Un plan postconflict al opoziţiei siriene prevede un guvern tranzitoriu. Niciun rol pentru al-Assad

Opoziţia din Siria a prezentat, miercuri, un plan postconflict ce prevede instaurarea unei autorităţi de tranziţie care să aplice un eventual armistiţiu mediat de ONU şi expulzarea combatanţilor străini, fără a oferi niciun rol preşedintelui Bashar al-Assad.

248 afișări
Imaginea articolului Un plan postconflict al opoziţiei siriene prevede un guvern tranzitoriu. Niciun rol pentru al-Assad

Bashar al-Assad (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Raportul confidenţial, obţinut de Reuters, prevede participarea tuturor grupurilor etnice la un proces de tranziţie menit să restabilească pacea şi stabilitatea în Siria.

Surse diplomatice şi din cadrul opoziţiei au explicat că raportul nu face nicio referire la Bashar al-Assad în conformitate cu documentul Geneva I, care prevede instaurarea unei administraţii de tranziţie la Damasc.

"Cred că opoziţia a ajuns la concluzia evidentă că cea mai bună modalitate de a-l trata pe al-Assad este evitarea menţionării acestuia", a explicat un diplomat din Orientul Mijlociu.

"Autoritatea de tranziţie va fi singurul organism legitim pentru reprezentarea suveranităţii şi independenţei statului sirian". precizează documentul.

Memorandumul a fost prezentat de opoziţia siriană emisarului ONU şi Ligii Arabe pentru Siria, Lakhdar Brahimi, în cursul conferinţei de pace Geneva II, aflată în curs de derulare.

Siria se confruntă, începând din martie 2011, cu revolte reprimate violent şi confruntări între grupuri insurgente afiliate opoziţiei şi serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad. Bilanţul violenţelor este, potrivit diverselor estimări, între 100.000 şi 130.000 de morţi.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici