Steinmeier i-a criticat pe cei 47 de senatori republicani americani pentru scrisoarea către Iran

Ministrul german de Externe Frank-Walter Steinmeier, aflat într-o vizită de trei zile în Statele Unite, le-a reproşat celor 47 de senatori americani că scrisoarea pe care au adresat-o Teheranului a îngreunat şi mai mult negocierile în controversatul dosar nuclear iranian, relatează DPA.

137 afișări
Imaginea articolului Steinmeier i-a criticat pe cei 47 de senatori republicani americani pentru scrisoarea către Iran

Steinmeier i-a criticat pe cei 47 de senatori republicani americani pentru scrisoarea către Iran (Imagine: AP/Mediafax Foto)

Astfel, şeful diplomaţiei germane s-a alăturat criticilor pe care Casa Albe le-a formulat la adresa scrisorii deschise a republicanilor.

Negocierile cu Iranul erau şi aşa destul de dificile fără această depeşă, a subliniat Steinmeier.

În total, 47 de senatori republicani conservatori i-au avertizat luni pe liderii iranieni că orice acord în dosarul nuclear cu membrii comunităţii internaţionale ar putea să fie modificat sau neaplicat de către următorul preşedinte american sau Congres.

Casa Albă a criticat gestul, subliniind că se amestecă în negocierile cu Iranul.

Conservatorii republicani au arătat în document că Obama va părăsi Casa Albă în ianuarie 2017, pe când ei vor rămâne în posturi după această dată, şi că Senatul ratifică orice tratat cu o supermajoritate de două treimi.

Scrisoarea a fost publicată după ce premierul israelian Benjamin Netanyahu a susţinut un discurs în Congres, la invitaţia republicanilor, fără să anunţe Casa Albă, care a denunţat o încălcare a protocolului şi a avertizat că acesta se afla în campanie electorală.

Netanyahu a criticat dur negocierile dintre marile puteri şi Iran şi şi-a reiterat opoziţia faţă de orice acord care va permite Republicii islamice să păstreze vreun program nuclear.

Negocierile dintre Iran şi China, Franţa, Marea Britanie, Rusia şi Statele Unite (cei cinci membri permanenţi ai Consiliului de Securitate al ONU) plus Germania (G5+1) încearcă să ajungă la un acord prin care Teheranul să renunţe la activităţi nucleare sensibile cel puţin zece ani, în schimbul anulării sancţiunilor internaţionale care i-au fost impuse în cadrul crizei nucleare care durează de peste un deceniu.

Aceste negocieri au reprezentat un punct major pe agenda vizitei lui Steinmeier în Statele Unite. El s-a întâlnit miercuri cu secretarul de Stat John Kerry şi consiliera lui Obama în probleme de Securitate Naţională Susan Rice.

Steinmeier urma să viziteze vineri memorialul din Atlanta ridicat în memoria activistului pentru drepturi civice Martin Luther King Jr.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici