Uniunea Europeană şi-a exprimat îngrijorarea după ce Rusia a capturat o navă de pescuit lituaniană

Uniunea Europeană (UE) şi-a exprimat marţi îngrijorarea în legătură cu "acostarea forţată" de către grănicerii ruşi a unei nave de pescuit lituaniene şi arestarea echipajului acesteia, reţinut de 12 zile în Rusia.

714 afișări
Imaginea articolului Uniunea Europeană şi-a exprimat îngrijorarea după ce Rusia a capturat o navă de pescuit lituaniană

Uniunea Europeană şi-a exprimat îngrijorarea după ce Rusia a capturat o navă de pescuit lituaniană (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Suntem îngrijoraţi în legătură cu acostarea forţată a navei de pescuit lituaniene Juros Vilkas de către grănicerii ruşi, pe 18 septembrie, în apele internaţionale ale Mării Barents", a anunţat într-un comunicat un purtător de cuvânt al Înaltului Reprezentant UE pentru Afaceri Externe, Catherine Ashton.

Acest incident a fost "urmat de reţinerea navei şi a echipajului, precum şi de tractarea forţată" a navei până în portul din Murmansk (nord-vestul Rusiei), potrivit aceleiaşi surse.

Aproximativ 30 de marinari de pe Juros Vilkas, printre care lituanieni şi ruşi, sunt în continuare reţinuţi în Rusia, care îi acuză că au pătruns în mod ilegal în apele sale teritoriale.

"Uniunea Europeană îndeamnă Rusia să respecte obligaţiile sale internaţionale şi să elibereze nava imediat. De asemenea, UE îndeamnă Rusia să se abţină de la orice acţiune care contravine Convenţiei Naţiunilor Unite privind Dreptul Mării faţă de o navă de pescuit sub pavilionul unei ţări membre UE", a continuat purtătorul de cuvânt.

Subiectul a fost abordat cu ambasadorul Rusiei pe lângă UE, a adăugat el.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici