Un hacker care acţiona în numele lui Guccifer 2.0, ce a dezvăluit date despre congresmeni democraţi, era agent rus

Investigatorii americani au ajuns la concluzia că "Guccifer 2.0", un hacker care se prezenta drept român, responsabil de dezvăluirea de date despre congresmeni democraţi din SUA în timpul campaniei prezidenţiale din 2016, era de fapt un agent al serviciului militar rus de informaţii (GRU), informează Business Insider, citând presa americană.

22367 afișări
Imaginea articolului Un hacker care acţiona în numele lui Guccifer 2.0, ce a dezvăluit date despre congresmeni democraţi, era agent rus

Un hacker care acţiona în numele lui Guccifer 2.0, ce a dezvăluit date despre congresmeni democraţi, era agent rus

"Guccifer 2.0" s-a prezentat ca fiind un hacker român, negând că ar colabora cu Rusia, iar Moscova a negat în repetate rânduri că ar fi implicată în atacurile cibernetice.

Autorităţile americane suspectau de mai mult timp că acesta avea legături cu Rusia, iar site-ul de ştiri The Daily Beast a relatat joi că investigatorii au obţinut recent dovezi concrete care indică legăturile directe ale acestuia cu spionajul rus.

O companie de securitate cibernetică a stabilit că hackerul a folosit o reţea privată virtuală (VPN) pentru a-şi masca identitatea.

The Daily Beast a relatat însă că hackerul a omis să activeze reţeaua la un moment dat, lucru care a făcut posibilă obţinerea adresei IP şi a locaţiei acestuia. Anchetatorii americani au folosit aceste date pentru a identifica cu exactitate autorul atacului cibernetic, un agent al serviciului militar rus de informaţii (GRU).

Hillary Clinton a susţinut în mai multe rânduri că atacurile cibernetice ce au vizat Partidul Democrat şi echipa democrată de campanie au jucat un rol major în înfrângerea sa în faţa candidatului republican, Donald Trump, lucru negat categoric de actualul preşedinte american.

Potrivit unui raport al serviciilor secrete americane, preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a ordonat campania de influenţare a rezultatului scrutinului prezidenţial din SUA în scopul facilitării victoriei lui Donald Trump şi în ambiţia de a submina sistemul liberal-democratic occidental.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici