Viktor Orban a fost criticat de către Zelenski pentru poziţia de neutralitate în conflictul dintre Ucraina şi Rusia

Considerat ca fiind cel mai apropiat aliat al preşedintelui rus Vladimir Putin în Uniunea Europeană, premierul ungar Viktor Orban a încercat să afirme neutralitatea Ungariei în războiul din Ucraina, chiar dacă aliaţii săi din UE şi NATO ajută ţara aflată în dificultate şi pedepsesc Rusia pentru lansarea celui mai mare conflict armat din Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace.

1795 afișări
Imaginea articolului Viktor Orban a fost criticat de către Zelenski pentru poziţia de neutralitate în conflictul dintre Ucraina şi Rusia

Orban, care se va confrunta cu alegeri dificile la 3 aprilie, a refuzat să furnizeze Ucrainei ajutor militar, singurul dintre vecinii UE ai Ucrainei, şi nu a permis ca arme letale să fie trimise în Ucraina peste graniţele Ungariei.

Argumentând că acordarea unui astfel de ajutor Ucrainei ar atrage Ungaria în război, Orban, evitând să îl menţioneze vreodată pe Putin, s-a prezentat ca apărător al păcii şi securităţii ţării sale, insistând în acelaşi timp ca sancţiunile UE împotriva Rusiei să nu fie extinse la sectorul său energetic, de care Ungaria este un beneficiar major, potrivit AP.

"Răspunsul la întrebarea de care parte este Ungaria este că Ungaria este de partea Ungariei", a scris Orban sâmbătă pe reţelele de socializare.

În timp ce abordarea sa a câştigat aderenţă în rândul multora dintre susţinătorii săi, reticenţa lui Orban de a acţiona fără echivoc în sprijinul Ucrainei şi insistenţa sa de a-şi menţine interesele economice ruseşti au dus la frustrare şi indignare în rândul altor lideri europeni, nu în ultimul rând, a preşedintelui ucrainean însuşi.

Într-o alocuţiune video susţinută vineri la un summit al liderilor UE, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a făcut un apel sincer şi direct către Orban să adopte o poziţie mai clară faţă de războiul Rusiei împotriva Ucrainei şi să sprijine ţara sa asediată.

În timp ce Orban a votat în favoarea majorităţii sancţiunilor UE împotriva Rusiei, Zelenski l-a criticat pentru că s-a opus sancţiunilor privind importurile de energie rusească, considerat unul dintre cele mai eficiente mijloace potenţiale ale UE pentru a pune presiune asupra Kremlinului, şi pentru că este singurul vecin al Ucrainei din UE care refuză să îi furnizeze ajutor militar.

"Ezitaţi dacă să impuneţi sancţiuni sau nu? Ezitaţi dacă să lăsaţi să treacă arme sau nu? Şi ezitaţi dacă să faceţi comerţ cu Rusia sau nu? Este timpul să vă decideţi deja. Noi credem în voi, avem nevoie de sprijinul vostru", a declarat liderul ucrainean.

Cu toate acestea, Orban a respins apelul emoţional al lui Zelenski, spunând vineri, într-un videoclip postat pe reţelele de socializare, că solicitările preşedintelui ucrainean sunt "împotriva intereselor Ungariei". El a susţinut că sancţiunile asupra energiei ruseşti "ar însemna că economia ungară ar încetini şi apoi s-ar opri în câteva momente".

Blocarea exporturilor de energie rusească i-ar forţa pe unguri să "plătească preţul războiului", a spus Orban, menţionând că 85% din gazul Ungariei şi peste 60% din petrolul său provin din Rusia.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici