REPORTAJ: Grecii speră că Alexis Tsipras le va reda demnitatea

"Recăpătarea demnităţii" Greciei în faţa creditorilor internaţionali care-i dictează politica de patru ani a fost una dintre marile teme de campanie ale lui Alexis Tsipras, care a găsit un ecou puternic în rândul populaţiei copleşite de consecinţele crizei.

621 afișări
Imaginea articolului REPORTAJ: Grecii speră că Alexis Tsipras le va reda demnitatea

Alexis Tsipras (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Grecia pune capăt celor cinci ani de umilire şi suferinţe, pentru a înainta cu optimism, speranţă, demnitate şi hotărâre într-o Europă care se schimbă", le spunea Tsipras, duminică seara, susţinătorilor săi dezlănţuiţi.

Primul său gest în calitate de premier, luni, a fost să depună o jerbă de trandafiri la memorialul rezistenţei elene, un gest cu o încărcătură simbolică extrem de puternică.

În apropiere de zidul executaţilor, dedicat memoriei celor 200 de comunişti din rezistenţa greacă asasinaţi de nazişti în 1944, mulţimea s-a înghesuit să-l salute pe noul lider şi să-i ureze "putere şi curaj".

"Ieri, la fel ca azi, poporul grec rezistă ingerinţelor străine", declara Kostas Gavrilakis, un pensionar care locuieşte în zonă.

"Ceea ce simt este sentimentul de umilire a oamenilor, nevoia de demnitate, de dreptate, de regăsire a unei identităţi. Nu poţi umili oamenii atât timp. Până la urmă ei reacţionează", a declarat pentru AFP Nikos Xydakis, un reprezentant al Syriza, în timpul campaniei

"Nu suntem o colonie. Ne vom regăsi libertatea şi demnitatea!", declara luni, în faţa zidului, Maria, în vârstă de 46 de ani, care a venit la eveniment împreună cu copiii.

- Reparaţii de război

În acest sens, învăţătoarea ţine mult la problema reparaţiilor de război germane, un subiect evocat adesea în timpul campaniei.

Tsipras doreşte într-adevăr să se sprijine - pentru a uşura datoria ţării - pe acest precedent istoric, care nu este deloc trivial în Germania, o ţară transformată în "oaia neagră" în Grecia, din cauza lecţiilor despre austeritate.

În 1941, regimul nazist a impus Băncii centrale elene să-i acorde un împrumut în valoare de 476 de milioane de mărci ale Reichului, cu titlul de contribuţie la efortul de război. În cadrul Acordurilor de la Londra, în 1953, s-a decis ca acest "împrumut" să nu fie rambursat, pentru a nu slăbi Germania.

Se punea problema, la vremea respectivă, să nu se repete erorile Tratatului de la Versailles (1919), care a penalizat dur Germania şi populaţia sa după Primul Război Mondial, pregătind terenul pentru nazism.

"De ce să nu se acorde Greciei aceeaşi clemenţă ca Germaniei?", exclamă Maria.

Un inginer, Georges, în vârstă de 59 de ani, care a adus un aparat de fotografiat cu el, a venit în mod special pentru a-l vedea pe Alexis Tsipras. "Suntem un popor foarte mândru, dar odată cu criza am fost umiliţi. Noul nostru premier ne va reda demnitatea şi nu se va înclina în faţa creditorilor", afirmă el.

"Dacă omul nu mai are demnitate, nu mai are nimic!", afirmă Eleni, în vârstă de 41 de ani, de lângă el.

"Tot ceea ce cerem noi este să trăim ca nişte cetăţeni europeni. Acum, când te duci la un spital public în Grecia, ai impresia că eşti într-o ţară aflată în război. Rambursarea datoriei nu justifică supunerea poporului grec la atât de multe suferinţe", adaugă această avocată, încleştându-şi pumnii.

Syriza (stânga radicală) a obţinut 149 din cele 300 de mandate în Parlament şi este primul partid care ajunge la putere după ce a contestat în mod deschis politicile de austeritate promovate de către Germania.

Formaţiunea s-a aliat cu un partid de dreapta, Grecii Independenţi, dar care-i împărtăşeşte poziţia.

Tsipras intenţionează să lupte, de asemenea, împotriva "crizei umanitare". În Grecia, 30% din populaţie nu mai are asigurări sociale, iar 25% dintre locuitorii ţării sunt şomeri.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici