Serghei Lavrov: Relaţiile dintre Moscova şi Washington au nevoie de o "resetare"

Relaţiile dintre Moscova şi Washington au nevoie de o "resetare", a declarat ministrul rus al Afacerilor Externe, Serghei Lavrov, acuzând Statele Unite că sunt responsabile de deteriorarea lor.

289 afișări
Imaginea articolului Serghei Lavrov: Relaţiile dintre Moscova şi Washington au nevoie de o "resetare"

Serghei Lavrov: Relaţiile dintre Moscova şi Washington au nevoie de o "resetare" (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Într-un interviu acordat televiziunii ruse Pervîi Canal, care va fi difuzat duminică seara, Lavrov declară că "acum este necesar ca americanii să ceară o «resetare»", o referire la funcţia de resetare a unui computer.

Lavrov a făcut aluzie la dorinţa de ameliorare a relaţiilor tensionate dintre cele două ţări, exprimată de preşedintele american Barack Obama în 2009, când Hillary Clinton, secretar de Stat în perioada respectivă, i-a dat un buton roşu inscripţionat "reset" - ortografiat prost în rusă.

"În prezent, administraţia (americană) este pe cale să distrugă în mare parte structurile de cooperare pe care le-a creat cu noi", a deplâns Lavrov, potrivit textului interviului publicat în avans pe site-ul Ministerului de Externe.

"Probabil că vor găsi altceva: reset numărul 2 sau reset 2.0", a adăugat el glumind.

Lavrov a acuzat Statele Unite că sunt responsabile de deteriorarea relaţiilor prin impunerea unor sancţiuni dure băncilor, companiilor ruse şi apropiaţilor lui Vladimir Putin pentru rolul Moscovei în conflictul din estul Ucrainei.

"Principala problemă este că noi avem, absolut, un interes în normalizarea acestor relaţii, dar nu noi suntem cei care le-am distrus", a subliniat Lavrov.

Afirmând că discută periodic cu secretarul de Stat american John Kerry, Lavrov a adăugat că există şi "alte canale de comunicare", chiar dacă "nu putem forţa americanii să fie prieteni cu noi sau să ne asculte".

Potrivit lui, dialogul între cele două ţări continuă, dar sub o "formă foarte redusă şi trunchiată", în timp ce proiectele comune între Rusia şi Statele Unite, inclusiv în lupta împotriva traficului de droguri şi terorismului, sunt îngheţate acum "la iniţiativa părţii americane".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici