Ucrainei a declarat că nava a fost avariată anterior de un atac în apropierea oraşului portuar ucrainean Berdiansk în martie 2022.
 
Ucraina a lovit în mod repetat flota rusă din Marea Neagră de la începutul invaziei la scară largă, inclusiv scufundarea crucişătorului emblematic Moskva în aprilie 2022 şi un atac devastator cu rachete asupra sediului flotei din Crimeea ocupată, care ar fi ucis peste 30 de ofiţeri.
 

Franţa livrează a doua navă pentru a ajuta Ucraina la exportul de cereale

Franţa a livrat cea de-a doua navă în Ucraina pentru a ajuta această ţară devastată de război la exportul de cereale, a declarat ministrul francez al Transporturilor, Clement Beaune, la 26 decembrie.

"Angajamentul nostru este total, solidaritatea noastră nu se va opri", a declarat Beaune pe X, fostul Twitter.

Nava a plecat de la Dunkerque, în nordul Franţei, "pentru a aproviziona mai bine lumea cu alimente", a adăugat el.

De când Rusia s-a retras din Iniţiativa privind cerealele din Marea Neagră, în iulie, Ucraina a folosit un coridor temporar pentru a-şi exporta produsele alimentare.

Coridorul temporar a fost deschis în august şi de atunci au intrat în porturile ucrainene 38 de nave şi au plecat peste 30. Cele mai multe dintre nave transportă cereale către Europa şi Africa.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici