UE şi NATO cer o anchetă rapidă în cazul catastrofei din Ucraina. Catherine Ashton îndeamnă toate părţile să coopereze

Şefa diplomaţiei europene Catherine Ashton s-a declarat joi "şocată" după anunţul privind prăbuşirea unui avion de pasageri în estul Ucrainei şi a îndemnat toate părţile din regiune să autorizeze accesul complet la locul accidentului şi să colaboreze într-o anchetă.

219 afișări
Imaginea articolului UE şi NATO cer o anchetă rapidă în cazul catastrofei din Ucraina. Catherine Ashton îndeamnă toate părţile să coopereze

UE îndeamnă toate părţile să coopereze într-o anchetă privind prăbuşirea avionului malaysian (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

UPDATE UE şi NATO cer o anchetă rapidă în cazul catastrofei din Ucraina

Uniunea Europeană şi NATO au cerut, joi, o anchetă rapidă în privinţa prăbuşirii unui avion de linie malaysian în estul Ucrainei, relatează AFP.

Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a dezvăluit că circumstanţele catastrofei rămân obscure. "Totuşi, instabilitatea din regiune, cauzată de separatiştii susţinuţi de Rusia, a creat o situaţie din ce în ce mai periculoasă", a apreciat el.

"Este important ca o anchetă internaţională exhaustivă să fie deschisă imediat, fără întârziere, pentru a stabili faptele şi ca cei care ar putea fi responsabili să fie aduşi rapid în faţa justiţiei", a continuat Rasmussen.

"Este vorba despre o nouă şi dureroasă ilustrare a motivelor pentru care este atât de urgent să se pună capăt acestui conflict. Fără să prejudiciem faptele ce stau la originea prăbuşirii, cerem tuturor părţilor să pună capăt pierderilor de vieţi nenumărate în estul Ucrainei, să se abţină de la orice act care exacerbează situaţia şi să accepte o încetare a focului imediată", a conchis şefa diplomaţiei UE, Catherin Ashton.

"Suntem şocaţi de noutăţile cu privire la circumstanţele acestei pierderi tragice a unui avion Malaysia Airlines, care zbura de la Amsterdam spre Kuala Lumpur prin teritoriul Ucraienei şi pierderea unui număr atât de mare de vieţi", a declarat Ashton, potrivit unui comunicat.

"Gândurile noastre sunt alături de persoanele ale căror rude erau la bord", a adăugat ea.

"Circumstanţele ar trebui să fie elucidate fără întârziere, iar o anchetă internaţională ar trebui investigheze cauzele acestei tragedii", a subliniat Ashton.

"Îndemnăm toate părţile din regiune să garanteze accesul la locul accidentului, cu scopul de a securiza zona şi să coopereze (în această anchetă)", a afirmat ea.

"Este o nouă şi dureroasă ilustraţie a motivelor pentru care este necesară încetarea urgentă a acestui conflict. Îndemnăm toate părţile să accepte o încetare a focului imediată", a declarat şefa diplomaţiei europene.

Avionul de pasageri al companiei Malaysia Airlines care zbura de la Amsterdam spre Kuala Lumpur şi avea la bord 295 de persoane s-a prăbuşit joi în regiunea ucraineană Doneţk. Cursa MH17 a dispărut de pe radare în estul Ucrainei şi s-a prăbuşit în apropierea oraşului Şahtarsk, în regiunea separatistă Doneţk.

Potrivit unui oficial din Ministerul ucrainean de Interne, peste 300 de persoane au murit în urma prăbuşirii avionului, printre victime fiind 23 de cetăţeni americani.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici