Sala de control a reactorului 2 de la Fukushima ar putea fi repusă în funcţiune luni

Sala de control a reactorului 2 al centralei Fukushima ar putea fi repusă în funcţiune luni, a anunţat un oficial din cadrul Agenţiei pentru Siguranţă Nucleară.

15 afișări
Imaginea articolului Sala de control a reactorului 2 de la Fukushima ar putea fi repusă în funcţiune luni

Sala de control a reactorului 2 de la Fukushima ar putea fi repusă în funcţiune luni (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Este posibil ca anumite echipamente să poată funcţiona azi, ca de exemplu sistemul de climatizare şi ventilaţie, care este dotat cu filtre de carbon, ceea ce contribuie la blocarea particulelor şi a iodului radioactiv în sala de control", a explicat el în timpul unei conferinţe de presă.

"Aceasta va îmbunătăţi mult mediul de lucru al tehnicienilor", a adăugat el.

"Printre echipamentele care ar putea fi repuse în funcţiune figurează şi instrumentele de măsurare a temperaturii şi presiunii", a continuat oficialul.

O nouă linie electrică, instalată vineri, permite transportarea electricităţii până la instalaţiile electrice ale reactorului 2 începând de duminică, dar echipamentele nu sunt încă repuse în funcţiune, din cauza veificărilor care trebuie efectuate.

Mai multe piese importante trebuie schimbate şi este nevoie de timp pentru ca ele să fie aduse, a explicat oficialul.

"Trebuie să înlocuim sistemul existent de alimentare electrică de urgenţă. Este vorba despre un transformator de curent electric alternativ în curent electric direct, pe care trebuie să îl aducem din afară pentru a putea reactiva anumite sisteme din sala de control", a spus el.

Trebuie de asemenea schimbate mai multe piese care afectează funcţiile cele mai importante ale reactorului, cum ar fi dispozitivul de răcire a combustibilului.

Este de asemenea necesară înlocuirea unui motor electric conectat la o pompă de apă pentru reactorul 2, folosită pentru a umple bazinul de stocare a combustibilului uzat şi cuva reactorului.

"Cea veche a fost afectată de un scurtcircuit", a explicat el.

Potrivit televiziunii publice NHK, va fi nevoie probabil de încă "două sau trei zile" înainte reactivarea pompelor şi a întregului sistem de răcire.

Branşamentul electric al reactorului 2 ar urma să permită realimentarea instalaţiilor reactorului 1.

Reactoarele 5 şi 6, mult mai puţin afectate şi ale căror grupuri electrogene funcţionează, ar putea fi alimentate în curând cu electricitae. Ele sunt oprite, dar pompele lor funcţionează.

Se desfăşoară de asemenea lucrări de transport al curentului electric pentru reactoarele 3 şi 4.

Înainte de a putea pune în funcţiune staţiile de pompare, echipele de intervenţii îşi intensifică operaţiunile de răcire cu ajutorul tunurilor de apă, în special la baza reactorului 3, care ridică cele mai multe probleme, deoarece este foarte avariat în urma unei explozii şi este încărcat cu combustibil MOX, un amestec de oxid de uraniu şi plutoniu, ale cărui emisii sunt foarte nocive.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici