Un prieten al autorului atacului armat din California a fost arestat pentru complot terorist

Un prieten şi fost vecin al lui Syed Rizwan Farook, autorul atacului armat din California, a fost arestat joi, fiind acuzat de achiziţionarea armelor folosite de acesta şi de complot pentru a comite atacuri la un colegiu şi pe o autostradă, relatează CNN.

179 afișări
Imaginea articolului Un prieten al autorului atacului armat din California a fost arestat pentru complot terorist

Un prieten al autorului atacului armat din California a fost arestat pentru complot terorist

Enrique Marquez, în vârstă de 24 de ani, este acuzat că a conspirat cu Farook pentru a furniza sprijin material pentru terorism, că a făcut declaraţii false privind achiziţionarea armelor şi fraudarea sistemului de imigraţie, potrivit unui comunicat al Departamentului de Justiţie.

El este suspectat de autorităţi că a cumpărat două arme de asalt folosite de Farook şi soţia acestuia, Tashfeen Malik, la atacul armat din 2 decembrie din San Bernardino, California, soldat cu 14 morţi.

Marquez a compărut în tribunal joi după-amiază, dar avocatul său a refuzat să comenteze cazul la ieşire. Marquez le-a spus anchetatorilor că nu ştia de planurile privind atacul din San Bernardino, iar plângerea care îl vizează nu precizează că ar fi fost implicat, potrivit unor oficiali.

Plângerea menţionează că Marquez a cumpărat puştil AR-15 folosite în atac, precum şi material explozibil folosit la fabricarea unei bombe găsite la locul atacului. Marquez este acuzat de asemenea că a plănuit atacuri teroriste cu Farook în 2011 şi 2012 care nu au fost puse în aplicare, a precizat Departamentul de Justiţie.

Marquez le-ar fi spus anchetatorilor că el şi Farook plănuiseră să comită un atac la biblioteca sau cafeneaua de la Riverside Community College şi un altul pe autostrada 91, la o oră de vârf. Ei intenţionau să lanseze bombe improvizate pe autostradă şi apoi să tragă focuri de armă asupra vehiculelor oprite, a precizat Departamentul de Justiţie.

Niciunul dintre atacuri nu a avut loc, iar după 2012 Marquez s-ar fi distanţat de Farook după arestarea pentru terorism a lui Ralph Deleon şi a altor persoane.

Potrivit plângerii, Marquez a sunat la urgenţe pe 3 decembrie şi a spus că Farook a comis atacul din San Bernardino şi că a folosit armele achiziţionate de el. Întrebat cum a intrat Farook în posesia armelor sale, Marquez a precizat că i le-a dat pentru a le depozita în siguranţă. După atacul de la San Bernardino, Marquez a cooperat cu autorităţile, a oferit informaţii şi s-a internat la o instituţie pentru boli mentale.

Marquez a cumpărat o puşcă în 2011 şi alta ulterior şi i le-a dat lui Farook, dar nu a raportat transferul la autorităţi, potrivit unor oficiali. El le-a povestit anchetatorilor că obişnuia să construiască bombe cu Farook, precizând că acesta era un hobby pentru ei. El a subliniat însă că nu a avut nicio legătură cu bombele găsite de autorităţi la locuinţa lui Farook şi nici cu cele de la locul atacului armat, a căror detonare se pare că a eşuat.

Syed Farook, în vârstă de 28 de ani, şi soţia sa Tashfeen Malik, în vârstă de 29 de ani, au deschis focul pe 2 decembrie în timpul unei petreceri la un centru de servicii sociale pentru persoane cu dizabilităţi din oraşul San Bernardino, în statul american California, omorând 14 persoane şi rănind alte 22. Câteva ore mai târziu, poliţia care îi urmărea pe atacatori a deschis focul asupra unui vehicul de teren, la aproximativ trei kilometri de locul atacului, iar bărbatul şi femeia, dotaţi cu arme de asalt, pistoale şi uniforme de luptă, au fost ucişi.

Până acum, FBI a aflat doar că cei doi s-au radicalizat înainte de a se cunoaşte pe Internet, aparent în 2013. În ziua atacului, cei doi au folosit Facebook pentru a jura credinţă grupării Stat Islamic.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici