Un american din cinci se declară "fără religie" - numărul ateilor şi agnosticilor creşte rapid de cinci ani

Un american din cinci şi o treime dintre tinerii americani cu vârste mai mici de 30 de ani se declară fără afiliere religioasă, o cifră care "creşte rapid" de cinci ani într-o ţară cu tradiţie în viaţa religioasă, potrivit unui studiu publicat marţi.

1050 afișări
Imaginea articolului Un american din cinci se declară "fără religie" - numărul ateilor şi agnosticilor creşte rapid de cinci ani

Un american din cinci se declară "fără religie" - numărul ateilor şi agnosticilor creşte rapid de cinci ani (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Potrivit institutului de cercetări Pew Research Center's Forum on Religion&Public Life, numărul persoanelor care se declară fără afiliere religioasă "nu a fost niciodată atât de ridicat".

Pe parcursul ultimilor cinci ani, această categorie de populaţie a trecut de la 15 la 20 la sută în rândul tuturor adulţilor americani.

Printre ei, 13 milioane se declară atei sau agnostici şi aproape 33 de milioane "fără afiliere religioasă particulară". Două treimi dintre cei 46 de milioane "cred în Dumnezeu", subliniază institutul.

Această progresie a cifrelor se explică prin evoluţia demografică şi înlocuirea generaţiilor: o treime dintre tinerii cu vârste mai mici de 30 de ani se declară "fără afiliere" faţă de 9 la sută dintre persoanele trecute de 65 de ani.

Totodată, în cadrul acestui grup, şase din zece sunt mai degrabă democraţi, iar şapte din zece susţin dreptul de avort şi căsătoria între persoane de acelaşi sex.

Pe de altă parte, pentru prima dată în seria anchetelor efectuate de către Pew, proporţia persoanelor care se revendică drept protestante, în prezent de 48 la sută, a scăzut sub pragul de 50 la sută.

Raportul se sprijină pe zeci de anchete efectuate în rândul a zeci de mii de persoane.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici