SUA încetează să mai transmită Rusiei date în cadrul tratatului privind armele convenţionale din Europa

Statele Unite au decis marţi să nu îşi mai respecte obligaţiile faţă de Rusia în termenii tratatului privind armele convenţionale din Europa (CFE), pe care Moscova l-a suspendat încă din 2007.

220 afișări
Imaginea articolului SUA încetează să mai transmită Rusiei date în cadrul tratatului privind armele convenţionale din Europa

Barack Obama şi Dmitri Medvedev (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"După patru ani fără ca Rusia să îl pună în aplicare şi după eforturi repetate (...) pentru salvarea tratatului, noi considerăm importantă luarea unor contramăsuri împotriva Rusiei", a explicat purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat, Victoria Nuland, comentând anunţul.

Potrivit purtătoarei de cuvânt, "mai mulţi aliaţi din cadrul NATO, dacă nu toţi, vor face acelaşi lucru", ceea ce înseamnă că tratatul va fi îngropat definitiv.

În consecinţă, Statele Unite nu vor mai accepta inspecţiile ruseşti la bazele sale în numele CFE. De asemenea, nu vor mai comunica Rusiei nici datele militare anuale prevăzute de tratat.

Acordul din 1990, care limitează efectivele şi echipamentele - tancuri, avioane, artilerie - de la Atlantic în Ural, prevedea schimburi de informaţii şi inspecţii reciproce. Negocierile privind actualizarea sa s-au împotmolit, chiar dacă Washingtonul afirmă că "uşa rămâne deschisă".

Politica de "reset"cu Rusia, lansată de preşedintele american Barack Obama "a permis progrese importante", a declarat Nuland marţi, citând în special noul tratat START de dezarmare strategică: "Dar redemararea ne permite şi să vorbim suficient de direct".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici