SUA amână o reuniune americano-rusă pe tema Siriei. Rusia regretă amânarea întâlnirii bilaterale

Statele Unite au amânat o reuniune prevăzută cu Rusia pe tema crizei siriene, a anunţat luni seara un oficial de rang înalt din cadrul Departamentul de Stat american, sub acoperirea anonimatului.

624 afișări
Imaginea articolului SUA amână o reuniune americano-rusă pe tema Siriei. Rusia regretă amânarea întâlnirii bilaterale

SUA amână o reuniune americano-rusă pe tema Siriei. Rusia regretă amânarea întâlnirii bilaterale (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Având în vedere consultările în curs pentru a aduce un răspuns adecvat atacurilor chimice din 21 august în Siria, am decis să amânăm întâlnirea subsecretarului (Wendy) Sherman şi ambasadorului (Robert) Ford cu o delegaţie rusă, care a fost prevăzută pentru această săptămână la Haga", a declarat acest oficial de rang înalt.

Cele două părţi vor analiza o reprogramare a acestei reuniuni, a afirmat el, insistând pe necesitatea "găsirii unei soluţii politice globale şi durabile la criza din Siria".

Rusia "regretă" că Statele Unite au decis să amâne o reuniune bilaterală privind Siria, a anunţat adjunctul ministrului rus de Externe, Ghennadi Gatilov.

"Este regretabil că partenerii noştri au decis să anuleze întâlnirea bilaterală între Rusia şi Statele Unite pentru a discuta despre problemele legate de convocarea unei conferinţe internaţionale privind Siria", a scris el pe contul său de Twitter.

"Elaborarea mecanismelor unei reglementări politice în Siria ar fi fost extrem de utilă chiar acum", în timp ce ameninţarea unei acţiuni armate planează asupra acestei ţări, a adăugat el.

Şeful diplomaţiei americane, John Kerry, a cărui ţară analizează opţiunile privind o eventuală intervenţie militară împotriva regimului sirian, a afirmat luni că folosirea armelor chimice în apropiere de Damasc, la 21 august, este "de necontestat".

Rusia, un aliat loial al regimului lui Bashar al-Assad, a avertizat în privinţa oricărei intervenţii militare fără aprobarea Consiliului de Securitate al ONU, apreciind că aceasta va fi "periculoasă" şi ar constitui o "încălcare a dreptului internaţional".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici