Summitul G7 | Germania şi Japonia spun că trebuie regândită relaţia cu Sudul Global şi cer reformarea Consiliului de Securitate al ONU

Japonia şi Germania spun că a venit timpul să fie regândit modul în care unele dintre cele mai puternice instituţii ale lumii, inclusiv Consiliul de Securitate al ONU, tratează ţările emergente.

12331 afișări
Imaginea articolului Summitul G7 | Germania şi Japonia spun că trebuie regândită relaţia cu Sudul Global şi cer reformarea Consiliului de Securitate al ONU

Sursa foto: PM's Office of Japan

Îndreptarea către aşa-numitul "Sud Global", termen ce face referire la unele ţări cu venituri mici şi medii, inclusiv India, a fost un punct central al summitului din acest an al Grupului celor şapte naţiuni puternic industrializate (G7) de la Hiroshima.

Interesul nu este doar altruist. Democraţiile bogate ale lumii privesc cu suspiciune la amprenta puternică a Chinei în ţările în curs de dezvoltare şi sunt îngrijorate de influenţa sa asupra lanţurilor de aprovizionare şi a mineralelor esenţiale. Unele dintre împrumuturile acordate de China au lăsat ţările în curs de dezvoltare "prinse în datorii", a declarat secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen.

Japonia şi Germania fac de ani de zile presiuni pentru o reformă a Consiliului de Securitate

Împreună cu Brazilia şi India, aceste ţări au făcut presiuni pentru a obţine locuri permanente. Acest efort a primit un nou impuls la G7, când premierul Japoniei, Fumio Kishida, şi preşedintele Braziliei, Luiz Inacio Lula da Silva, s-au întâlnit în marja summitului şi au convenit să lucreze pentru reforma Consiliului în calitate de membri nepermanenţi.

Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, a declarat că organizaţiile internaţionale trebuie să se schimbe, aşa cum s-a schimbat lumea.

"Orice ordine internaţională funcţională trebuie să reflecte caracterul multipolar al lumii", a declarat el luni, la Berlin. "Lumea uni- sau bipolară de ieri poate că a fost mai uşor de modelat, cel puţin pentru cei puternici", a adăugat el. "Dar nu mai este lumea în care trăim".

Statele G7 luptă să rămână relevante

Iniţiativa vine în contextul în care Japonia şi alţi membri ai G7 încearcă să implice Sudul Global, în timp ce naţiunile G7 se luptă să rămână relevante pe fondul creşterii influenţei chineze în ţările în curs de dezvoltare.

De asemenea, influenţa economică a G7 s-a redus. Economiile G7 reprezintă 29,9% din PIB-ul global în 2023, în scădere de la 50,7% în 1980, potrivit Fondului Monetar Internaţional.

Kishida din Japonia a declarat că rolul ţării sale este de a reduce decalajul dintre G7 şi Sudul global în domenii precum energia şi securitatea alimentară.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici