Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe: NATO menţine specificitatea Războiului Rece. Sistemul geopolitic unipolar nu poate funcţiona

Alianţa Nord-Atlantică este organizaţie specifică Războiului Rece, a afirmat, la Munchen, Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe, notând că extinderea NATO a generat decenii întregi tensiuni în Europa şi avertizând că un sistem geopolitic unipolar nu poate funcţiona pe termen lung.

631 afișări
Imaginea articolului Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe: NATO menţine specificitatea Războiului Rece. Sistemul geopolitic unipolar nu poate funcţiona

Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe: NATO menţine specificitatea Războiului Rece. Sistemul geopolitic unipolar nu poate funcţiona (Imagine: AFP / Mediafax Arhiva Foto)

"Ţinând cont de anumite poziţii enunţate la Conferinţa de Securitate de la Munchen, Războiul Rece nu s-a încheiat încă. NATO încă este o instituţie a Războiului Rece, atât în gândire, cât şi în inimă", a declarat Serghei Lavrov, citat de agenţia Tass şi de revista Bild.

"Cooperarea militară (Rusia-NATO -n.red.) ar trebui reluată, însă secretarul general Jens Stoltenberg (...) nu a spus că ar fi pregătit pentru acest lucru. Este regretabil", a adăugat şeful diplomaţiei ruse.

Un sistem mondial unipolar nu poate fi funcţional pe termen lung, astfel că liderii comunităţii internaţionale ar trebui să opteze pentru o ordine geopolitică mai corectă, a continuat şeful diplomaţiei ruse. "Este clar că nu suntem de acord cu cei care acuză Rusia şi noi centre de influenţă internaţională de tentative de subminare a aşa-numitei ordini mondiale liberale. Crizele acestui model geopolitic erau programate chiar şi când a fost inventat conceptul globalizării economice şi politice, fiind utilizate ca instrument pentru a furniza creştere economică clubului ţărilor de elită şi pentru a le domina pe altele", a spus Lavrov.

"Vom vedea cum va evolua dialogul nostru cu Uniunea Europeană şi cu NATO. Poziţia noastră este onestă şi bazată pe principii corecte", a adăugat el, subliniind că Rusia nu poate fi încântată că Uniunea Europeană nu găseşte puterea de a depăşi politicile antiruse. "Sperăm că vor prevala argumentele rezonabile", a încheiat Lavrov.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici