TURISM MACABRU la locul naufragiului Costa Concordia: Sute de oameni merg pe insulă pentru a fotografia vasul - GALERIE FOTO

Carcasa navei Concordia, care a eşuat ca o balenă enormă la câteva zeci de metri de ţărm, în apropiere de insula toscană Giglio, a atras un turism macabru la acest sfârşit de săptămână, sute de curioşi venind să facă poze cu giganticul vas de croazieră.

1814 afișări
Imaginea articolului TURISM MACABRU la locul naufragiului Costa Concordia: Sute de oameni merg pe insulă pentru a fotografia vasul - GALERIE FOTO

TURISM MACABRU la locul naufragiului Costa Concordia: Sute de oameni merg pe insulă pentru a fotografia vasul (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Am adus aici toată clasa pentru a vedea dacă putem descoperi ce s-a întâmplat. Căutăm hotelul în care s-a ascuns căpitanul după naufragiu", explică Benedetta, o profesoară urmată de o trupă de liceeni veniţi să vorbească cu curatorul acestei insule cu 800 de locuitori.

Filippo, un liceean în vârstă de aproximativ 15 ani, speculează asupra cauzelor catastrofei: "Dacă se demonstrează, comandantul bea în timp ce pilota nava? Poate Costa (compania) a încercat să îl acopere?"

Concordia a lovit violent o rocă în noaptea de vineri spre sâmbătă, săptămâna trecută, după care a eşuat la 30 de metri de ţărm, în faţa insulei Giglio, de obicei ignorată în circuitele clasice. Pentru moment, au fost găsite 13 cadavre în mare sau în epava navei, iar aproximativ 20 de persoane sunt date dispărute.

Comandantul, consemnat la domiciliu de marţi, a recunoscut că a făcut o "prostie" navigând prea aproape de mal, dar a negat că a întârziat să alerteze echipele de salvare şi că a abandonat nava în timpul operaţiunilor de evacuare.

"Imaginaţi-vă, un vapor de asemenea dimensiuni, care să scufunde astfel, aşa ceva nu s-a mai văzut în istoria marinei italiene, nici chiar în cea mondială, iar acest lucru trebuia să ni se întâmple nouă!", se miră un marinar cu experienţă din portul insulei Giglio.

Ajunşi cu sutele de pe coastă la bordul feriboturilor, vizitatorii au luat cu asalat la propriu insula Giglio sâmbătă şi duminică, disputându-şi cea mai bună poziţie pe stânci pentru a surprinde în fotografii silueta în agonie a navei, înainte de a se îndrepta către restaurantele pescăreşti din port.

"Vin oameni din toată Italia, doar pentru o zi. Sunt aici cu copii, cred că este de un prost gust extrem", afirmă Samantha Brizzi, responsabilă de turism pe această insulă, care vara numără 5.000 de locuitori, cazaţi în vile exclusiviste răspândite în mijlocul chiparoşilor şi arbuştilor mediteraneeni.

Danilo Rossi, în vârstă de 28 de ani, a venit cu soţia, fratele şi fiica sa în vârstă de doi ani. "Vreau pur şi simplu să văd cu propriii mei ochi, nu reuşesc să îmi revin, este cu adevărat groaznic".

Turiştii străini înarmaţi cu creioane, caiete şi agende hărţuiesc cu întrebări primul jurnalist pe care îl întâlnesc în cale.

Chiar dacă de acum Giglio "este cunoscută peste tot în lume", primarul Sergio Ortelli refuză să creadă că fermecătoarea sa insulă, înconjurată de o rezervaţie marină populată de ton şi delfini, se va rezuma de acum în imaginaţia oamenilor la catastrofa navei Concordia.

"Sunt prea multe lucruri frumoase de văzut pe această insulă. Nava este doar un moment din istorie. Faceţi fotografii şi apoi uitaţi nava. În timp ce marea este altceva, este cu adevărat vacanţă", afirmă el.

Dar pentru Luciana, o şoferiţă de taxi din Giglio, "s-a terminat, totul s-a schimbat, începând de acum vom avea turism catastrofă aici".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici