Rusia dă vina pe Europa pentru închiderea Nord Stream 1. Kremlinul susţine că sancţiunile împiedică lucrările de mentenanţă

Duminică, Kremlinul a acuzat politicienii europeni pentru închiderea Nord Stream 1, una dintre principalele sale rute de aprovizionare cu gaz, afirmând că sancţiunile economice impuse Rusiei de către aceştia au împiedicat Gazprom să întreţină conducta.

1163 afișări
Imaginea articolului Rusia dă vina pe Europa pentru închiderea Nord Stream 1. Kremlinul susţine că sancţiunile împiedică lucrările de mentenanţă

Gazprom, controlată de stat, a anunţat vineri că principala conductă către Germania va rămâne închisă pe termen nelimitat, provocând un şoc clienţilor care se aşteptau ca aceasta să se redeschidă sâmbătă, după trei zile de lucrări de întreţinere, scrie Reuters.

Anunţul de la Moscova a venit la scurt timp după un acord între naţiunile bogate conduse de SUA pentru a căuta modalităţi de a limita preţurile plătite pentru exporturile de petrol rusesc şi a ridicat temeri că unele părţi ale Europei ar putea fi forţate să raţionalizeze energia.

"Dacă europenii iau o decizie absolut absurdă de a refuza să deservească echipamentele lor, sau mai degrabă echipamentele care aparţin Gazprom, dar pe care sunt obligaţi prin contract să le deservească, nu este vina Gazprom", a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, într-un interviu acordat televiziunii ruse de stat, potrivit agenţiei de presă Interfax.

"Este vina acelor politicieni care au luat decizii privind sancţiunile".

Gazprom a declarat vineri că nu mai poate oferi un termen pentru reluarea livrărilor, după ce a descoperit o scurgere de petrol care a făcut ca o turbină a conductei să nu poată funcţiona în siguranţă.

Vicepremierul Alexander Novak a declarat la televiziunea de stat rusă că, pentru ca echipamentul să continue să funcţioneze, Siemens Energy trebuie să îndeplinească termenii contractului de întreţinere a turbinei.

"Toţi termenii contractului de reparaţii au fost complet încălcaţi, condiţiile de transport al acestui echipament au fost încălcate", a declarat Novak, citat de Interfax.

"În plus, au fost introduse sancţiuni - atât din partea Canadei, cât şi din partea Uniunii Europene - asupra echipamentelor respective, prin urmare, acestea trebuie să fie aduse în conformitate cu termenii contractuali pentru ca acest echipament să continue cu adevărat să funcţioneze."

Nu au existat informaţii nici din partea lui Peskov, nici din partea lui Novak cu privire la momentul în care Moscova ar putea relua fluxurile.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici