Rusia invită SUA şi NATO să declare un moratoriu privind rachetele cu raze scurte şi intermediare de acţiune

Serghei Riabkov, adjunct al ministrului rus de Externe, a afirmat că Moscova invită SUA şi NATO să urmeze exemplul Rusiei şi să declare un moratoriu privind utilizarea de rachete cu raze intermediare şi scurte de acţiune, interzise până acum de Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare (INF).

1807 afișări
Imaginea articolului Rusia invită SUA şi NATO să declare un moratoriu privind rachetele cu raze scurte şi intermediare de acţiune

Rusia invită SUA, NATO să declare un moratoriu privind rachetele cu raze intermediare,scurte

"Nu îi invităm pe americani la noi discuţii, preşedintele rus a fost foarte clar în legătură cu asta pe 2 februarie", a subliniat oficialul rus, potrivit agenţiei de ştiri Tass.

"Am invitat State Unite şi alte ţări NATO să evalueze posibilitatea de a declara, la fel ca noi, un moratoriu privind desfăşurarea de dispozitive cu raze intermediare şi scurte de acţiune, acelaşi moratoriu pe care Vladimir Putin l-a declarat, spunând că Rusia se va abţine să desfăşoare aceste sisteme când le vom obţine, atât timp cât echipamentele americane nu sunt desfăşurate în anumite regiuni", a explicat Riabkov.

Statele Unite au finalizat, pe data de 2 august, procesul de retragere din Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare (INF) cu Rusia, acuzând Rusia de încălcarea acordului semnat în anul 1987.

Tratatul semnat de Statele Unite cu Rusia prevede interzicerea rachetelor cu raze de acţiune cuprinse între 500 şi 5.500 de kilometri. Donald Trump susţine că Rusia a încălcat acest Tratat, prin dezvoltarea rachetelor Novator 9M729 (SSC-8, potrivit terminologiei NATO), dar Administraţia Vladimir Putin a acuzat în mai multe rânduri că sistemele balistice instalate de Statele Unite în Europa, inclusiv în România, constituie încălcări ale acordului.

Taguri:
rusia,
sua,
rachete

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici