ALEGERI în Chişinău. Un proeuropean şi un prorus îşi dispută duminică funcţia de primar

Ion Ceban, din partea Partidului Socialiştilor din Republica Moldova (prorus), şi Andrei Năstase, din partea formaţiunii proeuropene Platforma Demnitate şi Adevăr, se înfruntă duminică în cel de-al doilea tur al alegerilor anticipate pentru Primăria Chişinăului.

1239 afișări
Imaginea articolului ALEGERI în Chişinău. Un proeuropean şi un prorus îşi dispută duminică funcţia de primar

Un proeuropean şi un prorus îşi dispută duminică funcţia de primar al Chişinăului

În primul tur al alegerilor, pe data de 20 mai, Andrei Năstase a obţinut 32.1% din voturi, în timp ce Ion Ceban a obţinut 40% din sufragii în primul tur al alegerilor.

Scrutinul anticipat a fost organizat după ce Dorin Chirtoaca, din partea Partidului Liberal (proeuropean), a demisionat din funcţia de primar al oraşului pe fondul anchetării sale într-un dosar de corupţie, despre care fostul primar susţine că este motivat politic.

"Am venit la vot pentru că este responsabilitatea celor care ţin la acest oraş şi ţară. Am votat cu încredere, cu speranţă, pentru un viitor mai bun la noi acasă. Am votat după propriile valori, am votat pentru adevăr, pentru demnitate, pentru asumare, pentru că doar aşa putem făuri democraţia, făuri statul de drept, aşa vom făuri libertatea noastră", a declarat Andrei Năstase, care a venit însoţit de soţia şi fiica sa pentru a-şi exprimă votul, informează site-ul de ştiri Unimedia.

Înainte de a veni la secţia de vot, Ion Ceban a spus că a trecut pe la biserică: "Am trecut în această frumoasă zi, şi cu ocazia unei mari sărbători, pe la Biserica Sfîntul Constantin şi Elena", a scris candidatul Partidului Socialiştilor din Republica Moldova pe Facebook.

Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, alături de soţia sa, Galina Dodon, şi-a exprimat votul, spunând că a votat în favoarea profesionalismului şi nu a show-rilor populiştilor.

"Votul de astăzi este unul extrem de important. Eu am votat pentru un profesionist şi sunt convins că, în sfârşit, chişinăuenii vor face alegerea corectă în favoarea profesionalismului. Astăzi începem o viaţă nouă pentru capitala noastră", menţionează preşedintele, fost lider al Partidului Socialiştilor din Republica Moldova.

Totodată, Dodon îndeamnă toţi cetăţenii capitalei Republicii Moldova să iasă la vot.

Maia Sandu, liderul Partidului Acţiune şi Solidaritate, care îl susţine pe Andrei Năstase, şi-a exercitat dreptul la vot, îndemnând "pe toţi care nu au reuşit să voteze să-şi facă timp, mai sunt câteva ore e nevoie doar de puţin timp".

"Am votat pentru un primar care să administreze corect şi eficient resursele municipiului Chişinău care să îmbunătăţească condiţiile de viaţă pentru toţi locuitorii municipiul, pentru un primar care să nu ne mintă, pentru un primar care să nu ne divizeze în aliaţii săi şi în duşmanii săi, pentru un primar care să ne respecte pe noi toţi (...) Vreau să-i îndemn pe toţi care nu au reuşit să voteze să-şi facă timp, mai sunt câteva ore e nevoie doar de puţin timp", a declarat Maia Sandu.

Andrei Năstase a depus, împreună cu echipa sa, câteva contestaţii în legătură cu presupuse încălcări flagrante ale legislaţiei, care au fost depistate la mai multe secţii de votare.

"În cadrul acestora, persoane neidentificate, exponenţi al Partidului Socialiştilor, au întocmit şi au depus mai multe cereri din numele unor persoane care, chipurile, se află in imposibilitate de a se deplasa la secţia de votare, solicitând votarea prin intermediul urnei mobile", potrivit unui comunicat.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici