Trupele germane s-au întors în Bosnia după 10 ani din cauza instabilităţii politice din Balcanii de Vest

Germania a dislocat trupe în cadrul misiunii de menţinere a păcii a UE în Bosnia, pentru prima dată în ultimul deceniu, în timp ce cresc îngrijorările legate de instabilitatea provocată de războiul din Ucraina care se extinde în Balcanii de Vest.

1254 afișări
Imaginea articolului Trupele germane s-au întors în Bosnia după 10 ani din cauza instabilităţii politice din Balcanii de Vest

Marţi, primele trupe germane care s-au întors în ţară au fost salutate în cadrul unei ceremonii la sediul din Sarajevo al forţei EUFOR, care a marcat începutul misiunii lor, a declarat un purtător de cuvânt militar german, citat de Reuters.

Germania va disloca în total aproximativ 30 de soldaţi în Bosnia până la jumătatea lunii septembrie, revenind la forţele de la sfârşitul anului 2012.

Bosnia se află la sute de kilometri de luptele din Ucraina, dar se confruntă cu o mişcare separatistă sârbă bosniacă tot mai asertivă, despre care analiştii spun că are cel puţin un sprijin tacit din partea Moscovei.

NATO şi înalţi oficiali ai UE au avertizat că instabilitatea provocată de războiul din Ucraina s-ar putea extinde în Balcanii de Vest.

La doar câteva zile după invazia Rusiei în Ucraina, UE a decis să dubleze aproape de două ori dimensiunea forţei sale de menţinere a păcii EUFOR, de la 600 de soldaţi la 1.100, trimiţând rezerve pentru a stăvili potenţiala instabilitate.

Liderul separatist sârb bosniac Milorad Dodik, care a creat cea mai gravă criză politică din Bosnia de la război încoace, destabilizând instituţii-cheie ale statului, a declarat că trupele germane nu sunt binevenite, făcând referire la rolul Germaniei în cel de-al Doilea Război Mondial.

Actualul mandat al EUFOR expiră în noiembrie, iar Consiliul de Securitate al ONU este cel care trebuie să decidă asupra prelungirii acestuia cu încă un an. Dar cresc îngrijorările că Moscova şi-ar putea folosi dreptul de veto pentru a împiedica un acord.

EUFOR a înlocuit trupele de menţinere a păcii ale NATO în Bosnia în 2004.

Trupele europene au rolul de a stabiliza ţara după ce sârbii, croaţii şi bosniacii din Bosnia au purtat un război pentru teritoriu în anii 1990, în care au murit 100 000 de persoane.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici