Rusia acuză SUA de implicare în moartea lui Kadhafi. Cum ar fi contribuit americanii la uciderea fostului lider libian

Cel mai puternic om din Rusia, Vladimir Putin, a acuzat joi forţele militare americane de implicare în moartea liderului libian, Muammar Kadhafi, ucis în circumstanţe neclare la puţin timp după capturarea sa.

1500 afișări
Imaginea articolului Rusia acuză SUA de implicare în moartea lui Kadhafi. Cum ar fi contribuit americanii la uciderea fostului lider libian

Vladimir Putin şi Muammar Kadhafi (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/AFP)

"Avioane fără pilot, mai ales americane, au atacat coloana (de maşini a lui Kadhafi). Apoi, cu ajutorul radiourilor, prin intermediul forţelor speciale care nu trebuiau să fie acolo, au adus aşa-numita opoziţie şi luptătorii care au acţionat fără proces şi fără anchetă", a declarat acesta.

Acesta a vorbit în cadrul unei şedinţe anuale de întrebări şi răspunsuri difuzată în direct de televiziunea rusă.

Rusia a mai criticat în trecut operaţiunea militară NATO în Libia, considerată de Putin o "cruciadă".

Moscova consideră că atacurile aeriene depăşeau cadrul rezoluţiei ONU care acorda autorizaţie numai pentru instituirea restricţilor privind spaţiul aerian şi interzicea orice prezenţă a trupelor străine în Libia.

La puţin timp după moartea lui Kadhafi din octombrie, ministrul rus al Afacerilor Externe Serghei Lavrov pusese deja problema legalităţii atacurilor aeriene care au lovit convoiul liderului libian, conducând la capturarea şi moartea sa prin împuşcare în timp ce era prizonier.

Alianţa atlantică a susţinut la momentul respectiv că nu ştiau de prezenţa colonelului Kadhafi la bordul unuia dintre acele vehicule.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici