Un nou conflict în Europa: politicienii Germaniei şi-au pierdut răbdarea cu derapajele lui Erdogan şi ameninţăTurcia cu sancţiuni economice

Luni de zile tensiunile diplo­ma­tice dintre Germania şi Turcia, aliaţi în NATO, s-au acumulat, iar în ultimele zile situaţia s-a agravat rapid. Berlinul s-ar putea implica într-un război economic cu Ankara.

5048 afișări
Imaginea articolului Un nou conflict în Europa: politicienii Germaniei şi-au pierdut răbdarea cu derapajele lui Erdogan şi ameninţăTurcia cu sancţiuni economice

Un nou război în Europa: politicienii Germaniei şi-au pierdut răbdarea cu derapajele lui Erdogan şi avertizează Turcia cu sancţiuni economice (Imagine: Hepta)

În timp ce se pregăteşte de un război comercial cu SUA, Berlinul face prima sa mutare într-un posibil război economic cu Turcia.

Se pare că politicienii de top din Germania, aflaţi sub imperiul febrei electorale, dau semne că şi-au pierdut răbdarea cu derivele Ankarei şi au dezlănţuit un adevărat atac al avertismentelor, inclusiv economice. 

Germania este cea mai mare eco­nomie europeană, iar Turcia singura forţă mili­tară de la Marea Neagră care s-ar putea compara cu cea a Rusiei. Relaţiile dintre cele două ţări n-au fost niciodată după al Doilea Război Mon­dial mai şubrede ca acum, spun ana­liş­tii. Mizele sunt mari pentru ambele tabere. Ger­mania este cel mai mare partener co­mercial al Turciei, companiile nemţeşti ocu­pă locul doi în topul investitorilor străini şi sunt angajatori importanţi. 

Peste 6.800 de fir­me germane au ope­-ra­ţiuni în Turcia. Nemţii sunt cei mai numeroşi turişti care vizi­tează această ţară. Turcii, în schimb, repre­zin­tă cea mai mare minoritate din Germa­nia, cu trei mi­lioa­ne de reprezen­tanţi, iar Tur­cia ar fi tre­buit să fie elementul principal în strategia Germaniei de rezolvare a crizei refugiaţilor. 

După ce Turcia a arestat, sub acuzaţia de terorism, un activist german pentru drep­turile omului şi a pus, cum susţine presa ger­mană, mai multe companii nemţeşti pe lista neagră a susţinătorilor terorismului, mi­nistrul german de externe Sigmar Gabriel a aver­tizat companiile şi cetăţenii să evite Turcia. Din Germania provin aproximativ 15% din turiştii care vizitează Turcia. Berli­nul ar lua în considerare şi măsuri precum sus­pendarea garanţiilor de credit pentru fir­mele care investesc în Turcia şi retragerea aju­toarelor de preaderare la UE promise Tur­ciei ca parte a procesului de aderare, no­tea­ză revista Politico. Ziarul Bild scrie, ci­tând surse guver­na­mentale, că Berlinul suspendă proiectele de înarmare a Turciei.

„Trebuie să ne rede­fi­nim politica în pri­vin­ţa Turciei“, a afirmat ministrul Gabriel, men­ţionând că acesta este şi punctul de ve­dere al cancelarului Angela Merkel şi al prin­ci­palului rival al acesteia în lupta pentru un nou mandat, social-demo­cratul Martin Schulz. Ministrul de finanţe Wolfgang Schaeu­ble a comparat atitudinea Turciei cu cea a unei ţări comuniste. 

Camerele de comerţ germane DIHK au spus că în actualul mediu este greu de ima­ginat că cineva va investi în Turcia, iar o aso­cia­ţie a exportatorilor a avertizat că peri­colele pentru afacerile nemţeşti din Turcia sunt „reale“. Federaţia Industriilor Ger­mane (BDI) a atenţionat că „incertitudinile din ultimul an determină deja din ce în ce mai multe companii să se distanţeze de Turcia“, scrie The Local.de. Şeful BDI Joachim Lang a avertizat că „pentru compa­ni­ile germane din Turcia incertitudinile cresc de la oră la oră cu fiecare acuzaţie vagă şi nesusţinută“.

Sigmar Gabriel a vorbit de cazuri de ex­pro­prieri şi a spus că Berlinul nu mai poate ga­ranta siguranţa cetăţenilor săi în faţa ares­tărilor în masă „arbitrare“. Unele companii ger­mane şi-au suspen­dat investiţiile, dar alte­le au anunţat că vor con­tinua să-şi finanţeze pro­iectele din Turcia, o piaţă pe care nu o pot ne­glija, de 80 de milioane de locuitori. 

Citeşte articolul integral pe Ziarul Financiar

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici