Scandal în Kenya: mai mulţi oficiali electorali nu recunosc rezultatele alegerilor prezidenţiale

  • Înalţi oficiali electorali kenyeni refuză să recunoască rezultatele alegerilor prezidenţiale cu puţin timp înainte de anunţul oficial, potrivit Reuters.
  • Până la urmă, vicepreşedintele William Ruto a fost declarat câştigător al alegerilor prezidenţiale din Kenya.
212 afișări
Imaginea articolului Scandal în Kenya: mai mulţi oficiali electorali nu recunosc rezultatele alegerilor prezidenţiale

El l-a învins la limită pe rivalul său, Raila Odinga, obţinând 50,5% din voturi, potrivit rezultatelor oficiale.

Iniţial, anunţul privind rezultatele alegerilor prezidenţiale din Kenya a fost amânat ceea ce a provocat haos. Totul s-a întâmplat după ce vicepreşedintele comisiei electorale şi alţi trei comisari au dezaprobat rezultatele alegerilor prezidenţiale.

„Nu suntem în măsură să ne însuşim rezultatele care vor fi anunţate", a declarat Juliana Cherera, vicepreşedintele comisiei electorale, în cadrul unui briefing de presă desfăşurat într-un alt loc decât cel în care urma să fie făcut anunţul.

Diplomaţii şi observatorii internaţionali au fost scoşi din sala unde se numără voturile, chiar în timp ce preşedintele comisiei electorale se pregătea să anunţe rezultatele prezidenţiale.

Kenyenii au aşteaptatcu sufletul la gură rezultatele finale ale alegerilor desfăşurate în urmă cu aproape o săptămână. Vicepreşedintele William Ruto a fost favoritul cursei electorale, având un avans mic faţă de liderul opoziţiei, Raila Odinga.

Kenya are un istoric de violenţe post-alegeri, iar progresul lent al comisiei electorale în numărarea voturilor a alimentat temerile că alegerile vor fi contestate, ceea ce ar putea duce la scene sângeroase precum cele care au urmat scrutinurilor prezidenţiale din 2007 şi 2017.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici