LIVE UDPATE  „Nu au fost găsiţi supravieţuitori” la locul prăbuşirii elicopterului care îl transporta pe preşedintele iranian Ebrahim Raisi. Oficial iranian: Elicopterul a „ars complet” în urma prăbuşirii. Preşedintele şi ministrul de Externe au murit

Un elicopter care îl transporta pe preşedintele iranian a fost implicat într-un incident în apropierea oraşului Verzegan, în proximitatea graniţei cu Azerbaidjan. La bord se afla şi ministrul de Externe. După mai bine de 12 ore, echipele de salvare au ajuns la locul prăbuşirii. Niciun supravieţuitor nu a fost găsit.

32571 afișări
Imaginea articolului „Nu au fost găsiţi supravieţuitori” la locul prăbuşirii elicopterului care îl transporta pe preşedintele iranian Ebrahim Raisi. Oficial iranian: Elicopterul a „ars complet” în urma prăbuşirii. 
Preşedintele şi ministrul de Externe au murit

Un elicopter ce îl transporta pe preşedintele Iranului s-a prăbuşit. UPDATE: Echipele de căutare şi salvare au ajuns la locul prăbuşirii elicopterului / "Niciun semn de viaţă" detectat la locul accidentului - televiziunea de stat. Oficial iranian: Elicopterul a „ars complet” în urma prăbuşirii

UPDATE „Nu au fost găsiţi supravieţuitori” la locul prăbuşirii elicopterului care îl transporta pe preşedintele iranian Ebrahim Raisi

„Niciun supravieţuitor” nu a fost găsit la locul prăbuşirii elicopterului care îl transporta pe preşedintele iranian Ebrahim Raisi, au anunţat agenţia de presă de stat iraniană IRINN şi agenţia de presă semi-oficială Mehr News.

Preşedintele iranian Ebrahim Raisi şi ministrul său de externe Hossein Amir-Abdollahian au murit.

CITEŞTE AICI Cine este Mohammad Mokhber, omul ce va prelua conducerea Iranului după accidentul preşedintelui Raisi

UPDATE 'Niciun semn de viaţă' detectat la locul prăbuşirii, anunţă televiziunea de stat

Televiziunea de stat iraniană afirmă că nu a fost detectat „niciun semn de viaţă” la locul prăbuşirii elicopterului care îl transporta pe preşedintele Ebrahim Raisi.

„Putem vedea epava şi situaţia nu arată bine”, a declarat un oficial al Semilunii Roşii.

Un oficial iranian a declarat pentru agenţia de ştiri Reuters că elicopterul a„ars complet” în urma prăbuşirii.

Un oficial iranian spune că „aşteptările sunt scăzute” ca preşedintele să fie în viaţă

Agenţia de ştiri Reuters relatează că un oficial iranian a declarat că „aşteptările sunt scăzute” că preşedintele iranian va fi găsit în viaţă după ce elicopterul său s-a prăbuşit.

Salvatorii au localizat aeronava care îl transporta pe Ebrahim Raisi, a declarat un oficial pentru televiziunea de stat iraniană.

 

UPDATE Semiluna Roşie confirmă că a ajuns la locul unde se află elicopterul

„Echipele de căutare şi salvare ale Semilunii Roşii au ajuns la locul prăbuşirii elicopterului care îl transporta pe preşedinte”, afirmă Semiluna Roşie iraniană într-un comunicat.

UPDATE Drona trimisă de Turcia ar fi detectat o sursă de căldură, despre care se crede că ar fi epava elicopterului 

Drona turcească Akıncı UAV a detectat o sursă de căldură, despre care se crede că ar fi epava elicopterului care îl transportă pe preşedintele iranian şi a împărtăşit coordonatele acesteia cu autorităţile iraniene.

UPDATE În Iran sunt primele ore ale dimineţii, iar locaţia elicopterului prăbuşit este încă necunoscută

Echipele de căutare şi salvare au cercetat Varzaqan, în provincia Azerbaidjanul de Est, timp de ore întregi, în ciuda ploii şi a ceţii puternice.

Mass-media de stat IRNA a numit zona ca fiind o pădure şi se ştie că este şi muntoasă.

Un elicopter de salvare a încercat să ajungă în zona în care autorităţile cred că se află elicopterul, dar nu a putut ateriza din cauza ceţii abundente, a declarat pentru IRNA purtătorul de cuvânt al serviciilor de urgenţă, Babak Yektaparast.

Seara târziu, Ministerul turc al Apărării a anunţat că a trimis o dronă pentru a ajuta şi că se pregăteşte să trimită şi un elicopter cu capacităţi de vedere pe timp de noapte. 

UPDATE Comandantul-şef al Corpului Gardienilor Revoluţiei Islamice (IRGC), Hossein Salami, a sosit în zona generală a accidentului pentru a ajuta la conducerea eforturilor de căutare şi salvare.

Potrivit presei de stat, este în desfăşurare o reuniune de gestionare a crizei la care participă comandanţi de top ai IRGC, miniştri, prim-vicepreşedintele şi oficiali locali.

CITEŞTE AICI Cine este Ebrahim Raisi, preşedintele iranian al cărui elicopter s-a prăbuşit

Analist: Dacă preşedintele iranian ar fi în viaţă, presa de stat ar confirma imediat acest lucru

Echipele de salvare din Iran continuă căutările preşedintelui iranian Ebrahim Raisi şi ale ministrului de externe, iar Ellwood a declarat: „În această perioadă, echipele de căutare şi salvare continuă să îi caute pe preşedintele iranian Ebrahim Raisi şi pe ministrul său de externe: „Nu este de bun augur când durează atât de mult timp”.

Prăbuşirea a avut loc acum 8 ore, iar de atunci nu au existat informaţii certe.

Lipsa de informaţii din partea presei de stat iraniene, mai ales având în vedere „natura intensă” a politicii ţării, a alimentat speculaţiile cu privire la ceea ce s-ar putea întâmpla în continuare.

„Dacă preşedintele ar fi fost în viaţă, ar fi confirmat imediat, dar dacă a murit, atunci s-ar putea ca ei să întârzie orice anunţ pentru a se asigura că planurile de urgenţă sunt pregătite”, spune parlamentarul conservator.

„Există o populaţie tânără uriaşă acolo care cere o schimbare... ar putea exista consecinţe geopolitice uriaşe pentru Iran dacă se anunţă moartea preşedintelui fără a existat un pan clar”, a adăugat acesta. 

Rapoarte contradictorii

Rapoarte contradictorii privind găsirea elicopterului preşedintelui iranian În ultimele momente, au apărut rapoarte contradictorii, unele dintre ele sugerând că elicopterul prăbuşit al preşedintelui iranian a fost găsit, altele negând informaţia. 

Echipele de căutare-salvare au ajuns la locul presupus al prăbuşirii, care are o rază de 2 km şi încep căutarea elicopterului - Al Jazeera

UPDATE Primul mesaj al Liderul suprem al Iranului

Liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, tocmai a făcut o declaraţie în urma informaţiilor potrivit cărora preşedintele Ebrahim Raisi a fost implicat într-un accident de elicopter.

El a declarat că naţiunea „ar trebui să se roage” pentru sănătatea lui Raisi, relatează postul public de televiziune IRIB.

UPDATE VEZI AICI - Scenarii pentru cazul în care preşedintele Iranului nu va supravieţui prăbuşirii elicopterului

UPDATE Prăbuşirea s-a produs din cauza condiţiilor meteo

Elicopterul care îi transporta pe preşedintele iranian Ebrahim Raisi şi pe ministrul său de externe s-a prăbuşit în timp ce traversa un teren muntos în condiţii de ceaţă densă, a declarat un oficial anonim pentru Reuters.
 
„Încă mai avem speranţe, dar informaţiile care vin de la locul accidentului sunt foarte îngrijorătoare”, a declarat oficialul, vorbind sub protecţia anonimatului.

UPDATE Presa de stat: Echipele de salvare se apropie de posibilul loc al accidentului

Echipele de salvare trimise vor ajunge la coordonatele probabile ale elicopterului preşedintelui Raisi în decurs de o jumătate de oră, anunţă presa de stat.

UPDATE Surse diplomatice din Occident afirmă că, potrivit evaluărilor, preşedintele Raisi nu a supravieţuit prăbuşirii elicopterului, relatează Canalul 12 din Israel. Informaţia nu a fost confirmată de Iran

Ministru de Interne: Va dura „timp pentru a ajunge la locul” prăbuşirii din cauza „condiţiilor meteorologice nefavorabile şi a ceţii din zonă”

Ministrul iranian de Interne Ahmad Vahidi, spune că „diferite echipe de salvare” caută în continuare elicopterul.

Vorbind la televiziunea de stat iraniană, Vahidi spune că va dura „timp pentru a ajunge la locul” prăbuşirii din cauza „condiţiilor meteorologice nefavorabile şi a ceţii din zonă”.

40 de echipe de căutare desfăşurate pentru a căuta elicopterul dispărut

Ali Hashem, de la Al Jazeera, relatează că sunt implicate şi drone în cautarea elicopterului.

Cu toate acestea, potrivit lui Fouad Izadi, profesor de studii mondiale la Universitatea din Teheran, echipele nu au reuşit să ia legătura cu cei aflaţi în elicopter.

„Acest lucru s-ar putea datora faptului că accidentul este foarte grav, sau ar putea fi din cauză că zona nu este acoperită de reţea", a declarat Izadi.

O reuniune de urgenţă a Consiliului Suprem de Securitate Naţională a avut loc în prezenţa ayatollahului Khamenei.

UPDATE Ce ştim la momentul actual

Detaliile a ceea ce s-a întâmplat rămân neclare, dar iată ce ştim până acum:

  • Potrivit presei locale, Raisi se îndrepta spre oraşul Tabriz, în nord-vestul Iranului, după ce se întorcea de la graniţa cu Azerbaidjanul, unde a inaugurat barajele Qiz Qalasi şi Khodaafarin.
  • Elicopterul era unul dintre cele trei care călătoreau într-un convoi
  • Ministrul iranian de interne a declarat că salvatorii încearcă în continuare să ajungă la locul accidentului, dar eforturile lor sunt îngreunate de condiţiile meteo nefavorabile
  • Un reporter al agenţiei de ştiri Fars spune că vizibilitatea în zona muntoasă şi împădurită a coborât la doar aproximativ cinci metri. Zona se află la aproximativ 50 de kilometri la nord de Tabriz
  • Ahmad Alirezabeigi, deputat iranian pentru oraşul Tabriz, spune că salvatorii nu au reuşit încă să găsească locaţia elicopterului care îl transporta pe preşedinteEl spune că alte două elicoptere din convoi au aterizat în siguranţă

Cine se afla în elicopterul dispărut?

  • Preşedintele iranian Ebrahim Raisi
  • Ministrul iranian de externe Hossein Amirabdollahian
  • Guvernatorul Azerbaidjanului de Est, Malek Rahmati
  • Ayatollahul Mohammad Ali Ale-Hashem, reprezentantul liderului suprem iranian în Azerbaidjanul de Est

UPDATE Ministrul de interne iranian spune că autorităţile aşteaptă detalii suplimentare

De asemenea, ministrul a confirmat că echipele de salvare sunt încă pe drum, din cauza condiţiilor meteo dificile din zona muntoasă unde a avut loc incidentul.

Agenţia de ştiri de stat iraniană IRNA a numit zona muntoasă ca fiind una cu o „pădure”, iar televiziunea de stat a difuzat imagini cu SUV-uri care se deplasează printr-o zonă împădurită.

Un elicopter de salvare nu a reuşit să ajungă în zona în care se crede că se află elicopterul lui Raisi din cauza ceţii abundente, a declarat pentru IRNA purtătorul de cuvânt al serviciilor de urgenţă Babak Yektaparast.

UPDATE Ce ştim pâna acum

Un elicopter care îl transporta pe preşedintele iranian Ebrahim Raisi a fost implicat într-un incident, a anunţat duminică agenţia de presă iraniană Tasnim.

Elicopterul făcea parte dintr-un convoi de trei elicoptere. Două dintre aceste elicoptere transportau miniştri şi oficiali care au ajuns la destinaţie în siguranţă, potrivit Tasnim.

Forţelor militare şi echipele de salvare au început operaţiuni extinse pentru a găsi elicopterul care îl transporta pe preşedintele iranian. Condiţiile meteorologice dificile îngreunează accesul salvatorilor la locul "aterizării forţe" a elicopterului preşedintelui iranian, transmite postul TV IRIB. 

Raisi fusese în Azerbaidjan duminică dimineaţă pentru a inaugura un baraj împreună cu preşedintele azer Ilham Aliyev. Barajul este al treilea baraj pe care cele două naţiuni l-au construit pe râul Aras.
 
Iranul pilotează o varietate de elicoptere în ţară, dar sancţiunile internaţionale fac dificilă obţinerea de piese pentru acestea. De asemenea, flota sa militară aeriană datează în mare parte de dinainte de Revoluţia Islamică din 1979.
 
Raisi a câştigat alegerile prezidenţiale din Iran din 2021, un scrutin care a înregistrat cea mai scăzută prezenţă la vot din istoria Republicii Islamice. Raisi este sancţionat de SUA, în parte din cauza implicării sale în execuţia în masă a mii de prizonieri politici în 1988, la sfârşitul sângerosului război Iran-Irak. 
 
Amnesty International îl acuză de crime împotriva umanităţii; sub preşedinţia sa, începând din 2022, demonstraţii la scară largă, uneori sever reprimate, au izbucnit în ţară în urma morţii lui Mahsa Amini. 
 
Legea iraniană stipulează că, în cazul în care preşedintele moare, puterea este transferată primului vicepreşedinte, iar în termen de şase luni trebuie convocate alegeri. Primul vicepreşedinte este Mohammad Mokhber, un politician conservator.

În actualizare

Ştire iniţială

Rapoartele iniţiale indică faptul că un elicopter care îl transporta pe preşedintele iranian Ebrahim Raisi s-a confruntat cu "o aterizare forţată", a anunţat duminică televiziunea de stat iraniană, adăugând că echipele de salvare se îndreaptă spre locul incidentului.

 

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici