UE, aproape de război comercial cu SUA. Economia europeană se confruntă cu o ameninţare "existenţială" din partea Washingtonului

  • UE se află în stare de urgenţă şi pregăteşte o mare campanie de subvenţionare pentru a preveni ca industria europeană să fie distrusă de rivalii americani, au declarat pentru POLITICO doi oficiali europeni de rang înalt.
  • Europa se confruntă cu o dublă lovitură de ciocan din partea SUA.
7534 afișări
Imaginea articolului UE, aproape de război comercial cu SUA. Economia europeană se confruntă cu o ameninţare "existenţială" din partea Washingtonului

Pe lângă preţurile la energie care par să rămână permanent mult mai mari decât cele din SUA din cauza războiului Rusiei din Ucraina, preşedintele american Joe Biden pregăteşte în prezent şi o schemă de subvenţii industriale în valoare de 369 de miliarde de dolari pentru a sprijini industriile verzi, în cadrul Legii privind Reducerea Inflaţiei.

Oficialii UE se tem că întreprinderile se vor confrunta acum cu o presiune aproape irezistibilă pentru a muta noile investiţii în SUA, mai degrabă decât în Europa. Şeful industriei UE, Thierry Breton, avertizează că noul pachet de subvenţii al lui Biden reprezintă o "provocare existenţială" pentru economia europeană.

Comisia Europeană şi ţări precum Franţa şi Germania şi-au dat seama că trebuie să acţioneze rapid dacă vor să împiedice transformarea continentului într-o pustietate industrială. Potrivit celor doi înalţi oficiali, UE lucrează acum la un program de urgenţă pentru a direcţiona bani către industriile cheie de înaltă tehnologie, conform POLITICO.

Un război al subvenţiilor

Soluţia provizorie care se pregăteşte acum la Bruxelles este de a contracara subvenţiile americane cu un fond propriu al UE, au declarat cei doi înalţi oficiali. Acesta ar fi un "Fond de suveranitate europeană", care a fost deja menţionat în discursul privind starea Uniunii de către preşedintele Comisiei, Ursula von der Leyen, în septembrie, pentru a ajuta întreprinderile să investească în Europa şi să respecte standarde ecologice ambiţioase.

Oficiali de rang înalt au declarat că UE trebuie să acţioneze extrem de rapid, deoarece companiile iau deja decizii cu privire la locul în care îşi vor construi viitoarele fabrici pentru orice, de la baterii şi maşini electrice la turbine eoliene şi microcipuri.

Un alt motiv pentru care Bruxelles-ul trebuie să reacţioneze rapid este acela de a evita ca fiecare ţară din UE să fie nevoită să cheltuiască singură banii de urgenţă, au avertizat oficialii. Răspunsul haotic la criza preţurilor la gaze, în care ţările UE au reacţionat cu tot felul de măsuri naţionale de sprijin care au ameninţat să submineze piaţa unică, este încă un punct sensibil la Bruxelles.

Comisarul european Breton, în special, a fost cel care a tras un semnal de alarmă. Luni, la o întâlnire cu liderii industriei UE, Breton a lansat un avertisment cu privire la "provocarea existenţială" pe care o reprezintă pentru Europa Legea privind Reducerea Inflaţiei. Breton a declarat că este acum o chestiune de maximă urgenţă pentru a "inversa procesul de dezindustrializare care are loc".

Breton a devenit vocea liderilor de afaceri din întreaga Europă care au avertizat asupra unei furtuni care se pregăteşte pentru producători. "Este un pic ca şi cum ne-am îneca. Se întâmplă în linişte", a declarat preşedintele BusinessEurope, Fredrik Persson.

Legea de reducere a inflaţiei este o pacoste deosebită pentru naţiunile producătoare de automobile din UE - cum ar fi Franţa şi Germania - deoarece încurajează consumatorii să "cumpere produse americane" atunci când vine vorba de vehicule electrice. Bruxelles-ul şi capitalele UE consideră că acest lucru subminează comerţul liber la nivel mondial, iar Bruxelles-ul doreşte să încheie un acord prin care companiile sale să se poată bucura de aceleaşi beneficii americane.

Având în vedere că o soluţie diplomatică pare puţin probabilă, iar Bruxelles-ul doreşte să evite un război comercial total, o cursă a subvenţiilor pare din ce în ce mai probabilă ca un plan B controversat.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici