Statele Unite încep luni ample manevre militare în Asia

Armata americană şi-a început luni cea mai importantă serie de manevre anuale cu partenerii săi asiatici, operaţiune care urmăreşte în principal să demonstreze angajamentul Washingtonului pentru asigurarea securităţii în regiune.

18 afișări
Imaginea articolului Statele Unite încep luni ample manevre militare în Asia

Statele Unite încep luni ample manevre militare în Asia (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Thailanda, Japonia, Indonezia şi, pentru prima oară, Coreea de Sud vor efectua exerciţiile denumite "Cobra Gold", organizate pentru cea de-a 29-a oară şi reunind în acest an peste 14.000 de militari, majoritatea fiind americani şi thailandezi.

"Statele Unite continuă să considere acest exerciţiu (...) drept un simbol important al angajamentului armatei americane pentru menţinerea păcii şi securităţii în Asia", a declarat ambasadorul american Eric G. John, în timpul ceremoniei de deschidere, în provincia Rayong, din estul ţării.

Infanterişti, marinari şi piloţi de avioane vor efectua exerciţii în întreaga ţară, până la 11 februarie. Sunt vizate în special operaţiuni de menţinere a păcii şi gestionarea catastrofelor naturale.

"Este imperativ ca armatele noastre să înveţe să lucreze împreună şi să se pregătească pentru ziua în care serviciile lor vor trebui să răspundă la acest apel de ajutor", a subliniat ambasadorul, potrivit căruia aceste manevre sunt cele mai importante de pe întreg continentul asiatic.

Reprezentanţi din aproximativ 20 de ţări vor participa sau vor asista la exerciţii.

Thailanda şi Statele Unite sunt de mult timp aliaţi strategici.

Dar o parte importantă a asistenţei militare americane a fost suspendată, după lovitura de stat din Bangkok, în 2006, şi nu a fost reluată decât după organizarea alegerilor, în luna decembrie a anului următor.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici