"Turbina funcţionează". Olaf Scholz s-a fotografiat cu piesa pentru Nord Stream 1 pentru a arăta că Rusia şi Gazprom mint

Cancelarul german Olaf Scholz a inspectat o turbină mecanică aflată în centrul unei dispute privind gazele naturale şi a declarat miercuri că "nu există probleme" cu această piesă, în afară de informaţiile furnizate de compania de gaz controlată de stat din Rusia.

9244 afișări
Imaginea articolului "Turbina funcţionează". Olaf Scholz s-a fotografiat cu piesa pentru Nord Stream 1 pentru a arăta că Rusia şi Gazprom mint

Gigantul energetic rus Gazprom a înjumătăţit săptămâna trecută cantitatea de gaze naturale care circulă prin gazoductul Nord Stream 1 la 20% din capacitate, invocând întârzieri în ceea ce priveşte repararea şi livrarea turbinei. Dar Scholz a insistat că piesa necesară este gata să fie trimisă în Rusia în orice moment, informează agenţia The Associated Press.

La începutul acestui an, partenerul german Siemens Energy a trimis turbina în Canada pentru o revizie. Guvernul german afirmă că piesa finalizată trebuia să fie instalată în septembrie şi susţine că Moscova foloseşte explicaţii tehnice înşelătoare într-o manevră politică şi pentru a creşte preţul gazelor.

Turbina este acum depozitată la o instalaţie Siemens Energy din oraşul Mulheim an der Ruhr, situat în vestul Germaniei.

"Instalarea sa poate fi făcută imediat", a declarat Scholz în timp ce se afla în faţa maşinăriei de mari dimensiuni. "Este aici. Este gata de plecare. Şi, apropo, în lumea în care trăim astăzi, este un lucru foarte simplu să o transportăm. Este doar o chestiune de a spune: <Vă rog să o trimiteţi>".

"Această turbină funcţionează", a spus el. "Nu există nimic care să stea în calea transportării ei pe teritoriul Rusiei, în afară de faptul că beneficiarii ruşi trebuie să spună că doresc să aibă turbina şi să dea informaţiile necesare pentru transportul vamal în Rusia", a continuat cancelarul. "Toate celelalte autorizaţii sunt acolo, asta este valabil pentru autorizaţia din Germania, autorizaţia din partea Uniunii Europene, din partea Regatului Unit, din partea Canadei. Nu există probleme".

Gazprom a declarat în repetate rânduri că a făcut presiuni asupra Siemens Energy pentru documente şi clarificări şi a declarat în urmă cu o săptămână că nu este mulţumită de documentele primite.

Reducerile repetate ale Gazprom la livrările de gaz au generat temeri că Rusia ar putea întrerupe livrările pentru a încerca să obţină o influenţă politică asupra Europei, care a impus sancţiuni de amploare împotriva Rusiei din cauza războiului din Ucraina.

Scholz a precizat că sancţiunile UE nu se aplică gazului utilizat pentru alimentarea industriei, încălzirea locuinţelor şi generarea de electricitate.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici