Rusia încă vrea Donbassul. În timp ce trupele ruse par să se retragă, Duma Rusă a votat independenţa republicilor Luhansk şi Donetsk

Duma de stat rusă a votat proiectul de rezoluţie privind recunoaşterea independenţei Republicii Populare Luhansk şi a Republicii Populare Donetsk.Parlamentarii ruşi l-au îndemnat pe Vladimir Putin să recunoască independenţa celor două zone controlate de separatişti din estul Ucrainei.

4320 afișări
Imaginea articolului Rusia încă vrea Donbassul. În timp ce trupele ruse par să se retragă, Duma Rusă a votat independenţa republicilor Luhansk şi Donetsk

Rusia încă vrea Donbassul. În timp ce trupele ruse par să se retragă, Duma Rusă a votat independenţa republicilor Luhansk şi Donetsk

Duma de stat rusă a votat proiectul de rezoluţie privind recunoaşterea independenţei Republicii Populare Luhansk şi a Republicii Populare Donetsk, confirmă Euronews

Rezoluţia recunoaşte republicile din Donbas ca fiind independente de Ucraina în vederea creării unei baze legale pentru relaţii interstatale, cooperare economică şi asistenţă reciprocă.

Parlamentarii ruşi l-au îndemnat pe Vladimir Putin să recunoască independenţa celor două zone controlate de separatişti din estul Ucrainei.

Viacheslav Volodin, preşedintele Camerei inferioare Dumei, a declarat într-o declaraţie în urma votului că „deputaţii au decis să trimită un mesaj preşedintelui”.

El a susţinut că o astfel de recunoaştere „va crea temeiuri pentru garantarea securităţii şi protecţiei locuitorilor republicilor împotriva ameninţărilor externe, precum şi pentru întărirea păcii internaţionale şi a stabilităţii regionale în conformitate cu scopurile şi principiile Cartei Naţiunilor Unite şi va iniţia procesul de recunoaştere internaţională a ambelor state”.

El a acuzat autorităţile ucrainene că au încălcat „drepturile şi libertăţile” locuitorilor şi că operează o „blocadă economică completă” a celor două zone.

Deputaţii Dumei de Stat consideră că recunoaşterea Republicii Populare Doneţk şi a Republicii Populare Lugansk este justificată şi justificată din punct de vedere moral. În ultimii ani, organisme democratice şi state cu toate atributele puterii legitime au fost construite în republici pe baza voinţa poporului”, a susţinut el.

O astfel de recunoaştere ar da  tonul morţii Protocolului de la Minsk – un acord de încetare a focului mediat de Franţa şi Germania în aşa-numitul Format Normandia şi care a intrat în vigoare în 2015.

Votul Dumei are loc la doar câteva ore după ce Moscova a oferit un semn de detensionare pe fondul unei crize profunde de-a lungul graniţei cu Ucraina, anunţând că unele trupe au început să se retragă pentru a se întoarce în garnizoane după ce şi-au „împlinit sarcinile”.

Rusia a desfăşurat peste 100.000 de militari în ultimele luni de-a lungul graniţei sale comune cu Ucraina, stârnind temeri de o invazie. Moscova a negat orice plan de invadare, dar a cerut garanţii de la NATO că nu se va extinde în spaţiul ex-sovietic şi că va chema trupele desfăşurate în alte naţiuni din Europa de Est.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici