Tensiuni în Marea Britanie: Volumul exporturilor din porturile britanice către UE a scăzut cu 68% luna trecută, comparativ cu ianuarie 2020

Volumul exporturilor care trec prin porturile britanice către UE a scăzut cu 68% luna trecută comparativ cu ianuarie anul trecut, în mare parte ca urmare a problemelor cauzate de Brexit, relatează The Guardian.

15526 afișări
Imaginea articolului Tensiuni în Marea Britanie: Volumul exporturilor din porturile britanice către UE a scăzut cu 68% luna trecută, comparativ cu ianuarie 2020

Tensiuni în Marea Britanie: Volumul exporturilor din porturile britanice către UE a scăzut cu 68% luna trecută, comparativ cu ianuarie 2020

Volumul exporturilor care trec prin porturile britanice către UE a scăzut cu 68% luna trecută comparativ cu ianuarie anul trecut, în mare parte ca urmare a problemelor cauzate de Brexit, relatează The Guardian.

Scăderea dramatică a volumului de trafic transportat pe feriboturi şi prin tunelul din Canalul Mânecii a fost raportată guvernului de către Asociaţia rutieră de transport, după un sondaj realizat de membrii săi internaţionali. Într-o scrisoare din 1 februarie, directorul executiv al RHA, Richard Burnett, l-a informat pe Michael Gove, responsabilul de coordonarea Cabinetului britanic, că a avertizat cu privire la situaţia exporturilor însă a fost ignorat.

Richard Burnett spune că a precizat de-a lungul anului trecut că este urgentă necesitatea creşterii numărului de agenţi vamali pentru a ajuta firmele care se confruntă cu munţi de acte suplimentare ca urmare a Brexitului.

Burnett a declarat pentru The Guardian că, pe lângă scăderea exporturilor de 68%, aproximativ 65% -75% din vehiculele care vin din UE se întorc goale, deoarece nu existau mărfuri cu care să se întoarcă pentru că unele companii britanice au oprit temporar sau definitiv exporturile către UE.

Potrivit registrelor Camerei Comunelor, exporturile Marii Britanii către UE au fost de 294 miliarde de lire sterline în 2019 (43% din totalul exporturilor din Marea Britanie), în timp ce importurile din Marea Britanie din UE au fost de 374 miliarde de lire sterline (52% din total). Majoritatea covârşitoare a exporturilor către UE din Marea Britanie trec prin porturi mai degrabă decât pe cale aeriană.

Situaţia poate deveni şi mai gravă în momentul în care în iulie Marea Britanie ar urma să introducă controalele complete la graniţă. Ca parte a aranjamentelor Brexit, guvernul britanic a decis să ofere o perioadă de graţie de şase luni, dar transportatorii spun că timpul trece fără să fie luate măsuri.

Experţii în comerţ  spun că o parte din motivul scăderii accentuate a exporturilor este şi pandemia, dar Brexitului joacă un rol major.

În ultimele săptămâni, sute de companii britanice au decis fie să oprească exporturile către UE, fie să înfiinţeze depozite sau filiale în UE, astfel încât să poată distribui mărfurile mai uşor.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici