Uraganul Fiona: Canada se pregăteşte pentru una dintre cele mai puternice furtuni din istoria ţării

Uraganul Fiona a udat Bermudele cu ploi abundente şi a lovit vineri insula atlantică cu vânturi cu forţa unui uragan, în timp ce se îndrepta spre nord, spre Noua Scoţie, unde ameninţă să devină una dintre cele mai puternice furtuni din istoria Canadei, potrivit Reuters.

2621 afișări
Imaginea articolului Uraganul Fiona: Canada se pregăteşte pentru una dintre cele mai puternice furtuni din istoria ţării

Fiona a lovit deja o serie de insule din Caraibe la începutul săptămânii, omorând cel puţin opt persoane şi lăsând fără curent electric aproape toţi cei 3,3 milioane de locuitori din Puerto Rico, în timpul unui val de căldură sufocantă.

Peste noapte, furtuna s-a apropiat de Bermude ca o furtună de categoria 4, dar a scăzut cu o treaptă la categoria 3 când a trecut la vest de teritoriul britanic. Cu toate acestea, rafalele au ajuns până la 103 mile pe oră, a precizat Serviciul meteorologic din Bermuda.

Bermuda Electric Light Co, singurul furnizor de energie electrică al insulei, a declarat că aproximativ 29.000 de clienţi, adică peste 80% din baza sa de clienţi, nu aveau electricitate vineri dimineaţă.

Dar Michelle Pitcher, directorul adjunct al Bermuda Weather Service, a declarat că teritoriul părea să fie în mare parte neafectat.

„A fost o noapte lungă, dar nu există rapoarte privind răniţi sau decese”, a spus ea. „Este posibil să existe persoane cu acoperişuri avariate, dar până acum nu am auzit de nimic grav. După cum am spus, ne construim casele puternice”.

Multe case din Bermude sunt construite cu ferestre mici cu obloane, acoperişuri din ardezie şi blocuri de calcar pentru a rezista la uraganele frecvente.

La sfârşitul dimineţii de vineri, uraganul Fiona se afla la aproximativ 600 de mile (970 km) la sud de Halifax, capitala Noii Scoţii, deplasându-se spre nord cu 35 mph (56 km pe oră), cu vânturi maxime susţinute de 130 mph (215 km/h), a anunţat Centrul Naţional de Uragane din SUA.

Cele mai recente proiecţii arată că Fiona va atinge următorul punct de aterizare pe insula canadiană Cape Breton, unde locuiesc aproximativ 135.000 de persoane, adică 15% din populaţia Noii Scoţii, a declarat vineri Environment Canada.

O avertizare de uragan era în vigoare pentru cea mai mare parte din centrul şi estul Noii Scoţii, Insula Prince Edward şi Newfoundland. Apoi se va deplasa peste Nova Scoţia în cursul zilei de vineri, în Golful St. Lawrence sâmbătă şi peste Labrador duminică.

Meteorologii spun că zonele din apropierea traiectoriei sale ar putea primi până la 200 mm de ploaie, în timp ce vânturile ar putea avaria clădirile şi provoca întreruperi de energie electrică, iar valurile de furtună ar putea inunda coastele. Cei mai mari doi transportatori aerieni din ţară, Air Canada şi WestJet Airlines, îşi suspendă serviciile în regiune începând de vineri seara.

Fiona se anunţă a fi una dintre cele mai puternice furtuni care a atins Canada în ultimele decenii, comparabilă cu Juan în 2003 şi Dorian în 2017.

„Multe dintre modelele computerizate de prognoză indică faptul că aceasta ar putea stabili un record pentru cea mai scăzută presiune atmosferică observată în Canada Atlantică”, a declarat David Neil, meteorolog al Environment Canada. „Deci, aceasta are şanse să fie cu siguranţă o furtună foarte, foarte intensă şi un posibil record”.

Matthew Walker, un şofer FedEx în vârstă de 31 de ani din Cole Harbour, în apropiere de Halifax, a declarat că intenţionează să rămână în casă cu familia sa, luând o pauză rară de la rutina sa obişnuită de a lucra şase zile pe săptămână.

„Am trecut prin Juan şi Dorian, aşa că mă simt bine”, a spus el. „Ştiu că va fi istoric, dar simt că nu poate fi mai rău decât Juan”.

Fiona şi-a arătat deja forţa devastatoare în Puerto Rico şi în alte insule din Caraibe, ucigând cel puţin patru persoane în Puerto Rico, a anunţat Agenţia federală americană pentru gestionarea situaţiilor de urgenţă.

Preşedintele american, Joe Biden, a declarat joi, în cadrul unei şedinţe de informare la New York, că guvernul federal va finanţa înlăturarea molozului, restabilirea energiei electrice şi a apei, precum şi adăposturi şi alimente pentru următoarea lună.

Aproximativ 928.000 de locuinţe şi întreprinderi erau încă fără curent electric în Puerto Rico vineri dimineaţă, după ce Fiona a provocat o pană de curent la nivelul întregii insule pentru cei aproximativ 3,3 milioane de locuitori, potrivit Poweroutages.com.

Cifrele indică un ritm de restabilire mai rapid decât în urma uraganului Maria din 2017, deşi acea furtună de categoria 4 a fost mult mai puternică decât Fiona, de categoria 1 când a traversat Puerto Rico cu vânturi de 85 mph. După Maria, care a împachetat vânturi de 155 mph, aproape toţi cei 1,5 milioane de clienţi de pe insulă nu au avut energie electrică timp de o săptămână.

În acel moment, Autoritatea pentru Energie Electrică din Puerto Rico (PREPA), aflată acum în faliment, încă mai opera reţeaua. A fost nevoie de aproximativ 11 luni pentru ca PREPA să restabilească alimentarea cu energie electrică a tuturor clienţilor.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici