Un G7 divizat se reuneşte la sfârşitul săptămânii, pentru a pregăti summit-ul din august

Miniştrii de externe din Grupul celor Şapte Naţiuni se întâlnesc vineri, în Franţa, pentru a se pregăti pentru summit-ul liderilor din august, dar absenţa secretarului de stat american, Mike Pompeo, subliniază cât de dificilă poate fi obţinerea unui acord între aliaţi, transmite miercuri Reuters.

495 afișări
Imaginea articolului Un G7 divizat se reuneşte la sfârşitul săptămânii, pentru a pregăti summit-ul din august

Un G7 divizat se reuneşte la sfârşitul săptămânii, pentru a pregăti summit-ul din august

Diplomaţii cu rang înalt se luptă pentru a evita repetarea unui episod similar celui de acum zece luni, când preşedintele american Donald Trump nu a ţinut cont de eforturile altor lideri, dorind să demonstreze ca sunt un front unit, plecând devreme, anulând un comunicat comun între aliaţi şi criticând gazda canadiană.

 

 

Franţa, care a preluat preşedinţia rotativă a grupului ţărilor celor mai industrializate, şi-a redus ambiţiile, bazându-se pe progrese minore în domenii în care se poate găsi uşor un consens, inclusiv pericolele criminalităţii cibernetice pentru democraţie şi combaterea inegalităţilor dintre bărbaţi şi femei.

Tensiunile dintre Statele Unite şi aliaţii săi europeni, în special în ceea ce priveşte comerţul, problemele climatice şi problematica nucleară cu Iranul, au demonstrat că au fost odată de acord, iar acum caută să ajungă la cel mai mic numitor comun.

Departamentul de Stat al SUA nu a dat nici un motiv pentru care Pompeo nu va participa la summit. În locul acestuia va veni adjunctul acestuia, John Sullivan.

"G7 a devenit Naţiunile Unite ale democraţiilor. Sunt aceleaşi diviziuni şi blocaje ", a declarat Dominique Moisi, consilier special al think tank-ului IFRI din Paris.

La summit-ul din august vor participa Statele Unite, Franţa, Japonia, Germania, Marea Britanie, Italia, Canada şi Uniunea Europeana.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici