Ucraina cere UE ajutor militar de anvergură în urma ”INVAZIEI RUSE”. Reuniune de urgenţă la ONU şi NATO. REACŢIA Rusiei - FOTO, VIDEO

Ucraina a afirmat joi că "trupe ruse" au preluat controlul asupra oraşului frontalier strategic Novoazovsk, situat la 100 de kilometri sud de bastionul rebel Doneţk, unde au avut loc confruntări violente în ultimele zile. Ucraina a cerut Uniunii Europene să îi acorde un "ajutor militar de anvergură" în urma unei "invazii ruse nedisimulate", conform ambasadorului ucrainean la UE, Konstiantin Eliseiev. Ambasadorul rus la OSCE, Andrei Kelin, a declarat însă că nu există soldaţi ruşi în Ucraina, la finalul unei reuniuni a organizaţiei la Viena.

27326 afișări
Imaginea articolului Ucraina cere UE ajutor militar de anvergură în urma ”INVAZIEI RUSE”. Reuniune de urgenţă la ONU şi NATO. REACŢIA Rusiei - FOTO, VIDEO

Ucraina cere UE ajutor militar de anvergură în urma ”INVAZIEI RUSE” (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Facem apel la o sesiune extraordinară a Consiliului European, la 30 august, pe tema Ucrainei (...). Ajunge cu conivenţa şi calmarea agresorului. Solidaritatea trebuie să se materializeze prin sancţiuni semnificative şi un ajutor militar şi tehnic de anvergură", a declarat Eliseiev, potrivit paginii de Facebook a ambasadei ucrainene la UE.

20:14 - Ambasadorul SUA la ONU:Rusia să înceteze "minciunile" şi alimentarea conflictului din Ucraina

Rusia trebuie să înceteze "minciunile" şi operaţiunile de alimentare a conflictului din Ucraina, a afirmat, în Consiliul de Securitate ONU, Samantha Power, ambasadorul Statelor Unite la Naţiunile Unite.

"Rusia trebuie să înceteze minciunile şi alimentarea conflictului din estul Ucrainei", a spus Samantha Power în Consiliul de Securitate al ONU, reunit în sesiune de urgenţă pe tema crizei din Ucraina.

20:15 - Reuniune de urgenţă a ambasadorilor NATO pe tema situaţiei din Ucraina

Ambasadorii statelor membre ale Alianţei Nord-Atlantice se vor reuni în regim de urgenţă, vineri dimineaţă, la Bruxelles, pe fondul informaţiilor privind intrarea unor militari ruşi în Ucraina, anunţă surse diplomatice.

Reuniunea Consiliului Nord-Atlantic va începe vineri la ora 9.00 (10.00, ora României), fiind urmată de o întrunire a Comisiei NATO - Ucraina, ocazie cu care ambasadorii celor 28 de ţări membre ale Alianţei se vor consulta cu reprezentantul Kievului.

19:33 - Moscova susţine că nu există militari ruşi în estul Ucrainei

Ministerul rus al Apărării a dat asigurări că în estul Ucrainei nu sunt militari ruşi, pe fondul acuzaţiilor în acest sens lansate de Administraţia de la Kiev.

"Acuzaţiile privind prezenţa militarilor ruşi nu au nicio legătură cu realitatea", a declarat generalul Igor Konacenkov, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării.

17:16 - Reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU pe tema situaţiei din Ucraina

Consiliul de Securitate al ONU va organiza o reuniune de urgenţă pe tema situaţiei din Ucraina joi, la ora 16.00 GMT (19.00, ora României), în urma informaţiilor potrivit cărora trupe ruse au intrat pe teritoriul ucrainean.

15:20 - Un oficial NATO afirmă că peste o mie de soldaţi ruşi luptă pe teritoriul ucrainean

"Mult peste o mie de soldaţi ruşi luptă în prezent în Ucraina. Ei îi susţin pe separatişti, luptă alături de ei" împotriva forţelor armate ucrainene, a afirmat oficialul NATO, precizând că se bazează pe "o estimare foarte prudentă".

Kievul a afirmat joi că "trupe ruse" au preluat controlul asupra oraşului frontalier strategic Novoazovsk, situat la 100 de kilometri sud de bastionul rebel Doneţk, unde au avut loc confruntări violente în ultimele zile.

"Începând de luni, am asistat la noi incursiuni în apropiere de Novoazovsk", ceea ce creează un "nou front pentru forţele ucrainene" şi le pune "într-o situaţie teribilă", a precizat oficialul NATO.

El a adăugat că, "de la jumătatea lui august, forţele ruse sunt angajate activ în lupte". El a estimat de asemenea la aproximativ 20.000 numărul soldaţilor desfăşuraţi de-a lungul frontierei ruso-ucrainene.

Oficialul a apreciat că această "escaladare semnificativă a operaţiunilor militare ruse" este "direct legată de succesul operaţiunilor militare ucrainene" împotriva separatiştilor.

Ambasadorul rus la OSCE, Andrei Kelin, a declarat însă că nu există soldaţi ruşi în Ucraina, la finalul unei reuniuni a organizaţiei la Viena.

"Nu există decât o unitate" de aproximativ zece "soldaţi ruşi care au traversat frontiera fără intenţie în urmă cu două zile", a continuat diplomatul, făcând referire la militarii a căror arestare a fost anunţată de Kiev marţi.

14:02 - UE este "extrem de preocupată" de informaţiile privind intrarea trupelor ruse în Ucraina

"Suntem extrem de preocupaţi de ultimele evoluţii, în special de informaţiile din teren", a declarat într-o conferinţă de presă Maja Kocijancic, purtătoarea de cuvânt a serviciului diplomatic al UE, în condiţiile în care Kievul a afirmat că "trupe ruse" au preluat controlul asupra oraşului frontalier strategic Novoazovsk.

"Reafirmăm necesitatea urgentă a unei soluţii politice la această criză", a precizat ea, dând asigurări că UE urmăreşte "îndeaproape ceea ce se întâmplă pe teren".

Purtătoarea de cuvânt a amintit că şefa diplomaţiei europene, Catherine Ashton, a avut marţi, la Minsk, o serie de întâlniri, în special cu preşedintele rus, Vladimir Putin.

13:00 - Kievul afirmă că "trupe ruse" au cucerit un oraş strategic de la frontieră

"Ieri, soldaţii ruşi au preluat controlul asupra oraşului Novoazovsk", situat pe litoralul Mării Azov, cu 11.000 de locuitori, a anunţat Consiliul ucrainean de securitate şi apărare pe Twitter, adăugând că mai multe alte sate din proximitate au fost de asemenea cucerite.

Ucraina a acuzat în repetate rânduri trupele ruse că acţionează pe teritoriul său pentru a-i susţine pe separatiştii proruşi în faţa forţelor ucrainene. Moscova a respins întotdeauna aceste acuzaţii, însă NATO şi Polonia susţin că au dovezi în acest sens.

Aceste acuzaţii au fost relansate săptămâna aceasta, după ce Serviciul ucrainean de Securitate (SBU) a anunţat arestarea a zece paraşutişti ruşi pe teritoriul ucrainean, la aproximativ 20 de kilometri de frontiera rusească.

O sursă de la Ministerul rus al Apărării a dat asigurări, pentru agenţii ruseşti de presă, că aceste trupe au trecut frontiera "în mod accidental".

Preşedintele ucrainean îşi anulează vizita în Turcia din cauza "intruziunii trupelor ruse"

"Am luat decizia de a anula vizita de lucru în Turcia în faţa deteriorării rapide a situaţiei în regiunea Doneţk, în special la Amvrosiivka şi Starobeşeve, din cauza intruziunii trupelor ruse", a anunţat preşedintele.

El a adăugat că a convocat o reuniune de urgenţă a Consiliului Naţional de Securitate şi Apărare, pentru a elabora un plan de acţiune.

"Preşedintele trebuie să rămână astăzi în Ucraina", a subliniat el.

Poroşenko ar fi trebuit să asiste joi, în Turcia, la învestitura preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, ocazie cu care urma să aibă şapte întâlniri bilaterale.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici