Situaţia sancţiunilor împotriva Rusiei pentru criza din Ucraina

De la decizia statelor din G8 de a boicota Jocurile Olimpice de la Soci, la ameninţări cu sancţiuni economice, inclusiv blocarea conturilor, Occidentalii au început să pună în practică o serie de măsuri, încercând să convingă Rusia să dea înapoi în criza din Ucraina.

446 afișări
Imaginea articolului Situaţia sancţiunilor împotriva Rusiei pentru criza din Ucraina

Vladimir Putin (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Sancţiuni deja anunţate

Uniunea Europeană a început prudent, prin decizia din 6 martie vizând suspendarea negocierilor pe tema liberalizării vizelor şi a noului acord de cooperare UE-Rusia, două iniţiative aflate într-un punct mort de mai multe luni.

De asemenea, UE a suspendat pregătirile în vederea participării la summitul G8, care urmează să aibă loc în iunie la Soci.

Cel 28 de state membre au blocat, de asemenea, la 6 martie conturile deţinute de preşedintele ucrainean demis Viktor Ianukovici, de majoritatea foştilor miniştri şi apropiaţii săi, acuzaţi de deturnare de fonduri publice.

Statele Unite au impus, de asemenea, restricţii privind vizele pentru oficialii ucraineni şi ruşi ale căror activităţi "ameninţă procesul democratic şi instituţiile din Ucraina" şi ameninţă "pacea şi stabilitatea" ţării.

La rândul său, Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) a suspendat temporar la 13 martie procesul de aderare a Rusiei.

Sancţiuni în pregătire

În cazul în care până luni nu va avea loc o detensionare a situaţiei, miniştrii de Externe din UE ar putea decide impunerea de sancţiuni specifice împotriva oficialilor ruşi, printre care restricţii la vize, blocarea conturilor sau anularea următorului summit UE-Rusia, prevăzut pentru luna iunie la Soci.

Surse diplomatice au subliniat vineri că nu au fost stabilite deocamdată criteriile pentru întocmirea listei şi nici numele care vor fi trecute pe listă. Sancţiunile ar urma să vizeze oficiali ruşi responsabili pentru intervenţia în Crimeea, dar nici preşedintele Vladimir Putin şi nici ministrul de Externe, Serghei Lavrov, nu vor fi vizaţi.

Secretarul de Stat John Kerry a ameninţat joi că "măsuri foarte serioase" vor fi decise în Europa şi în Statele Unite începând de luni, în urma referendumului prin care va fi decisă alipirea Crimeei la Rusia.

Acestea ar putea fi luate în coordonare cu Japonia, Elveţia, Turcia şi Canada.

Ameninţări cu sancţiuni suplimentare

De asemenea, liderii europeni au avertizat că "orice tentativă a Rusiei vizând o mai mare destabilizare a Ucrainei ar avea "consecinţe grave" asupra relaţiilor dintre Europa şi Rusia. Totodată, au fost evocate sancţiuni economice.

Cancelarul german Angela Merkel a atras atenţia că acestea "ar afecta masiv Rusia" din punct de vedere politic şi economic.

Ameninţarea cu astfel de sancţiuni provoacă îngrijorare în mediul economic european, deoarece Rusia este cel de-al treilea partener comercial al UE (7 la sută din exporturi şi 12 la sută din importurile de bunuri), după Statele Unite şi China.

Exporturile în Rusia au crescut de la 34,5 miliarde de euro în 2002 la 123,5 miliarde în 2012, în timp ce importurile au crescut de la 65,2 miliarde la 215 miliarde, în special în urma contractelor vizând energia, potrivit Eurostat.

În plus, Germania este una dintre cele mai expuse ţări din UE în cazul impunerii acestor sancţiuni, dar şi a eventualelor măsuri de retorsiune din partea Rusiei, în condiţiile în care 30 la sută din exporturile Berlinului merg către Rusia.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici