Un ministru austriac o îndeamnă pe Theresa May şi Parlamentul britanic să evite ieşirea din UE / Preşedintele Eurogrup speră că Marea Britanie va declanşa rapid procedura de ieşire din UE

Noul premier al Marii Britanii trebuie să evite ieşirea ţării din Uniunea Europeană, recomandă ministrul austriac al Finanţelor, Hans Jörg Schelling, îndemnând-o pe Theresa May să ia o decizie rapidă, ţinând cont de impactul economic asupra Londrei, informează The Independent.

1838 afișări
Imaginea articolului Un ministru austriac o îndeamnă pe Theresa May şi Parlamentul britanic să evite ieşirea din UE / Preşedintele Eurogrup speră că Marea Britanie va declanşa rapid procedura de ieşire din UE

Un ministru austriac o îndeamnă pe Theresa May şi Parlamentul britanic să evite ieşirea din UE

"Theresa May trebuie să ia rapid o decizie", a declarat Hans Jorg Schelling, avertizând că ieşirea Marii Britanii din UE va atrage efecte de ordin economic pentru economia britanică.

"Unii oameni din Marea Britanie se întreabă dacă este sau nu vina lor. Dar a fost o decizie a cetăţenilor britanici", a adăugat ministrul austriac al Finanţelor.

"Dacă observăm situaţia din alte ţări, deciziile de acest fel pot fi schimbate de Parlament. Sper că înţelepciunea parlamentarilor va oferi o nouă linie decizională pentru a nu permite ieşirea ţării din UE", a subliniat Schelling.

Săptămâna trecută, Hans Jörg Schelling afirma că Marea Britanie nu va părăsi Uniunea Europeană, în pofida rezultatului referendumului din 23 iunie.

Parlamentul britanic poate bloca, teoretic, decizia cetăţenilor privind ieşirea din Uniunea Europeană întrucât aplicarea rezultatului referendumului nu are caracter obligatoriu.

Jeroen Dijseelbloem speră că Marea Britanie va anunţa cât mai rapid ieşirea din UE

Preşedintele Eurogrup, ministrul olandez de Finanţe Jeroen Dijseelbloem, recomandă Guvernului britanic să declanşeze cât mai rapid procedura de ieşire din Uniunea Europeană, în contextul în care Londra a sugerat că va iniţia procesul în momentul cel mai favorabil interesului naţional.

"Ca să vă spun în mod diplomatic, va fi cu atât mai bine cu cât depăşim mai rapid această situaţie problematică", a declarat Jeroen Dijseelbloem, citat de ziarul The Independent.

"Aşteptăm să colaborăm cu oricine a câştigat de pe urma acestui proces democratic. Şi va trebui să găsim soluţii privind ieşirea Marii Britanii din UE, o situaţie care a generat numeroase probleme în principal pentru Londra, dar şi pentru Europa", a subliniat preşedintele Eurogrup.

Şi cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a cerut Marii Britanii să clarifice cât mai rapid ce relaţie doreşte să aibă cu Uniunea Europeană. "Sarcina noului premier ... va fi să ofere claritate în privinţa tipului de relaţie pe care Marea Britanie vrea să o construiască cu Uniunea Europeană", a declarat Angela Merkel, citată de presa germană.

La rândul său, Wolfgang Schauble, ministrul german al Finanţelor, a insistat că Londra trebuie să clarifice rapid situaţia, date fiind efectele economice şi politice ale referendumului care a avut ca rezultat decizia de părăsire a Uniunii Europene.

Marea Britanie va declanşa "când va fi pregătită" şi ţinând cont de "interesul naţional" procedura de ieşire din Uniunea Europeană, afirmă Chris Grayling, preşedintele Camerei Comunelor şi un aliat al viitorului premier Theresa May. "Cred că Articolul 50 trebuie activat când suntem pregătiţi. Cel mai important lucru acum este să facem ceea ce este în interesul naţional", a declarat Chris Grayling pentru postul Sky News. "Ne vom pregăti de negocieri şi vom decide ce tip de relaţie vrem să negociem; atunci vom invoca Articolul 50. O vom face în mod adecvat şi când suntem pregătiţi", a spus Grayling, un apropiat al viitorului premier Theresa May.

Numeroşi oficiali din cadrul Uniunii Europene au îndemnat Marea Britanie să declanşeze rapid procedura de ieşire din Blocul comunitar.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici