Statele Unite vor suplimenta substanţial capacităţile militare în Europa Centrală şi de Est

Administraţia Barack Obama intenţionează să suplimenteze substanţial capacităţile militare în state NATO din Europa Centrală şi de Est, în scopul contracarării agresivităţii Rusiei, fonduri destinate acestui plan fiind prevăzute în bugetul din 2017, informează cotidianul The New York Times.

4321 afișări
Imaginea articolului Statele Unite vor suplimenta substanţial capacităţile militare în Europa Centrală şi de Est

Statele Unite vor suplimenta substanţial capacităţile militare în Europa Centrală şi de Est (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Preşedinţia Statelor Unite va solicita un buget militar de 3,4 miliarde de dolari destinat Europei de Est în anul 2017, comparativ cu fondurile de 789 de milioane de dolari alocate în prezent.

Pentagonul ar urma să utilizeze fondurile pentru suplimentarea capacităţilor militare - armament greu, vehicule blindate şi alte echipamente - în ţări membre NATO din Europa Centrală şi de Est.

"Aceasta nu este o reacţie la ceva ce s-a întâmplat recent. Este vorba de o reacţie pe termen lung la schimbarea mediului de securitate în Europa de Est. Planul Statelor Unite reflectă o nouă situaţie, în care Rusia a devenit un interlocutor mult mai dificil", a explicat un oficial din cadrul Administraţiei de la Washington.

În ultimele luni, Rusia a redus activităţile militare în estul Ucrainei, dar, potrivit Occidentului, menţine prezenţa în această zonă.

Nu este clar care va fi reacţia Administraţiei Vladimir Putin la planurile Statelor Unite.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici