Vânătoare de trădători: peste 800 de colaboratori a arestat Ucriana de la începutul războiului

Ultimii arestaţi sunt o directoare de la Kiev care dorea să fie numită ministru al Educaţiei în guvernul pro-rus şi un bărbat de 40 de ani care a urmărit artileria ucraineană cu o aplicaţie şi a trimis coordonatele ruşilor.

1156 afișări
Imaginea articolului Vânătoare de trădători: peste 800 de colaboratori a arestat Ucriana de la începutul războiului

Vânătoare de trădători: peste 800 de colaboratori a arestat Ucriana de la începutul războiului

În lunile premergătoare „operaţiunii militare speciale”, serviciile de informaţii americane au adoptat o abordare revoluţionară, avertizând cu voce tare aliaţii occidentali despre intenţiile lui Putin. Cunoşteau planul de invazie în detaliu, iar directorul CIA, William Burns, a mers la Kievm pentru a i-l dezvălui lui Zelenski, contribuind astfel la construirea unui sprijin global pentru rezistenţa ucraineană. „Graţie unei activităţi incredibile, am putut informa lumea despre planurile lui Putin”, a declarat Joe Biden vineri, într-o vizită la Langley, sediul CIA, unde a mers pentru a sărbători cea de-a 75-a aniversare a agenţiei.

Cuvintele lui Biden au scos totuşi la suprafaţă activitatea frenetică de spionaj care se învârte în jurul bătăliei, un front care a rămas foarte activ, dar care a fost învăluit în ceaţa războiului şi în propaganda celor doi adversari.

De la începutul conflictului, a spus Ministerul de Interne de la Kiev, peste 800 de ucraineni au fost arestaţi sub suspiciunea de colaborare cu ruşii şi predaţi serviciului de securitate Sbu. „Preţul trădării faţă de patrie nu depăşeşte 300 de dolari”, a declarat ministrul de interne, Yevhen Yenin.

Preţul trădării

Directoarea unei şcoli private din Kiev, acuzată că a coordonat activităţi de informare în favoarea inamicului, ceruse mult mai multe: obţinuse promisiunea de a fi numită ministru al Educaţiei al noului guvern pro-rus, odată cucerit oraşul. „Femeia a fost descoperită şi neutralizată la Kiev”, a dezvăluit purtătorul de cuvânt al SBU, Artem Dekhtyarenko, la începutul lunii iulie. Ea explora poziţiile de apărare ale forţelor armate ucrainene şi transmitea prin mesageri date despre capitală. Acum, riscă o pedeapsă între 15 ani şi închisoare pe viaţă.

Joi, în regiunea Dnipropetrovsk, serviciile ucrainene au arestat un alt agent rus responsabil cu identificarea sistemelor de apărare aeriană S-300 pe frontul de sud şi de est. Bărbatul avea misiunea să transfere coordonatele contactului său prin canale de comunicaţii securizate către armata lui Putin.

Trădătorul, au precizat ucrainenii, fusese recrutat tocmai pentru a desfăşura activităţi de recunoaştere şi subversive. Un agent teritorial de la Kiev infiltrat în spatele liniilor inamice a mai dezvăluit pentru The Economist că, în regiunile aflate sub controlul lor, invadatorii au recrutat mai mulţi locuitori, inclusiv câteva fete de 15 ani. La începutul lunii iunie, unitatea sa a descoperit apoi, accidental, un bărbat de 40 de ani care aproviziona poziţiile artileriei ucrainene: pe telefonul său era o singură aplicaţie care arăta ca un joc video, dar era folosită pentru a înregistra şi a trimite coordonate.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici