LIVE-TEXT   Războiul din Ucraina, ziua 79. Rusia ar fi pierdut un întreg batalion în încercarea de a traversa râul Doneţ. UE şi Ungaria se ceartă în privinţa petrolului rusesc, Germania refuză să trimită aeronave Ucrainei

  • UE ar putea amâna embargoul petrolier din cauza poziţiei Ungariei.
  • Germania refuză să livreze aeronave Ucrainei.
  • Rusia ar fi pierdut un întreg batalion în încercarea de a traversa râul Doneţ
  • uşii au bombardat o rafinărie de petrol din centrul Ucrainei
  • UE oferă Ucrainei asistenţă militară suplimentară de 500 de milioane de euro
17291 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 79. Rusia ar fi pierdut un întreg batalion în încercarea de a traversa râul Doneţ. UE şi Ungaria se ceartă în privinţa petrolului rusesc, Germania refuză să trimită aeronave Ucrainei

Polonia a trimis tancuri militarilor ucrainieni

UPDATE Volodimir Zelenski: Emmanuel Macron a cerut Ucrainei să facă concesii privind suveranitatea sa pentru a-l ajuta pe liderul rus Vladimir Putin să salveze aparenţele / Paluatul Elysée neagă

Într-un interviu acordat postului italian de televiziune RAI Zelenski a fost întrebat despre comentariile lui Macron de luni, în care a avertizat că Europa trebuie să evite să-l umilească pe Putin.

"Vrem ca armata rusă să plece de pe teritoriul nostru - nu suntem pe teritoriul rusesc. Nu îl vom ajuta pe Putin să salveze aparenţele plătind cu teritoriul nostru. Asta ar fi nedrept", a spus Volodimir Zelenski adăugând că Ucraina nu va recunoaşte niciodată anexarea Crimeii de către Rusia.

Macron căuta "în zadar" "o cale de ieşire pentru Rusia", a spus Zelenski.

Paluatul Elysée a respins acuzaţiile lui Zelenski.

"Preşedintele Republicii nu a discutat niciodată nimic cu Vladimir Putin fără acordul preşedintelui Zelenski şi nu i-a cerut niciodată preşedintelui Zelenski vreo concesie. El a spus întotdeauna că depinde de ucraineni să decidă termenii negocierilor lor cu ruşii", a declarat vineri un oficial al palatului Elysée, citat de Politico.

UPDATE Un dezastru de proporţii. Rusia ar fi pierdut un întreg batalion în încercarea de a traversa râul Doneţ

Imaginile difuzate de forţele ucrainene par să arate mai multe vehicule militare arse şi segmente ale unui pod parţial scufundate într-un râu din regiunea Donbas. Imaginile arătau multe alte vehicule avariate sau abandonate, inclusiv tancuri, în pădure şi pe drum care duce la râu.

Ministerul britanic al Apărării a declarat că imaginile sugerează că Rusia a pierdut aproape un întreg batalion şi echipamentul desfăşurat în timp ce traversa râul Doneţ la vest de Severodonetsk.

Justin Crump, expert în securitate şi fost militar britanic, spune că traversarea "a eşuat spectaculos". Dar el spune că afirmaţia Ucrainei potrivit căreia ar fi eliminat peste 1.000 de oameni este probabil supraestimată.

Vorbind pentru BBC, directorul general al companiei de consultanţă în domeniul securităţii Sibylline a estimat că au fost ucişi mai mult de 140-180 de ruşi.

UPDATE UE oferă Ucrainei asistenţă militară suplimentară de 500 de milioane de euro

UE va oferi Administraţiei de la Kiev încă 500 de milioane de euro, a declarat Josep Borrell Fontelles, potrivit cotidianului Le Figaro, la reuniunea Grupului G7, în orăşelul german Wangels.

"În total, asistenţa militară oferită Ucrainei de la începutul invaziei ruse va ajunge astfel la două miliarde de euro", a subliniat Josep Borrell Fontelles.

Uniunea Europeană finanţează achiziţiile de armament pentru armata ucraineană şi facilitează transferul echipamentelor spre Ucraina.

UPDATE Ruşii au bombardat o rafinărie de petrol din centrul Ucrainei

Oficialii au declarat că a fost distrusă capacitatea de producţie a rafinăriei de petrol, alături de rezervoarele de combustibil.

Autorităţile au adăugat că armata din Rusia a continuat să bombardeze oraşul Dergachiv din regiunea nord-estică a Ucrainei.

Se pare că două persoane au fost ucise şi patru au fost rănite.

Ca urmare, Consiliul Local Dergachiv a anunţat că „niciun ajutor umanitar" nu va fi disponibil vineri, potrivit Sky News.

UPDATE 14:55 UE va aloca încă 500 de milioane de euro Ucrainei, pentru apărare 

UPDATE 14:00 Joi, 12 mai, ruşii au tras asupra unui convoi de maşini civile: doi copii au fost răniţi în apropiere de satul Karierne, raionul Beryslav, regiunea Herson, anunţă Avocatul Poporului Lyudmila Denisova. 

UPDATE 13:15 Războiul din Ucraina va fi lung, trebuie să fim pregătiţi pentru el, afirmă ministrul francez de Externe

Jean-Yves Le Drian consideră că războiul se va prelungi şi va cauza probleme serioase pentru întreaga lume, afectând inclusiv preţurile alimentelor şi provocând o criză alimentară globală. 

UPDATE 12:40 Ucraina va lupta pentru Insula Şerpilor atât timp cât va fi nevoie, şeful de stat major al Ministerului de Interne, Kyrylo Budanov 

UPDATE 11:30 Imagini cu primele tancuri trimise de Polonia Ucrainei  

UPDATE 10:00 Pilon mare de fum vizibil în regiunea Mykolayiv 

UPDATE 9:00 Baza ocupanţilor şi bărcile de pe Insula Şerpilor au fost bombardate

Imaginile din satelit au fost publicate de CNN.

UPDATE 7:30 Ocupanţii mută artileria în regiunea Briansk pentru bombardamente în regiunea Cernihiv 

UPDATE 06:00

Marea Britanie cere sancţiuni mai dure împotriva Rusiei,a declarat ministrul britanic de externe Liz Truss. 
 
"Ministrul de externe a subliniat că aliaţii NATO ar trebui să se pregătească până la sfârşitul verii pentru a ajuta Ucraina să facă tranziţia la echipamentele la standardele NATO. Aceasta include livrări de proiectile de artilerie NATO, precum şi instruire şi schimb de experienţă". 

 

UPDATE 05:00

Japonia interzice exportul de bunuri de înaltă tehnologie în Rusia, cum ar fi imprimante 3D, computere cuantice şi microscoape electronice.

 

UPDATE 04:00

O colecţie de jocuri video pentru sprijinirea Forţelor Armate va fi vândută la o licitaţie în Ucraina, transmite serviciul de presă al Ministerului Transformării Digitale

Colecţia de caritate NFT a fost creată de cei mai importanţi dezvoltatori ucraineni de jocuri video Rainbow Six, Warframe sau  S.T.A.L.K.E.R.

 

UPDATE 03:00

Grupul de nave din Marea Neagră este alcătuit din 4 nave şi 2 submarine care transportă mai mult de 30 de rachete de croazieră de tip „Kaliber”. Ameninţarea bombardamentelor cu rachete rămâne în vigoare în toată Ucraina.

 

UPDATE 02:00

Ucraina este capabilă să câştige acest război. Scopul nostru principal este să o ajutăm în acest sens, spune ministrul Economiei al Germaniei. 
 „Germania va continua să furnizeze arme Ucrainei şi să facă presiune asupra economiei ruse prin sancţiuni şi, de asemenea, intenţionează să participe la reconstrucţia postbelică a Ucrainei” 

 

UPDATE 01:50

Ocupanţii ruşi au plantat o grenadă în pianul unei fetiţe de 10 ani din Bucea, regiunea Kiev.  
Un locuitor din Bucea, întorcându-se acasă, a găsit o capcană mortală  care, în mod miraculos, nu s-a declanşat. 

 

UPDATE 01:44

Ocupanţii au bombardat în această seară un convoi de refugiaţi în regiunea Herson,  spune Oleksandr Vilkul, demnitar ucrainean. 
 
"Un convoi paşnic de refugiaţi care părăsea oraşul Berislav din regiunea Herson a fost bombardat cu artilerie. Civilii, în special un copil, au fost răniţi în urma bombardamentelor. Ei se află acum într-un spital din Krîvîi Rih",

 

UPDATE 01:30

În regiunea Doneţk, invadatorii ruşi avansează în direcţia Lyman, dar suferă pierderi devastatoare, transmite politicianul Pavlo Kyrylenko. 

UPDATE 00:40

Washintgon acuză din nou Moscova că a deportat cu forţa câteva mii de ucraineni în Rusia.

UPDATE 00:35

UE începe să permită amânarea embargoului petrolier din cauza poziţiei Ungariei, transmite Bloomberg.
Guvernele statelor membre ale UE urmează să ajungă la un acord asupra întregului pachet până luni, când miniştrii de externe urmează să se întâlnească la Bruxelles. Procurorii sunt din ce în ce mai mult de părere că este mai bine ca embargoul petrolier să fie amânat pentru a nu întârzia aprobarea altor măsuri. Oponenţii acestei idei spun că neincluderea petrolului în cel de-al şaselea pachet de sancţiuni ar părea o dovadă de slăbiciune.
 
Premierul ungar Viktor Orban insistă că embargoul petrolier ar trebui discutat la un summit al liderilor UE.

UPDATE 00:30

Germania nu este de acord cu furnizarea de avioane de luptă occidentale Ucrainei. Ministrul german de externe, Annalena Baerbock şi-a exprimat joi rezervele privind cererea Ucrainei de a fi aprovizionată cu avioane de luptă occidentale, la începutul unei reuniuni a miniştrilor de externe din statele G7. Ea a făcut trimitere la respingerea de către statele occidentale a apelului Ucrainei de instituire a unei zone de interdicţie aeriană deasupra ţării.
 
UPDATE 00:10
Senatorul republican Rand Paul din Kentucky a blocat trecerea unui proiect de lege privind ajutorarea Ucrainei cu 40 de miliarde de dolari. Paul a cerut modificări ale legislaţiei care să includă implementarea unui inspector general special pentru a supraveghea modul în care este cheltuit ajutorul financiar, potrivit CNN .

„Nu putem salva Ucraina sacrificând economia americană”, a spus Paul.

Ştirea iniţială

Preşedintele Ucrainei, Volodîmîr Zelenski, a declarat că "Înfrângerea strategică a Rusiei este deja evidentă pentru toată lumea din întreaga lume. Doar că Rusia nu are curajul să recunoască acest lucru. Îi este frică. Şi încearcă să ascundă adevărul în spatele atacurilor cu rachete, aeriene şi de artilerie. Aşadar, treaba noastră este să luptăm până când ne atingem obiectivele în acest război. Să ne ia pământul, oamenii şi să ne garanteze în mod fiabil securitatea".

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici