Ucrainenii au început să îşi construiască propriile arme. Ce sunt "Mini-Grad" şi de ce le oferă trei avantaje semnificative împotriva ruşilor

Ucraina dispune de un arsenal de arme occidentale de înaltă tehnologie pentru a lupta împotriva forţelor ruse, dar desfăşoară şi lansatoare de mini-rachete construite la comandă, care folosesc piese preluate dintr-un sistem din epoca sovietică, informează Reuters.

4566 afișări
Imaginea articolului Ucrainenii au început să îşi construiască propriile arme. Ce sunt "Mini-Grad" şi de ce le oferă trei avantaje semnificative împotriva ruşilor

Sursa foto: Mediafax Foto

"Mini-Grad" foloseşte ţevi de la lansatoarele multiple de rachete BM-21 Grad de concepţie sovietică, dezvoltate în anii 1960, şi poate fi montat pe camionete, oferind mobilitate suplimentară pentru contraofensiva pe care Kievul a început-o la începutul lunii iunie.

"Avem un echipament pe care îl numim mini-Grad. Acesta este format din ţevi BM-21 Grad plasate deasupra unei camionete, ceea ce îl face uşor de transportat", a declarat pentru Reuters un militar ucrainean.

Militarul, membru al Brigăzii 108 de Apărare Teritorială Separată a Ucrainei, a declarat că mini-Grad-urile nu sunt la fel de precise ca sistemele avansate de rachete HIMARS pe care Kievul le-a primit de la Statele Unite, dar au făcut posibilă apropierea de liniile inamice.

"Nu pot spune că lovim ţintele cu o precizie mai mare în comparaţie cu BM-21, dar putem să ne apropiem mai mult (de ţintă).", a spus el.

Analistul militar ucrainean Oleksandr Musiyenko a declarat pentru Reuters că există trei avantaje în utilizarea de mini-rachete - mobilitatea lor le permite să se deplaseze rapid, unităţile care le au pot trage asupra unei ţinte fără a aştepta să cheme artileria din altă parte şi oferă o putere de foc suplimentară pentru unităţile de infanterie slab înarmate.

El a spus că dezvoltarea unor astfel de arme a fost concepută pentru a "oferi un avantaj unităţilor care, de obicei, nu au acest tip de armament".

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici