Trump în Varşovia: SUA conlucrează cu Polonia pentru a combate "comportamentul destabilizator" al Rusiei/ În discursul public, a cerut Rusiei să renunţe la susţinerea regimurilor ostile, precum Siria şi Iran

Preşedintele american Donald Trump a declarat joi că Statele Unite cooperează cu Polonia pentru a combate "comportamentul destabilizator" al Rusiei şi a cerut din nou statelor membre NATO să-şi îndeplinească obligaţiile financiare faţă de organizaţia de securitate, informează The Associated Press, Reuters, CNN.

599 afișări
Imaginea articolului Trump în Varşovia: SUA conlucrează cu Polonia pentru a combate "comportamentul destabilizator" al Rusiei/ În discursul public, a cerut Rusiei să renunţe la susţinerea regimurilor ostile, precum Siria şi Iran

Donald Trump:SUA conlucrează cu Polonia pentru a combate "comportamentul destabilizator" al Rusiei (Imagine: Hepta)

Donald Trump a cerut Rusiei să renunţe la susţinerea regimurilor ostile, precum Siria şi Iran

Preşedintele american Donald Trump a declarat, joi, în cadrul discursului public susţinut la Varşovia, că Rusia trebuie să renunţe la susţinerea "regimurilor ostile", precum Siria şi Iran, şi să nu mai aibă activităţi destabilizatoare în Ucraina, relatează site-ul agenţiei The Associated Press.

Referindu-se în mod indirect şi la situaţia din Crimeea, Trump a cerut Rusiei să se alăture "comunităţii naţiunilor responsabile în lupta împotriva inamicilor comuni şi pentru apărarea civilizaţiei".

Declaraţiile preşedintelui american vin cu o zi înainte de întrevederea cu omologul său rus, Vladimir Putin, în cadrul summitului G20 de la Hamburg. Rusia a anexat peninsula Crimeea în 2014, acţiune care nu a fost recunoscută de Statele Unite.

Adresându-se miilor de polonezi adunaţi în piaţa Krasinski din Varşovia, Donald Trump a precizat că Europa se confruntă cu ameninţări noi, după depăşirea perioadei comunismului.

"Occidentul se luptă acum cu noi ameninţări cumplite. Fără îndoială că aceste ameninţări există. Statele Unite şi aliaţii europeni au suferit multe acte de terorism. Dar le vom confrunta şi vom învinge. Grupări extremiste, terorişti islamişti radicali, ameninţă modul de viaţă al statelor din Vest. Trebuie să fim uniţi împotriva acestor duşmani şi să-i deposedăm de teritorii, finanţare şi orice formă de susţinere ideologică. În timp ce vom primi mereu noi cetăţeni care împărtăşesc valorile noastre, graniţele noastre vor fi mereu închise pentru orice tip de terorism şi extremism", a spus Trump.

Liderul de la Casa Albă a accentuat lupta împotriva extremismului, pentru a motiva indirect necesitatea unei interdicţii de călătorie pentru cetăţeni din anumite ţări. În acest sens, Trump a comparat eforturile pentru a combate terorismul cu rezistenţa Poloniei în faţa Germaniei naziste şi a Uniunii Sovietice, îndemnând "să luptăm precum polonezii".

Preşedintele american a lăudat Polonia pentru "îndeplinirea obligaţiilor financiare" ca membru NATO.

În cursul conferinţei de presă cu omologul său polonez, Andrzej Duda, preşedintele Trump a menţionat şi recentul test balistic efectuat de Coreea de Nord, afirmând că autorităţile de la Phenian "se comportă într-o manieră foarte, foarte periculoasă" şi avertizând că "ceva va trebui făcut în acest sens".

Întrebat în legătură cu posibilitatea unei acţiuni militare împotriva Coreei de Nord, Donald Trump a declarat că are la dispoziţie "câteva lucruri destul de severe", fără a oferi mai multe detalii.

Preşedintele american a felicitat Polonia şi pentru sprijinul acordat de această ţară luptei împotriva militanţilor reţelei teroriste Stat Islamic.

Trump a declarat că forţele armate polonze ajută la pregătirea trupelor speciale irakiene şi efectuează misiuni de recunoaştere.

Preşedintele SUA a mai declarat că Polonia găzduieşte 5.000 de trupe americane care au rolul de a descuraja comportamentul destabilizator al Rusiei.

În cadrul summitului Iniţiativei celor Trei Mări, Donald Trump a făgăduit că Statele Unite nu se vor folosi niciodată de exporturile de gaze naturale pentru a pune presiune asupra statelor din Europa Centrală şi de Est. Liderul american a adăugat că Washingtonul nu va permite altor ţări să constrângă statele din această regiune.

Aflat în vizită la Varşovia, Trump şi-a exprimat şi speranţa că Statele Unite vor exporta mai mult gaze naturale în Polonia.

Polonia a primit luna trecută o primă încărcătură de gaz natural lichefiat din Statele Unite.

Rusia a folosit în trecut exporturile de gaze şi petrol ca un instrument de constrângere a statelor din această zonă, potrivit The Associated Press.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici