Serghei Lavrov: Extinderea NATO spre Est este "contraproductivă"

Extinderea Alianţei Nord-Atlantice spre Est este "contraproductivă", apreciază ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, citat de AFP.

735 afișări
Imaginea articolului Serghei Lavrov: Extinderea NATO spre Est este "contraproductivă"

Serghei Lavrov (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Serghei Lavrov a făcut aceste declaraţii luni, după întrevederea pe care a avut-o cu ministrul de Externe al Finlandei, Erkki Tuomioja.

"Încercarea artificială a NATO de a continua extinderea spre Est, precum şi consolidarea infrastructurilor militare în apropierea frontierelor Rusiei sunt contraproductive şi intră în contradicţie cu angajamentele asumate de state membre NATO", a afirmat Lavrov.

În urma anexării peninsulei ucrainene Crimeea de către Moscova, NATO şi-a consolidat prezenţa militară la frontiera dintre statele baltice şi Rusia.

De asemenea, ministrul rus de Externe a criticat decizia de suspendare a construcţiei gazoductului South Stream, anunţată duminică de Bulgaria, care ar fi fost influenţată în acest sens, în opinia sa, de ţări care doresc "să submineze dialogul în domeniul energetic dintre Rusia şi UE".

"Recent, am auzit la Bruxelles că negocierile asupra South Stream vor fi îngheţate atâta timp cât Rusia nu va recunoaşte autorităţile de la Kiev. Consideraţi că aşa ceva este constructiv?", a spus Lavrov.

"Bruxelles-ul este ghidat de dorinţa de a pedepsi, de a se răzbuna, şi nu de o voinţă naturală de a garanta, prin organismele centrale ale UE, interesele economice şi de altă natură, legitime şi fireşti, ale statelor membre", a adăugat şeful diplomaţiei ruse.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici