Tabloul sumbru al pandemiei de Covid-19 din India. De ce a apărut acum al doilea val: „Este ca un infern”

  • India a înregistrat miercuri un nou record de cazuri noi - 362.567.
  • Numărul deceselor a depăşit 200.000, cu 3.645 de morţi în ultimele 24 de ore, pentru prima dată de la începtul pandemiei.
  • Joe Biden s-a angajat să trimită vaccinuri AstraZeneca în India.
4382 afișări
Imaginea articolului Tabloul sumbru al pandemiei de Covid-19 din India. De ce a apărut acum al doilea val: „Este ca un infern”

Foto: Profimedia / India: Crematoriu în aer liber

Spitale care încearcă cu disperare să găsească oxigen, oameni care aşteaptă ambulanţele care nu ajung niciodată, crematoriile care nu mai au locuri pentru incinerarea decedaţilor. Acesta este tabloul sumbru al pandemiei de Covid din India. 
 
Dacă în primul val, India a ţinut situaţia sub control, acum înregistrează record după record la numărul infectărilor şi al deceselor zilnice.
 
Miercuri, India a înregistrat 362.567 de cazuri noi, iar numărul deceselor a depăşit 200.000, cu 3.645 de morţi în ultimele 24 de ore, pentru prima dată de la începtul pandemiei, notează Deutsche Welle.
 
"Este ca un infern. Va arde orice va atinge", a spus dr. Shuchin Bajaj, fondatorul şi directorul Ujala Cygnus Hospitals, despre noul val al pandemiei.
 

De ce a ajuns India în această situaţie?

Potrivit experţilor, sunt mai mulţi factori care au dus la această explozie de cazuri.
 
Deşi este unul dintre cei mai mari producători de vaccinuri din lume, India nu are stocuri suficiente pentru a-şi inocula propria populaţie.
 
Guvernul a fost criticat pentru lentoarea cu care a distribuit vaccinurile, în timp ce variantele considerate a fi mai transmisibile s-au răspândit în întreaga ţară.
 
Pe lângă variantele întâlnite pentru prima dată în Brazilia, Africa de Sud şi Marea Britanie, în India s-a găsit şi o altă mutaţie.
 
„Se pare că această variantă are potenţialul de a se ataşa mai uşor de celulele umane. Evident, acest lucru duce la infectarea mai multor persoane şi la spitalizare," a declarat Tarik Jasarevic, purtătorul de cuvânt al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.
 

India nu a luat în serios primul val al pandemiei de coronavirus

India a reuşit să păstreze la un nivel scăzut numărul cazurilor de coronavirus în primul val.
 
„Ceea ce am văzut în India este în mod clar rezultatul faptului că oamenii au lăsat garda jos," a afirmat Udaya Regmi, responsabilul pentru Asia de Sud al Federaţiei Internaţionale a Societăţilor de Cruce Roşie şi Semilună Roşie.
 
„La un moment dat, primul val a fost aproape sub control şi oamenii au încetat, în timp, să păstreze măsurile de bază pentru salvarea vieţii, precum purtarea unei măşti"
 
Această mulţumire nu a fost alimentată doar de oboseala pandemică, potrivit virologului Vineeta Bal.
 
Liderii politici şi religioşi au minimizat public severitatea pandemiei şi au solicitat adunări în masă, având şi ei o vină în acest sens.
 
În ciuda creşterii numărului de cazuri, guvernul a permis sutelor de mii de credincioşi hinduşi să participe la Kumbh Mela, cel mai mare eveniment religios din ţară.
 
De asemenea, a continuat să organizeze mitinguri politice cu foarte multă lume în timpul alegerilor de stat, aşa cum a făcut partidul de guvernământ BJP.
 
La un astfel de eveniment din statul Bengalului de Vest, prim-ministrul Narendra Modi a mulţumit mulţimii, spunând că „nu a mai văzut până atunci atât de multă lume la un miting”.
 
„Toate acestea au transmis un mesaj comun că nu contează dacă păstrezi distanţa sau porţi o mască”, a declarat Bal, care lucrează la Institutul Naţional de Imunologie. „Această delăsare s-a întors împotriva noastră”.
 

Cum ar putea ieşi India din criză 

Multe ţări încearcă acum să ajute India. Germania, Franţa, UE, Marea Britanie, SUA, Arabia Saudită şi Pakistan au promis ajutor, primele ventilatoare şi concentratoare de oxigen sosind marţi.
 
Preşedintele SUA, Joe Biden, s-a angajat să trimită vaccinuri AstraZeneca. Guvernul indian a declarat că va începe pe 1 mai campania de vaccinare pentru toţi adulţii.
 
Între timp, la faţa locului, centrele comunitare şi organizaţiile umanitare oferă măşti şi încearcă să combată dezinformarea. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici