Video Summit NATO istoric în Marea Britanie - Preşedintele ucrainean: Un plan de armistiţiu va fi semnat vineri, la Minsk/ Rasmussen: Rusia "nu a făcut vreun gest pentru ca pacea să fie posibilă" - LIVE TEXT, FOTO, VIDEO

Summitul NATO s-a deschis, joi, la Newport (Marea Britanie) pe fondul tensiunilor cu Rusia, acuzată de agresiune militară în Ucraina. 60 de şefi de stat şi de Guvern discută despre criza ucraineană, dar şi despre alte crize, în special cea creată de gruparea Stat Islamic în Irak şi Siria, a cărei ameninţare este din ce în ce mai presantă. Preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko, a anunţat că un plan pentru un armistiţiu în estul separatist al Ucrainei urmează să fie semnat vineri, la Minsk, şi că NATO îi susţine pe membrii săi care sunt pregătiţi să furnizeze asistenţă militară Ucrainei.

4181 afișări

"Mâine, la Minsk, urmează să fie semnat un document care prevede etapele implementării unui plan de pace pentru Ucraina. Prevederea-cheie a acestui plan este un armistiţiu", a declarat Poroşenko joi, cu ocazia summitului NATO de la Newport.

Grupul de contact, format din reprezentanţi ai Kievului, Moscovei şi Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), va avea o reuniune vineri în capitala belarusă, la care vor participa şi rebelii proruşi din estul Ucrainei.

"Dacă întâlnirea are loc, voi da instrucţiuni Statului Major pentru o încetare bilaterală a focului", a asigurat preşedintele ucrainean.

Liderii separatiştilor proruşi au anunţat, la rândul lor, pe site-ul oficial, că sunt dispuşi să ordone vineri încetarea focului, în cazul unui acord la Minsk. Liderii autoproclamatelor republici de la Doneţk şi Lugansk "sunt dispuşi să ordone o încetare a focului vineri, începând cu ora 15.00 (15.00, ora României) dacă se va ajunge la un acord şi reprezentanţii Ucrainei semnează un plan de soluţionare politică" a crizei, au anunţat ei.

Separatiştii au propus propriul plan de pace în mai multe puncte, incluzând în special interzicerea, începând de vineri, de la ora 15.00, a zborurilor militare deasupra teritoriilor revendicate de autoproclamatele republici din Doneţk şi Lugansk.

Planul propune, printre altele, deschiderea unor culoare umanitare începând de duminică, ora 10.00, pentru a permite transferul refugiaţilor şi a unor echipamente umanitare spre oraşele Doneţk şi Lugansk, cu trenul.

Pe fondul unei posibile detensionări a situaţiei, mai multe explozii au avut loc joi în apropierea portului strategic ucrainean de la Mariupol, pe malul Mării Azov, au relatat jurnaliştii AFP, iar trupele ucrainene au anunţat că au loc confruntări cu blindate ale insurgenţilor. "Rezistăm, însă este foarte greu cu arme de foc în faţa blindatelor", a declarat Serghei, voluntar în cadrul batalionului Azov, susţinător al Kievului, aflat la un punct de control amplasat la ieşirea din partea de est a oraşului, unde a fost transportat unul dintre membrii batalionului, rănit în confruntări.

Armata ucraineană a afirmat că artileria rusă a deschis focul asupra poziţiilor ucrainene în apropiere de localitatea Bezymenne, situată la aproximativ 30 de kilometri est de Mariupol. 

Pe de altă parte, preşedintele Petro Poroşenko a afirmat că Alianţa Nord-Atlantică urmează s- adopte o declaraţie la finalul summitului de la Newport, în care Alianţa îşi anunţă susţinerea pentru statele membre dispuse să oferă asistenţă militară Kievului, o decizie ce riscă să provoace criticile Moscovei.

"În declaraţia sa, NATO va susţine măsurile bilaterale din partea statelor membre în vederea acordării de asistenţă tehnico-militară Ucrainei. Este exact ceea ce aşteptam", a declarat Poroşenko.

Preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat, miercuri, un plan de pace în şapte puncte pentru soluţionarea conflictului din Ucraina şi a reafirmat că Rusia nu este implicată în violenţele care au provocat aproximativ 2.600 de morţi în aproape cinci luni.

00:00 - NATO va oferi Ucrainei un ajutor de 15 milioane de euro, anunţă Rasmussen

Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a anunţat joi seara că Alianţa Nord-Atlantică va oferi autorităţilor de la Kiev un ajutor în valoare de 15 milioane de euro pentru reformele din domeniul Apărării, relatează agenţia rusă Itar-Tass, în pagina electronică.

22:00 - Rasmussen: Rusia "nu a făcut vreun gest pentru ca pacea să fie posibilă în Ucraina"

Secretarul general al NATO Anders Fogh Rasmussen a acuzat joi Rusia că "nu a făcut nici măcar un singur gest pentru ca pacea să fie posibilă în Ucraina", într-o conferinţă de presă susţinută la Newport, unde se desfăşoară lucrările Summitului Alianţei Nord-Atlantice, relatează AFP.

"Rusia luptă împotriva Ucrainei, în Ucraina. Trupele şi tancurile ruseşti atacă forţele ucrainene. Şi, deşi vorbeşte despre pace, Rusia nu a făcut nici măcar un singur gest pentru ca pacea să fie posibilă", a declarat Rasmussen la finalul unei reuniuni a Comisiei NATO-Ucraina.

22:00- Poroşenko, "prudent optimist" în legătură cu încheierea unui armistiţiu vineri

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko s-a declarat "prudent optimist" în legătură cu ajungerea la un armistiţiu în estul Ucrainei, în cursul unei reuniuni între beligeranţi prevăzute vineri la Minsk, relatează AFP.

21:20 Washingtonul pregăteşte noi sancţiuni vizând Moscova, în coordonare cu UE

Statele Unite pregătesc - în strânsă coordonare cu Uniunea Europeană (UE) - noi sancţiuni economice vizând Rusia, acuzată de agresiune asupra Ucrainei, a anunţat Casa Albă în prima zi a Summitului NATO de la Newport, în Ţara Galilor, relatează AFP.

"Statele Unite pregătesc noi sancţiuni. Lucrăm în coordonare cu europenii", a declarat Ben Rhodes, un consilier pentru Securitate Naţională al lui Barack Obama, într-o conferinţă telefonică.

"Dacă Rusia continuă să agreaveze situaţia (în Ucraina), suntem pregătiţi să exercităm o presiune şi mai mare", a adăugat el.

Rhodes nu a oferit detalii despre sancţiunile avute în vedere la Washington.

UE urmează să anunţe vineri după-amiaza o nouă serie de sancţiuni vizând Rusia, decise de către liderii europeni în urma unor informaţii despre participarea unor trupe ruseşti la confruntări armate, alături de rebeli proruşi, în estul Ucrainei.

Propunerile avansate de către Comisia Europeană (CE) prevăd aprofundarea sancţiunilor economice din faza trei decise la sfârşitul lui iulie şi care vizează accesul pe pieţe de capitaluri, apărarea, bunurile cu dublă folosinţă civilă şi militară şi tehnologii sensibile.

În total, numele a aproximativ 20 de personalităţi "provenind din cercurile puterii şi din anturajul" preşedintelui rus Vladimir Putin ar putea să fie înscrise pe lista cu persoane vizate de o blocare a averilor şi o interdicţie de a călători în UE, potrivit unei surse europene.

Uniunea ar putea să-l înscrie pe ministrul rus al Apărării Serghei Şoigu pe lista de persoane vizate de sancţiuni, pentru atingere adusă suveranităţii Ucrainei, au anunţat joi surse europene.

20:15 NATO îşi reafirmă angajamentul faţă de Afganistan

Liderii NATO şi-au reafirmat joi, la Summitul NATO din Ţara Galilor, angajamentul de a susţine Afganistanul şi i-au îndemnat pe cei doi candidaţi la preşedinţie să coopereze pentru a încheia acordurile de securitate necesare cât mai rapid posibil, anunţă organizaţia într-un comunicat.

Liderii statelor membrelor NATO şi ai ţărilor partenere în cadrul ISAF şi-au reafirmat pregătirea de a lansa o misiune necombatantă în Afganistan după 2014, prin care să ajute la formarea, consilierea şi asistarea forţelor afgane de securitate, îndemnând ca demersurile juridice necesare în acest sens să fie semnate "fără întârziere", se arată în document.

"Nu pot să subliniez suficient cât de important este acest lucru", a declarat secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice Anders Fogh Rasmussen, citat în comunicat. "Fără semnătură nu poate exista misiune. Planificarea noastră este completă, dar timpul este scurt", a insistat el.

"Misiunea Susţinere Hotărâtă post-2014" este unul dintre cei trei piloni ai angajamentului NATO pe temen lung în Afganistan, alături de o contribuţie pe termen lung de susţinere a Armatei Naţionale afgane şi de consolidarea pe termen lung a cooperării practice cu Afganistanul, precizează NATO în comunicat.

"Odată cu încheierea misiunii ISAF, în decembrie, vom schimba natura şi scopul implicării noastre în Afganistan", a anunţat secretarul general. "Însă angajamentul nostru va dura, deoarece stabilitatea în Afganistan înseamnă, de asemenea, securitate pentru noi", a subliniat Rasmussen.

Acest triplu angajament vizează să consolideze câştigurile obţinute în cei 13 ani de misiune ISAF, în special în dezvoltarea unor forţe de securitate puternice, profesioniste şi capabile, dar şi în domeniile educaţiei, sănătăţii, dezvoltării economice, drepturilor omului şi libertăţilor fundamentale, în special pentru femei, subliniază Alianţa Nord-Atlantică în document.

În cadrul întâlnirii, conducătorii ISAF au subliniat importanţa continuării susţinerii din partea comunităţii internaţionale şi a eforturilor susţinute de către Guvernul afgan mai ales în privinţa continuării consolidării responsabilităţii şi contribuţiei financiare, îmbunătăţirea guvernanţei şi statului de drept şi protejarea drepturilor omului pentru toţi.

Întâlnirea a oferit totodată posibilitatea de a aduce un omagiu membrilor forţelor afgane şi internaţionale care au servit în această ţară şi în alte operaţiuni NATO. "Este momentul potrivit să ne amintim ceea ce am sacrificat şi ceea ce am realizat", a declarat secretarul general citat în document. "Curajul, efortul şi sacrificiul lor au făcut naţiunile noastre mai sigure şi au îmbunătăţit securitatea globală", a adăugat Rasmussen.

La această reuniune au participat, de asemenea, ministrul afgan al Apărării Bismullah Khan Mohammadi, lideri din Japonia, state din Asia Centrală şi reprezentanţi-cheie din comunitatea internaţională, ONU şi Uniunea Europeană (UE).

18:40 Hollande: Nava Mistral, livrată Rusiei în cazul unui armistiţiu şi acord politic în Ucraina

Franţa va livra o navă de tip Mistral Rusiei, cu condiţia ca în estul Ucrainei să fie instaurat un armistiţiu şi ca la criză să fie găsită o "soluţie politică", a declarat joi preşedintele francez François Hollande la Newport, în Marea Britanie, relatează AFP.

"Care sunt condiţiile? Un armistiţiu şi o soluţie politică. Astăzi (joi), aceste condiţii nu sunt întrunite. Cum aş putea să livrez o navă care poate să fie mâine o navă de război, odată ce în Ucraina este criză?", a spus François Hollande după ce s-a întâlnit cu preşedintele ucrainean Petro Poroşenko.

"Imediat ce condiţiile sunt întrunite - este întru totul posibil în octombrie sau noiembrie -, navele vor putea să fie livrate", a adăugat Hollande, subliniind că acest contract în valoare de 1,2 miliarde de euro reprezintă "ore de muncă pentru şantierele Saint-Nazaire", în sud-vest.

Preşedintele francez, care s-a întâlnit cu Poroşenko în cursul Summitului NATO din Ţara Galilor, a dezminţit că a fost suspus unor presiuni din partea partenerilor săi occidentali pe tema livrării navelor către Moscova.

"Atunci când a izbucnit criza în Ucraina, eu am avertizat, am apreciat că nu pot fi impuse sancţiuni care să pună în discuţie contracte semnate, deci nu am fost supus niciunei presiuni de niciun fel şi din nicio parte", a dat e asigurări.

În plus Hollande a fost foarte prudent în ceea ce priveşte planul de ieşire din criză propus de către preşedintele rus Vladimir Putin. "Pentru moment nu există un armistiţiu, nu este încă hotărât unul, deci nu este credibil, deoarece nu se acţionează în vederea lui. Nu va exista un armistiţiu decât dacă este însoţit de un ansamblu de principii care să permită o soluţionare politică", a insistat Hollande.

"Situaţia din Ucraina este gravă deoarece, în acest moment, în ţară se desfăşoară operaţiuni militare", a adăugat el.

17:00 O dronă survolează permanent zona hotelului Celtic Manor unde se află în acest moment liderii celor 28 de state membre NATO, însoţiţi de 4000 de delegaţi. Mii de filtre de securitate blochează accesul terestru neautorizat, potrivit trimisului Gândul în Marea Britanie.


Dronă deasupra Celtic Manor // Foto: Anca Simina/ Gândul

16:00 - Preşedintele ucrainean s-a întâlnit cu liderii occidentali la Newport, înaintea summitului NATO

Preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko, şi liderii american, britanic, francez, german şi italian s-au întâlnit joi la Newport, în Marea Britanie, înainte de deschiderea oficială a summitului NATO.

15:15 - Rasmussen le cere liderilor afgani să semneze un acord privind prezenţa trupelor străine în ţară

Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, i-a îndemnat joi pe rivalii din scrutinul prezidenţial afgan, să semneze un acord privind prezenţa trupelor străine în ţară începând de anul viitor, în condiţiile în care Alianţa îşi va retrage trupele de luptă până în decembrie, relatează AFP.

"Nu trebuie să ne ascundem, timpul este limitat", a declarat Rasmussen, la sosirea la Newport, în Marea Britanie, unde va participa, alături de 60 de lideri ai Alianţei, la summitul NATO.

"Trebuie să ştim foarte rapid dacă aranjamentele de securitate necesare vor fi semnate de Guvernul afgan, deoarece este o condiţie prealabilă pentru prezenţa noastră în Afganistan după 2014", a adăugat el.

14:15 - Ponta: Toate instituţiile statului au o poziţie comună la Summit-ul NATO; e un caz fericit

Premierul Ponta a declarat că este un caz fericit faptul că toate instituţiile statului sunt de acord şi lucrează împreună pentru interesul naţional la Summit-ul NATO, unde România are o poziţie coordonată, spre deosebire de "cel mai nefericit caz" privind propunerea României de comisar european.

13:00 - Rasmussen: Planul de pace al lui Putin este contrazis de implicarea rusă în Ucraina

"Implicarea rusă în teren", în estul Ucrainei, generează îndoieli privind voinţa reală a Rusiei de a se ajunge la un armistiţiu, a declarat joi, la Newport, secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen.

11:50 - Preşedintele Băsescu a ajuns în Marea Britanie pentru a participa la summit-ul NATO

Preşedintele Traian Băsescu a ajuns, joi, la ora transmiterii acestei ştiri, în Marea Britanie, unde va participa la summit-ul NATO, pe agenda reuniunii aflându-se situaţia din Ucraina, dar şi misiunea Alianţei din Afganistan în anul 2015.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici