Taiwan, ziua 4. Comunitatea internaţională condamnă acţiunile militare ale Chinei / Pelosi este în Japonia în timp ce tensiunile se amplifică în regiune / China anunţă sancţiuni împotriva lui Pelosi din cauza vizitei în Taiwan / SUA îl convoacă pe ambasadorul chinez la Casa Albă / Un francez, de partea Beijingului / Lavrov şi Wang l-au sfidat pe japonez

  • Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg îndeamnă China la calm, după ce a reacţionat exagerat ca urmare a vizitei preşedintelui Camerei Reprezentanţilor SUA în Taiwan
  • Exerciţiile militare chineze şi-au extins raza de acţiune după ce mai multe rachete au aterizat în apele japoneze
  • SUA condamnă acţiunile nesăbuite ale Chinei, în contextul în care vizita oficialului american nu schimba statutul Taiwanului, aşa cum insinuează Beijingul
  • Ministerul Apărării din Taiwan este pregătit să acţioneze în caz de agresiune
  • China anunţă sancţiuni împotriva lui Pelosi din cauza vizitei în Taiwan
  • SUA îl convoacă pe ambasadorul chinez la Casa Albă pentru reproşuri
26145 afișări
Imaginea articolului Taiwan, ziua 4. Comunitatea internaţională condamnă acţiunile militare ale Chinei / Pelosi este în Japonia în timp ce tensiunile se amplifică în regiune / China anunţă sancţiuni împotriva lui Pelosi din cauza vizitei în Taiwan / SUA îl convoacă pe ambasadorul chinez la Casa Albă / Un francez, de partea Beijingului / Lavrov şi Wang l-au sfidat pe japonez

UPDATE 23:10 

Decizia Chinei de a suspenda discuţiile bilaterale privind schimbările climatice cu Statele Unite nu pedepseşte Washingtonul, „pedepseşte lumea”, a declarat vineri trimisul special al SUA pentru schimbările climatice, John Kerry.

„Nici o ţară nu ar trebui să reţină progresul în problemele transnaţionale existenţiale din cauza diferenţelor bilaterale”, a spus fostul secretar de stat al SUA, care este în prezent principalul diplomat în domeniul climei al administraţiei Biden.

UPDATE 23:00 Casa Albă: Sancţiuni nejustificate împotriva lui Pelosi

„Statele Unite condamnă sancţiunile Chinei împotriva preşedintelui Camerei, Nancy Pelosi, considerându-le total nejustificate”, a declarat purtătorul de cuvânt al securităţii naţionale a Casei Albe, John Kirby.

UPDATE 22:00 Washington: Canalele militare cu China nu sunt toate închise

În ciuda anunţului guvernului chinez că a suspendat orice dosar de cooperare în domeniul apărării cu Statele Unite, purtătorul de cuvânt al securităţii naţionale a Casei Albe, John Kirby, a asigurat că nu toate canalele militare cu Beijingul au fost blocate.

UPDATE 21:00 Bilanţul Taipeiului: 49 de piloţi au zburat dincolo de linia mediană

49 de avioane ale Chinei au zburat şi au trecut astăzi de partea de est a liniei mediane a strâmtorii Taiwan, este bilanţul furnizat de Ministerul Apărării din Taipei, în doua zi de exerciţii militare în jurul insulei Armatei Populare de Eliberare. Printre avioanele care au trecut „linia” sunt 6 J-11, 10 J-16 şi 24 de SU-30.

UPDATE 20:00 Riposta Taiwanului

UPDATE 18:00 Beijing: Peste 100 de avioane şi 10 nave implicate în exerciţii

Noi exerciţii chineze în zona Taiwan. Pe coasta chineză, turiştii s-au adunat pentru a încerca să arunce o privire asupra aeronavelor militare care efectuează exerciţii deasupra capetelor. Avioane de vânătoare au fost observate în timp ce turiştii făceau fotografii cu avioane peste strâmtoarea Taiwan, de pe insula Pingtan, un loc pitoresc popular din provincia Fujian. China a declarat că peste 100 de avioane de război şi 10 nave de război au luat parte la exerciţii militare în jurul Taiwanului, în ultimele două zile.

UPDATE 17:30 Blinken: „Escaladare fără precedent, va destabiliza zona”

Secretarul de stat american Antony Blinken a vorbit despre Taiwan: „De la Beijing, o escaladare semnificativă, capabilă să destabilizeze o întreagă regiune. China a ales să reacţioneze exagerat şi să folosească vizita preşedintelui Pelosi ca pretext pentru a spori activitatea militară provocatoare în şi în jurul strâmtorii Taiwan”.

UPDATE 17:00 Tensiuni la Summit-ul Asean: Lavrov şi Wang au părăsit sesiunea, când a vorbiteşte colegul japonez

China şi Rusia au părăsit sesiunea ASEAN (summit-ul Asociaţiei Naţiunilor din Asia de Sud-Est) tocmai când ministrul de externe japonez a început să vorbească.

Colegii Serghei Lavrov şi Wang Yi au părăsit sala când a intervenit Yoshimasa Hayashi, alimentând şi mai mult tensiunile diplomatice şi militare legate de zona Taiwanului, precum şi ţările implicate în criză, blocul occidental pe de o parte şi Rusia-China pe de altă parte. 

Wang anulase cu o zi înainte o întâlnire cu reprezentantul Japoniei în Cambodgia. Beijingul a atribuit decizia unei declaraţii G7 prin care îl îndeamnă să rezolve în mod paşnic tensiunea din Taiwan.

UPDATE 16:30 Sancţiuni împotriva lui Pelosi de la Beijing

Guvernul chinez a anunţat că intenţionează să o sancţioneze pe Nancy Pelosi şi pe familia ei după vizita în Taiwan.

Momentan, nu a fost specificat tipul de sancţiuni, dar pentru alte cazuri diplomatice similare, care au avut loc în trecut, sancţiunile au vizat în principal libertatea de circulaţie şi de călătorie, China împiedicând subiecţii afectaţi să intre pe teritoriul său, în Hong Kong şi Macao.

UPDATE 16:20 Mélenchon, despre vizita lui Pelosi: O provocare

Vizita în Taiwan a preşedintelui Camerei Reprezentanţilor SUA reprezintă pentru Jean-Luc Mélenchon, liderul partidului francez de stânga „La France Insoumise”, o „provocare a Statelor Unite”.

El a adăugat apoi că „există o singură China şi că” chinezii vor rezolva problema între ei. Nu există nicio altă cale rezonabilă posibilă”, a adăugat el. Ambasada Chinei la Paris i-a mulţumit printr-un tweet.

UPDATE 16:00 China se pregăteşte pentru „economia de război”

China cumpără (şi stochează) metale şi cereale. Paee a fi o strategie de „economia de război”. Criza din Taiwan, cu vizita de stat a Preşedintelui Camerei, Nancy Pelosi, marcată drept o provocare de către Beijing, declanşează încă un scurtcircuit cu Washingtonul. O relaţie deja sever testată de îndatoriri reciproce şi interdicţii de utilizare a echipamentelor de telecomunicaţii.

UPDATE 15:30 Ministrul chinez: „Taiwanul este o chestiune de suveranitate, nu de democraţie”

Esenţa afacerii Taiwan „nu este o problemă democratică, ci o problemă importantă de principiu privind suveranitatea şi integritatea teritorială a Chinei”, este răspunsul ministrului chinez de externe la criticile din partea SUA şi a ţărilor occidentale pentru reacţia Beijingului la vizita lui Nancy Pelosi la Taipei. Situaţia actuală „a fost cauzată în întregime de Pelosi şi de politicienii americani”.

China anunţă opt contramăsuri ca răspuns la vizita lui Pelosi în Taiwan:

 

1. Anularea discuţiilor dintre comandanţii teatrelor din China-SUA.

2. Anularea discuţiilor de coordonare a politicii de apărare dintre China şi SUA (DPCT).

3. Anularea reuniunilor Acordului Consultativ Maritim Militar China-SUA (MMCA).

4. Suspendarea cooperării China-SUA privind repatrierea imigranţilor ilegali.

5. Suspendarea cooperării China-SUA în materie de asistenţă juridică în materie penală.

6. Suspendarea cooperării China-SUA împotriva crimelor transnaţionale.

7. Suspendarea cooperării China-SUA împotriva narcotice.

8. Suspendarea discuţiilor China-SUA privind schimbările climatice.

 

ASEAN/ China si Rusia ies din sală 

Reuters prezintă un raport care sugerează că tensiunile la reuniunea miniştrilor de externe găzduită de blocul regional ASEAN din Asia de Sud-Est au continuat.

Pe lângă statele membre, omologii din Statele Unite, China , Rusia, Japonia şi Australia au fost cu toţii acolo.

Se pare că ministrul chinez de Externe Wang Yi şi ministrul rus de Externe Serghei Lavrov au părăsit astăzi o şedinţă când omologul lor japonez Yoshimasa Hayashi a vorbit.

Wang a anulat o întâlnire cu reprezentantul Japoniei în Cambodgia cu o zi mai devreme, China invocând nemulţumirea faţă de o declaraţie a G7 care o îndemna să rezolve în mod paşnic tensiunile legate de Taiwan .

 

UPDATE 12:00 -SUA îl convoacă pe ambasadorul chinez la Casa Albă pentru reproşuri

Washington Post transmite că ambasadorul Chinei în SUA a fost convocat la Casa Albă.

Yasmeen Abutaleb scrie:
 
"După acţiunile Chinei din cursul nopţii, l-am convocat pe ambasadorul Qin Gang la Casa Albă pentru a face demersuri în legătură cu acţiunile provocatoare ale RPC", a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, John Kirby, într-o declaraţie furnizată Washington Post.
 
"Am condamnat acţiunile militare ale RPC, care sunt iresponsabile şi în contradicţie cu obiectivul nostru de lungă durată de a menţine pacea şi stabilitatea în strâmtoarea Taiwan". Un demers este un protest depus pe canale diplomatice.
 
Ieri, Washington Post a publicat un articol de opinie scris de ambasador, în care a prezentat punctul de vedere al Chinei cu privire la escaladarea disputei. În articolul intitulat "De ce se opune China vizitei lui Pelosi în Taiwan", Qin Gang a scris:  

Taiwanul a fost o parte inseparabilă a teritoriului Chinei timp de 1.800 de ani 

 
Când China şi Statele Unite au stabilit relaţii diplomatice la 1 ianuarie 1979, Statele Unite au recunoscut în comunicatul comun cu China că guvernul Republicii Populare Chineze este singurul guvern legal al Chinei. Au trecut patru decenii de atunci, iar Statele Unite s-au angajat de mult timp să nu dezvolte relaţii oficiale cu Taiwanul.
 
În ordinea succesiunii, preşedintele Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi, este al treilea cel mai înalt oficial din guvernul SUA. Călătorind cu un avion militar, Pelosi a efectuat săptămâna aceasta o "vizită oficială în Taiwan" de profil înalt, aşa cum a descris-o biroul său în declaraţia de sosire, şi a primit un tratament de protocol complet din partea autorităţilor Partidului Democrat Progresist din Taiwan, care nu fac un secret din urmărirea independenţei în platforma partidului lor. O astfel de vizită a încălcat în mod deschis angajamentul Americii de a nu dezvolta relaţii oficiale cu Taiwanul.
 
Această poziţie este contestată. Ieri, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că China nu are niciun motiv să reacţioneze exagerat, deoarece "SUA şi alţi aliaţi ai NATO au efectuat vizite cu oficiali de rang înalt în Taiwan în mod regulat de-a lungul anilor".
În 4 august, la un dineu diplomatic la care au participat miniştrii de externe ai Statelor Unite, Japoniei şi Rusiei, ministrul chinez de externe Wang Yi a plecat mai devreme la scurt timp după sosire. China nu a dat nicio explicaţie.

 

UPDATE 11:00-China anunţă sancţiuni împotriva lui Pelosi din cauza vizitei în Taiwan

Guvernul Chinei a anunţat sancţiuni împotriva lui Nancy Pelosi şi a rudelor sale directe, ca răspuns la "acţiunile vicioase şi provocatoare" prin plecarea în Taiwan, a anunţat presa de stat

Potrivit CGTN, Pelosi a insistat să meargă în Taiwan fără să ţină cont de preocupările serioase şi de opoziţia fermă a Chinei, interferând grav în afacerile interne ale Chinei, subminând grav suveranitatea şi integritatea teritorială a Chinei, călcând în picioare grav principiul "o singură Chină" şi ameninţând grav pacea şi stabilitatea strâmtorii Taiwan. Ca răspuns la acţiunile vicioase şi provocatoare ale lui Pelosi, China a decis să impună sancţiuni împotriva lui Pelosi şi a familiei sale apropiate, în conformitate cu legile relevante ale Republicii Populare Chineze.

China nu a specificat încă sancţiunile în mod public.

 

UPDATE 04:00 Su Tseng-chang: Vecinul diabolic al Taiwanului îşi arată puterea la uşa noastră

„China distruge în mod arbitrar calea navigabilă cea mai frecvent utilizată din lume cu exerciţii militare”, a declarat premierul taiwanez Su Tseng-chang.
 
Acţiunile Chinei sunt condamnate de ţările vecine şi de lume.

UPDATE 03:00

Portavionul USS Ronald Reagan al marinei americane s-a retras după ce armata Beijingului a stabilit un poligon de tragere în estul Taiwanului.

UPDATE 02:00 Fostul ambasador chinez în Marea Britanie, Liu Xiaoming, acuză ţările G7 de inacţiune

„Dacă ţărilor G7 le pasă cu adevărat de pace şi stabilitate în strâmtoarea Taiwan, ar fi trebuit să îndemne SUA mai devreme să nu facă o provocare atât de periculoasă, nesăbuită şi iresponsabilă împotriva Chinei. Înainte de vizita lui Pelosi, acele ţări au tăcut”, a comentat Liu pe Twitter.

UPDATE 01:00 Statele Unite avertizează China: Orice greşeală poate duce la conflict

Statele Unite au condamnat lansarea de către China a 11 rachete balistice în jurul Taiwanului în timpul exerciţiilor militare majore ca o reacţie exagerată la vizita lui Nancy Pelosi pe insulă. Washingtonul a cerut Beijingului să reducă imediat tensiunile.

„China a ales să reacţioneze exagerat şi să folosească vizita reprezentantului nostru drept pretext pentru a-şi creşte activitatea militară în regiune. Orice acţiune nesăbuită poate duce la conflict. Facem un apel la calm din partea administraţiei de la Beijing”, a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, John Kirby.

UPDATE 00:00 Premierul Japoniei: Rachetele chinezeşti atentează la securitatea noastră naţională

Prim-ministrul japonez Fumio Kishida a condamnat lansarea de rachete balistice de către China, după ce cinci dintre acestea au căzut în zona economică exclusivă a Japoniei în timpul exerciţiilor militare desfăşurate în jurul Taiwanului.

Kishida este îngrijorat de evoluţia evenimentelor şi afirmă că astfel de acţiuni reprezintă „o problemă gravă care afectează securitatea noastră naţională şi siguranţa cetăţenilor noştri”.

Rezumatul zilei

  • China iniţiază exerciţii militare de proporţii în strâmtoarea Taiwan după vizita preşedintelui Camerei Reprezentanţilor SUA, Nancy Pelosi, în Taiwan
  • China acuză SUA de incitare la conflict prin schimbarea statutului insulei
  • Rachete lansate de chinezi în cadrul exerciţiilor de intimidare au aterizat în apele japoneze
  • Comunitatea internaţională a condamnat acţiunile Beijingului pe care le-a clasificat drept exacerbate
  • Administraţia de la Taipei susţine că armata sa îşi va apăra suveranitatea teritorială în caz de atac

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici